Den ypperste guldskat fra vikingetiden udstilles igen på museet
Museet Sønderskovs nye udstilling om danmarkshistoriens største guldskat fra vikingetiden får en meget vildere opstart, end museet nogensinde havde turdet håbe på.
Af og til flasker omstændigheder sig på måder, ingen havde drømt om.
Det må siges at være tilfældet, når Museet Sønderskov i dag slår dørene op til en ny udstilling om guldskatten fra Fæsted. For det er de selvsamme smykker, som blev taget op af mulden øst for Ribe i 2016, der nu funkler bag museets montre.
Der er mange tilfældigheder, som har spillet sammen på en ekstremt magisk måde
Lars Grundvad, museumsinspektør
Fæstedskatten - altså den ægte vare - er i al hemmelighed og meget ekstraordinært udlånt af Nationalmuseet. Den slags sker nemlig ikke særlig ofte, lader arkæolog og museumsinspektør ved Museet Sønderskov, Lars Grundvad forstå.
- Som den der har stået for at registrere, beskrive og bearbejde fundene fra Fæsted, er det en drøm, der går i opfyldelse. Jeg havde ingen idé om, at jeg nogensinde skulle se dem her igen, siger museumsinspektøren.
Smykkerne var kortvarigt udstillet på Museet Sønderskov i 2016, hvorefter guldskatten, som kutymen foreskriver, blev overdraget til Nationalmuseet.
Her har skatten senest været vist frem i Nationalmuseets vikingeudstilling Togtet og skal udstilles igen til sommer. Men i stedet for at opmagasinere skatten i overgangen mellem to udstillinger, opstod idéen om at udlåne vikingeskatten til Museet Sønderskov.
- Der er mange tilfældigheder, som har spillet sammen på en ekstremt magisk måde, som Lars Grundvad udtrykker det.
Det ypperste
På Sønderskov har man siden i sommer arbejdet på en udstilling om guldskattens fundsted, som rummer både kongsgård og førkristne offersteder. Til udstillingen har man også fået lavet en nøjagtig kopi af guldsmykkerne, som nu får ekstraordinært selskab af den ægte vare.
Ifølge Lars Grundvad var smykkerne også i sin samtid noget ganske særligt.
- Det er det ypperste af det ypperste indenfor vikingetidens kunst nogensinde præsteret, siger museumsinspektøren, som selv har ledet undersøgelserne ved Fæsted.
- Ved at sammenligne med andre fund fra vikingetiden, er det min påstand, at de har været ejet af Gorm den Gamle og Thyra. For dem, der dengang har set Gorm og Thyra bære smykkerne, har de godt vidst, at det her var kongeparret, siger han.
Hvor længe den ægte Fæstedskat helt præcist vil være udstillet på Museet Sønderskov, kan Lars Grundvad ikke sige.
Men guldskatten skal indgå i en ny udstilling på Nationalmuseet til sommer.
Kopierne bliver heldigvis i det sydjyske.