To års kamp mod solcellepark er slut: - Jeg grinede, græd og fik kuldegysninger
Beboerne i Outrup fik fredag nyheden om, at planerne om en stor solcellepark lige ved siden af deres hjem er droppet for nu. Hos ægteparret Jette og Bjarne Gregersen er nyheden stadig ved at sætte sig.
Hos Jette og Bjarne Gregersen i Outrup var flaget fredag blevet hejst i flagstangen.
Efter to år, hvor de har kæmpet imod planerne om at etablere en solcellepark ved Outrup, er der nu noget at fejre.
Fredag meldte et flertal i Varde Byråd ud, at man vil gentænke sin klima- og energi-indsats. Det sker i kølvandet på regeringens grønne trepartsaftale.
Det betyder, at planerne for fire solcelleparker nu er droppet - to af dem ligger ved Outrup.
- Det er jo så skønt. Det er slet ikke gået op for os endnu. Jeg har et stort hul inde i maven. Jeg kan godt mærke, at skuldrene er sænkede, og at jeg slapper fuldstændig af, fortæller Jette Gregersen, der har det, som om hun har vundet i Lotto.
I det uvisse
Ægteparret modtog nyheden fredag, og det satte gang i følelserne i hjemmet i Outrup.
- Da jeg fik beskeden på mail, om at det var droppet grinede og græd jeg, og jeg fik kuldegysninger. Det hele kom op at vende, hvad det egentlig er, vi har kæmpet imod, siger Jette Gregersen.
Gennem de seneste to år har det hele stået hen i det uvisse for Jette og Bjarne Gregersen, der ikke viste, om de ville få en stor solcellepark som nabo eller ej.
- Der var ikke nogen, der viste noget. Vi kunne ikke få noget at vide. Vi ved bare, at hvis det blev til noget, så ville naturen være væk, og der ville ikke være noget dyreliv herude mere, siger Jette Gregersen.
Hus kan blive værdiløst
Bjarne Gregersen mener, at parrets hus ville blive tæt på værdiløst, hvis planerne blev en realitet. Han mener ikke, at solcelleparker bør ligge tæt på beboelse.
- Man skal ikke rive seks-syv huse ned for at bygge solceller. Det giver ingen mening, siger han.
Varde Kommune har stadig planer om at lave en solcellepark ved Vittarp, da det er længere i planlægningsfasen end de fire nu droppede projekter.
Bliv klogere på tankerne bag den nye kurs fra flertallet i Varde Kommune ved at klikke på billederne herunder:
Bliv klogere på beslutningen bag
Preben Friis-Hauge
Preben Friis-Hauge
Udvalgsformand for Plan og Teknik i Varde Kommune Preben Friis-Hauge (V) fortæller om beslutningen:
- Nu er den grønne trepart virkelig landet - også i Varde Kommune - og den grønne trepart fortæller noget om, hvor meget areal vi i virkeligheden skal have lagt ud til både skov, vindmøller, solceller, biogasanlæg og vådområder, når vi er i Varde Kommune. Det enorme arealforbrug vi kan se, at vi har sammenholdt med, at vi også gerne skulle lave fødevarer til vores befolkning og vores dyr, så har vi lige haft brug for at stoppe op og sige, gør vi nu tingene på den rigtige måde. Anvender vi arealerne fornuftigt nok, og vi skulle allerhelst benytte det samme areal til flere funktioner for eksempel at man både har solceller og vindmøller, eller at man både har solceller og vådområder.
Aftaleteksten
Aftaleteksten
”Nye tider for Varde kommune – gentænkning af klimaindsatsen og vedvarende energi”
- mere natur og udtagning af lavbundsjorde kalder på, at vi tænker nyt - og prioriterer, hvordan vi får mange bundlinjer til at passe, når vi snakker arealanvendelse.
Af Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative folkeparti, Kristendemokraterne, Socialistisk folkeparti og Liberal alliance i Varde Byråd
Regeringens grønne trepart lægger op til en omlægning af Danmarks og dermed også Varde kommunes arealer af historiske dimensioner. Men treparten åbner også mange nye spørgsmål, som savner svar.
Varde kommunes arealer er en knap ressource, og er under et voksende pres.
Trepartens ambitiøse krav, den grønne omstilling, vedvarende energi, vandudfordringer og ny erhvervsvækst skal håndteres, og alt sammen på det samme areal.
Vi kan ikke løse udfordringerne ved at gøre, som vi plejer - Vi bliver nødt til at tænke nyt.
Da vi fastlagde vores krav til vedvarende energianlæg i 2021, og blandt andet udarbejdede et solcellekort, var det for at opfylde regeringens krav om 70 pct. reduktion af CO2. Det skal vi stadig i land med- men der er sket rigtig meget siden, og ikke mindst betyder den grønne trepart, at vores anvendelse af arealerne skal gentænkes.
God arealanvendelse indebærer, at et godt areal, er et areal, som anvendes til flere formål på samme tid. Det perspektiv fyldte ikke i debatten i Danmark i 2021. Det er blevet helt nødvendigt nu.
Vores lokale landbrug er en del af løsningen. Derfor skal vi sikre, at der også i fremtiden er grundlag for at landbruget kan bidrage til at nå i mål med trepartens ambitioner, samtidig med at deres eksistensgrundlag bevares.
Vi står derfor overfor en historisk prioritering, som partierne i Varde kommune tager alvorligt.
Vi ønsker derfor at gå til Byrådet med et forslag om, at der bl.a. ikke lokalplanlægges for enkeltstående solcelleparker i Varde kommune.
Samtidig udtages solcellekortet af kommuneplanen.
Vi ønsker også at byrådet sætter kommende ansøgningsfrister - som udgangspunkt - i bero, mens vi får hånd om den grønne trepart i 2025, så vi ved, hvad vi har at gøre med af arealer i Varde kommune.
Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative folkeparti, Kristendemokraterne, Socialistisk folkeparti og Liberal alliance i Varde Kommune respekterer klimahandlingsplanens reduktionskrav til co2.
Kombi-projekter med sol og vind, og ønsker om grøn energi etableret i sektorkoblede projekter kan efter ansøgning etableres.
Samtidig kan solceller placeret på arealer, hvor der er drikkevandsressourcer, som skal beskyttes, imødekommes.
Solceller på kommunale tage og landbrugs-/erhvervsbygninger bør fremmes, hvor det er muligt og hensigtsmæssigt.
Arealer, der tjener flere formål, er fornuftigt og hensigtsmæssigt.
Det skal vi arbejde med i hele kommunen, så vi både får erhvervsvækst og arbejdspladser, kommer i mål med den grønne 3-part med alt hvad den indebærer, og opfylder regeringens krav om reduktion af CO2