Syv sunde sommersnacks til dig og dine børn

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når solen skinner, og varme briser blæser, er det tid til at sætte små lækkerier på havebordet. Her får du syv bud, som både mætter og hjælper med at opretholde væskebalancen.

Om de spiller fodbold i haven, hopper på trampolinen eller bygger sandslotte i vandkanten er én ting helt afgørende, hvis vejrudsigten samtidig lover sol.

Mange børn er nemlig ofte så optaget af deres leg, at de helt glemmer, de er tørstige og endda sultne. Nogle gange betyder det, at man som forælder skal minde dem om at spise og drikke, så de ikke risikerer at få hovedpine, blive trætte og svimle.

Kold vandmelon på en varm sommerdag er et hit hos Sanne Steffensens to drenge. Vandmelon indeholder cirka 90 procent vand og er fuld af vitaminer og antioxidanter. Blandt andet antioxidanten Lycopen som giver vandmelonen sin røde farve. Foto: Privatfoto

Har man som forælder svært ved at få sine børn til at drikke rigeligt vand i løbet af dagen og samtidig få næring nok, kan man supplere vand og rugbrødsmadder med spiselige lækkerier, foreslår kostvejleder Sanne Steffensen.

Vi spiser dem ligesom en is, men de er et lidt sundere alternativ med flere vitaminer og fibre

Sanne Steffensen, kostvejleder, Varde

Hun giver her sine syv bedste bud på snacks, som hjælper til at opretholde væskebalancen og samtidig mætter i sommervarmen.

Vandmelon er 90 procent vand

I sommermånederne er vandmelon fast inventar i køleskabet hjemme hos Sanne Steffensen. Både som tilbehør til morgenmaden i weekender og ferier samt til eftermiddagssnack når hendes to sønner kommer fra skole eller fodboldtræning.

Efter at have spillet fodboldkampe i det varme vejr nyder Sanne Steffensens to sønner at komme hjem i skyggen til sådan et fad. Blandt frugt og grønt har hun skåret en proteinbar i skiver. Foto: Privatfoto

Tilberedningen er simpel. Den kolde melon skæres i skiver eller stave og serveres direkte, som den er.

- Jeg er også kæmpefan af at bruge vandmelon i salater, siger Sanne Steffensen, som på sin Instagramprofil sundtliv.nu deler ud af gode ideer og inspiration til sund og familievenlig mad, blandt andet opskrifter på salater med melon.

Is til morgenmad

Frosne bær og skyr. Mere behøver man ikke for at lave det, som hjemme hos Sanne Steffensen hedder det skyr-is. Både børn og voksne spiser både skyr-isen til morgenmad eller som mellemmåltid på varme dage.

Har jeg nogle bananer, som er overmodne, så skærer jeg dem i skiver og fryser dem ned. Så kan jeg nemt tage dem op af fryseren, når jeg skal lave en smoothie

Sanne Steffensen, kostvejleder, Varde

Hun blender to håndfulde frosne bær og tre dl skyr og smager det til med lidt honning eller sukker. Alverdens bær kan bruges, men Sanne Steffensen foretrækker hindbær. Dog gør hun opmærksom på, at hindbærne inden tilberedningen gerne skal have et opkog og fryses på ny for at undgå eventuelle bakterier.

Til skyr-isen kan man både bruge friske hindbær, som man selv fryser ned, eller man kan købe frosne hindbær i supermarkedet. Foto: Bosse Nilsson/Ritzau Scanpix
Til denne gule smoothie har Sanne Steffensen brugt 150 gram frossen ananas. Hun køber dem både på frost, eller skærer frisk frugt i skiver og fryser dem ned. Hun kommer den frosne frugt i en blender sammen med fire dl. appelsinjuice og saft fra en halv lime. Hun blender alle ingredienserne til en lækker og cremet smoothie, og hvis den er lidt for tyk, så tilsætter hun lidt ekstra juice. Foto: Privatfoto

Til smoothies bruger Sanne Steffensen to dl mælk, en dl vaniljeskyr og en håndfuld frosne bær. Har man lyst til ekstra protein, kan man sagtens tilføje 30 gram proteinpulver.

Til smoothiebowlen er det de samme ingredienser, men blot en håndfuld frosne bær yderligere så konsistensen bliver tykkere og kan spises med en ske i stedet for et sugerør.

- Jeg kan godt lide at bruge frossen banan sammen med jordbær, så når jeg har nogle bananer, som er overmodne, så skærer jeg dem i skiver og fryser dem ned. Så kan jeg nemt tage dem op af fryseren, når jeg skal lave en smoothie, fortæller hun.

Når Sanne Steffensen laver smoothiebowls til sine drenge, lader hun dem gerne selv pynte dem med nødder, frugt og müsli.

- Jeg lader dem selv vælge, hvad de godt kan lide, og så er min oplevelse altid, at de synes, det er sjovere at spise maden, når de har været involveret og selv fået lov at pynte.

Dessert med sundt fedt

Hvis ikke de overmodne bananer i fryseren skal bruges i en smoothie, kan de også trylles om til is. Sanne Steffensen blender én frossen banan med én spsk. peanutbutter, som hun serverer med hakket chokolade eller et stykke knust pålægschokolade på toppen.

Sanne Steffensen hakker chokolade, som hun bruger oven på sin hjemmelavede peanutbutter-bananis eller som topping på en smoothiebowl. Har man ikke en plade chokolade i køkkenskuffen, kan man i stedet knuse et stykke pålægschokolade. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

- Vi spiser det gerne som dessert en sommeraften. Foruden en is-lignende konsistens så smager det lækkert, giver god næring fra bananen og sundt fedt fra peanutbutteren, som stabiliserer blodsukkeret, forklarer Sanne Steffensen.

Næringsrige pandekager

Bananpandekager er endnu en klassiker i Sanne Steffensens køkken. Hun serverer dem for familien til både morgenmad og mellemmåltid, men særligt i sommerferien er de oplagte til dessert, hvor hun anretter dem med is og friske danske jordbær.

- Bananerne giver dem en sød smag og gør dem samtidigt mere næringsrige end almindelige pandekager, siger hun.

Bananpandekager serverer Sanne Steffensen blandt andet med vaniljeskyr og friske bær, men sødmen fra bananerne gør, at de også sagtens kan spises uden topping. Foto: Privatfoto

Opskriften lyder på to til tre modne bananer, fire æg, 100 gram havremel eller havregryn, fire store spsk. vaniljeskyr, én dl mælk, én knivspids salt og eventuelt 60 gram proteinpulver, hvis man ønsker ekstra protein.

Alle ingredienser blendes sammen og bages til pandekager i lidt fedtstof.

Grød som smager af sommer

Hvis ikke brunchbordet skal byde på bananpandekager, kalder sommervejret på chiagrød med smag af koldskål.

Det smager af sommer, og så indeholder sådan en portion god næring i form af omega tre, fibre og protein

Sanne Steffensen, kostvejleder, Varde

Mens den klassiske chiagrød tilberedes med mælk eller plantemælk, bruger hun til denne sommerversion i stedet én dl kærnemælk sammen med én spsk. chiafrø.

Inden hun rører de to ingredienser sammen, tilsætter hun gerne vaniljekorn.

Grøden skal stå på køl i minimum fire timer, men gerne natten over. Inden servering rører hun én dl vaniljeskyr i grøden og topper den med knuste kammerjunkere og friske jordbær.

- Det smager af sommer, og så indeholder sådan en portion god næring i form af omega tre, fibre og protein fra skyr og chiafrø, siger hun og tilføjer, at hun ofte smager grøden til med revet skal fra en økologisk citron. 

Chiagrød kan varieres i det uendelige. Her har Sanne Steffensen lavet en variation med hindbær, som hun har toppet med frisk kiwi og pistachenødder. Foto: Privatfoto

Efter fem dage i telt sparede han 9.950 kroner

Rasmus Trini ligger i telt i dagevis for at komme først til de gode åbningstilbud i Billigblomst i Fredericia. Foto: Dennis Plougmann, Billigblomst
Udgivet

35-årige Rasmus Trini fik lørdag formiddag det, som han havde ventet på i fem dage.

En robotplæneklipper til 50 kroner.

Rasmus Trini har siden mandag ligget i kø foran havecentret Billigblomst i Fredericia. Her kunne han som del af et åbningstilbud nemlig spare 9.950 kroner på plæneklipperen.

Rasmus Trini fik lørdag formiddag sin plæneklipper. Foto: TV 2 Fyn

På de fem dage er Rasmus Trini blevet en del af hverdagen hos de ansatte i butikken, mens de har gået og gjort klar til åbningen.

- Han kom ind og besøgte os en gang i mellem, når han lige skulle på toilet, eller have noget at spise eller en kop kakao, fortalte Tommy Jessen, der er centerchef i butikken til TV SYD fredag.

I løbet af ugen fik den 35-årige køligger selskab foran butikken.

- Timerne gik lige pludselig enormt hurtigt fra torsdag formiddag, for så kom alle dem, hvor jeg tænkte: De burde have været her i mandags, siger Rasmus Trini, fortæller han til TV 2 Fyn.

De klæder sig ud som orker og trolde, men genren har en vigtig funktion i hverdagen

M
Udgivet

Op mod 15.000 fantasyfans stimler i weekenden sammen om det mytiske univers, hvis fortællinger rummer drager og trolde, men også handler om alt fra politik til klimaproblemer.

Går du forbi en ork, elver eller Storm Trooper i Esbjerg i weekenden, så ser du ikke syner.

For 10. gang afholdes nemlig Fantasyfestival. Bibliotekaren Kirsten Bloch kom med den fantasifulde idé for et årti siden, og Esbjerg Kommunes Biblioteker førte den ud i livet.

Første gang deltog omkring 500 i en højskolebygning, og i weekenden ventes op mod 15.000 at tage del i festlighederne, som nu spreder sig over hele byen.

- Det er fedt at se, at det har vokset sig til det her. At man i Esbjerg, af alle steder, åbner en portal til en anden verden, er stort. Folk har villet have det til København, men det sker ikke, fortæller Fantasyfestivals projektleder, Jacob Holm Krogsøe.

Til Fantasyfestival ser man mange udklædte, der også deltager i lørdagens parade.

Festivalen byder på filmforestillinger, foredrag, udklædningsparader, oplevelsesløb og bogmesser, hvor kendte fantasyforfattere møder deres publikum og omvendt præsenteres for publikums fortællinger.

En af dem, der skal præsentere, er Maria Gessner Roland.

Hun kommer fra Store Darum nær Bramming, er til hverdag biologilærer og har deltaget flere gange ved Fantasyfestival.

Fantasyfestival 2024

Har udgangspunkt fra Esbjerg Hovedbibliotek, men foregår over det meste af byen.

Det er gratis at opleve festivalens aktiviteter i byen, butikker og på biblioteket. Derudover kræves et armbånd for at komme til foredrag og andre aktiviteter, ligesom der er ekstra betaling for Fantasy Quest Esbjerg.

Til festivalen kommer fire internationale fantasyforfattere i form af Angie Sage, Evelyn Skye, Ryan Cahill og Taran Matharu.

Hele programmet for festivalen kan ses her.

Derfra har hun fået stor inspiration, og på lørdag kan hun også kalde sig forfatter, når hun debuterer med to fantasybøger, Brakhideøje og Thalliyalora.

- Det er perfekt at udgive ved festivalen. Jeg er spændt, glad og håbefuld. Det er nervepirrende at udgive til læsere, der måske, måske ikke, kan lide bøgerne, siger Maria Gessner Roland.

Maria Gessner Roland med sine to værker Brakhideøje og Thalliyalora. Foto: Maria Gessner Roland

For mange vil fantasyuniverset virke som en fjern virkelighed. Jacob Holm Krogsøe og Maria Gessner Roland er dog enige om, at fantasy ikke bare er troldmænd og drager, men har en vigtig funktion i hverdagen.

Fantasy med samfundsproblemer

Ifølge Jacob Holm Krogsøe, er genren og festivalen naturligvis et fællesskab og en fascination. Men det er i endnu højere grad et vigtigt afbræk virkeligheden.

- Efter 9/11 kom der masser af superheltefilm, som kan bruges til at flygte fra en grum hverdag. Fantasy er også til for at vise, at de gode kan vinde over de onde, forklarer projektlederen.

Jacob Holm Krogsøe, projektleder Fantasyfestival Esbjerg Foto: Jacob Holm Krogsøe / Fantasyfestival

Og det er altså ikke blot godsindede, der nedlægger onde væsener. Faktisk er temaerne sikkert nogle, du også diskuterer til hverdag.

- Min første bog er præget af identitet og politiske intriger. Toeren og de kommende bøger kigger ind i klimaproblemer, og om vi kan undgå at forbruge alle jordens ressourcer, forklarer Maria Gessner Roland om sine fantasybøger.

Maria Gessner Rolands to bøger, der præsenteres på en bogreception lørdag under Fantasyfestival. Foto: Maria Gessner Roland

Den nykårede forfatter sammenligner det at læse og skrive fantasy med at meditere.

- Jeg har før haft svært ved at mærke følelser, men med fantasy kan jeg gøre det gennem mine karakterer, siger Maria.

Bredere appel

Ugen op til festivalen har været travl for Jacob Holm Krogsøe og bibliotekets ansatte, der er ved at omdanne Esbjerg Bibliotek og byen til et fantasyunivers.

Blandt de op mod 15.000 deltagere ventes også gæster fra Tyskland, Norge og Sverige. Og faktisk er klientellet blevet langt bredere end tidligere.

- Da jeg var ung og spillede rollespil, mødtes man, nærmest i det skjulte, på biblioteket. I dag gemmer man ikke længere væk, at man er nørd. På Fantasyfestival kommer alle.

- Jeg har set fodbolddrenge, der normalt slet ikke er i det, som kommer og oplever wow-effekten ved udklædningerne og festivalen, siger Jacob Holm Krogsøe.

FantasyQuest er nyt koncept i jubilæumsåret

Til årets Fantasyfestival introduceres FantasyQuest.

FantasyQuest er et oplevelsesløb, hvor youtuberen 'Lakserytteren', har bidraget til at udvikle en unik historie og opgave, som deltagerne skal løse.

Den foregår lørdag den 14., og i dagtimerne er den henvendt mod familier, mens der skrues op for uhyggen og sværhedsgraden om aftenen.

70 skue- og rollespillere, heraf en stor del hyret ind via Dystopia, er med til at udfordre i oplevelsesløbet.

Questen har fået 1,95 millioner kroner fra Esbjerg Kommunes Kultur- og Oplevelsespulje i perioden 2023-2026, skriver Fantasyfestival.

I jagten på bred appel har projektlederen forsøgt at tiltrække alment kendte fantasystjerner, som eksempelvis Viggo Mortensen, der var med i filmen Ringenes Herre.

Det lykkedes ikke, men i stedet kommer Lars Andersen, der med store bueskyttekundskaber har været Robin Hoods læremester i filmen Robin Hood fra 2018.

- Det er en drøm at blive Europas største fantasyfestival. Der er vi ikke endnu, men der er et kæmpemarked for det især i Nordtyskland. Det kunne være fedt at gøre Esbjerg til europæisk hovedstad for fantasygenren, siger Jacob Holm Krogsøe.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com