Uventet opbakning til kæmpe vindmøller
Et muligt vindmølle-testcenter ved Vadehavet møder modstad, og det er Bent Poulsen, der er tidligere formand for Nationalpark Vadehavet, uforstående overfor.
I sin tid som formand tog Bent Poulsen rundt til borgere, landmænd og erhvervsdrivende, der lå langs vadehavskysten for at forsikre dem om, at Nationalpark Vadehavet ikke ville begrænse og påvirke deres arbejde.
- Nationalparken skal eksistere og plejes sammen med de mennesker, der bor omkring den. Det er en forkert antagelse, at vindmøller som er planlagt til at stå en kilometer fra parken vil få indflydelse på parken og UNESCOs verdensarv, siger Bent Poulsen.
Ifølge Bent Poulsen skal parken ikke begrænse den grønne omstilling og andre byggerier, men imødekomme dem.
- Testcentre er en forudsætning for, at vi kan udvikle vindmøller. Vi er i front på udvikling, men det kan vi sætte over styr ved ikke at udvikle. Vi bliver overhalet af for eksempel Kina. Vi skal kunne konkurrere med andre lande, siger Bent Poulsen.
Bent Poulsens CV
Uddannet lærer.
Flyttede til Nymindegab i 1971.
Begyndte i dansk politik i 1974.
Byråds-, amts- og regionspolitiker for Venstre i løbet af sin politiske karriere.
Kendt for at have miljø som sin mærkesag.
Stopper som politiker i 2009.
Formand for National Vadehavet 2010-2015.
Læserbrevet
Læserbrevet begynder med: "Jeg synes, det er paradoksalt, at Danmarks Naturfredningsforening, Nationalpark Vadehavet og andre særligt naturinteresserede så voldsomt taler imod en evt. placering af et vindmølletestcenter i nærheden af Nationalpark Vadehavet... Vi ønsker alle, at den grønne omstilling forløber hurtigere, men den bremses gang på gang af magtfulde grønne interesseorganisationer..."
Hvorfor kommer du med det her læserbrev nu?
- Jeg har følt mig lettere frustreret over, at grønne interesseorganisationer og den forrige formand for Nationalpark Vadehavet har udtalt sig kritisk og negativt overfor et vindmølle-testcenter. Jeg tillader mig at sige, at det er paradoksalt, fordi de burde gøre alt, hvad de kan for den grønne omstilling, siger Bent Poulsen.
En del af Bent Poulsens kritik er, at de selv kritiserer politikerne, når de er for langsomme i forhold til den grønne omstilling, men med modstanden mod testcenteret, så forpurrer de den grønne omstilling.
Nationale vindmølle-testcentre
Der er to nationale vindmølle-testcentre på nuværende tidspunkt. De er placeret i:
- Østerild i Thisted Kommune. Plads til ni vindmøller.
- Høvsøre i Lemvig Kommune. Plads til syv vindmøller.
Et tredje testcenter er på tegnebrættet. Ud af de otte mulige placeringer ligger tre af dem ved Vadehavet.
Vi er født grønne
Den nuværende formand for Nationalpark Vadehavet, Flemming Just, fortæller, at det er et svært dilemma, som man står overfor, når man sætter klimaet op overfor naturen. Men han lægger vægt på, at de ikke er modstandere af vindmøller.
- Vi er i gang med den grønne omstilling i det her område. Vi er i sagens natur født til at være grønne, og vi skal sikre, at den grønne omstilling udvikles. Men testcenteret bryder med det, som vi er sat i verden for - nemlig at beskytte og udvikle området, siger Flemming Just.
Et testcenter vil medbringe kraner og masser af arbejde, der skal ind og ud af området, og det kalder formanden for et "fremmedlegeme i Vadehavet", som ikke gavner nationalparken.
UNESCO verdensarv
En af de store bekymringer ved testcenteret er, om det vil få konsekvenser for Nationalpark Vadehavets optagelse på UNESCO's verdensarvsliste.
Bent Poulsen mener, at et testcenter ikke vil få indflydelse på optagelsen på listen, fordi det vil stå op ad parken, men formanden for nationalparken har en anden opfattelse.
- Jeg kan kun sige, at UNESCO er meget opmærksomme på testcenteret. De har bedt om udtalelser fra Danmark om projektet. Man har meldt ud til dem, at der ikke er truffet politisk beslutning endnu, siger Flemming Just.
UNESCO Verdensarv - Nationalpark Vadehavet
Den danske del af Vadehavet blev optaget i Verdensarv Vadehavet i 2014. Den tyske og nederlandske del har været UNESCO verdensarv siden 2009. Den danske del afventede oprettelsen af Nationalparken, derfor blev de først optaget i verdensarven i 2014.
Læs mere her.
Kilde: Nationalpark Vadehavet
Alternative placeringer
Den nuværende formand håber, at man fra politisk side vil se på andre mulige placeringer end Vadehavet.
- Det kunne være, at der er alternative placeringer. Det er det, som vi prøver at sige til politikerne. Det her er et meget sårbart sted at placere et testcenter, siger Flemming Just.
Også Bent Poulsen er åben for andre placeringer end Vadehavet.
Skal man bare sige ja? Hvad med andre placeringer?
- Man skal ikke bare sige ja, men man skal være åben og konstruktiv for at placere et testcenter, hvor vindforholdene er gode. Der skal kigges på, hvordan det påvirker dem, der bor i nærområdet. De skal kompenseres, men vi andre skal glæde os over, at vi kan udvikle vindmøller, siger Bent Poulsen.