Skoleelever får penge for at lave matematik

De to matematikelever er begge glade for den ekstra undervisning og deltager gerne, også selvom de ikke fik penge for det. Foto: Finn Grahndin, Tvsyd
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alle børn fra 6. - 9. klasserne - og boende i to almene boligområder i Varde - kan tjene penge på at lave ekstra matematik. Læs hvor meget i bunden af artiklen.

De sveder, så brøkerne springer. 

Men de gør det for penge, og det hjælper dem på vej, synes de selv. 

- Det giver da mere motivation, siger Tobias Knudsen. 

Han er 16 år og går i 9. klasse på Sct. Jacobi skole. Emma Møller Hansen sidder ved siden af. Hun er 15 år og går på Frelloskolen. Begge skoler ligger i Varde.

De to matematikelever er glade for ekstra-undervisningen og deltager gerne. Også selv om de ikke fik penge for det. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Lønnen er gået til at betale for min mobiltelefon. Den skal jeg nemlig selv betale for

Emma Møller Hansen, skoleelev, Varde

Glemmer det lærte

Matematikeleverne mødes hver fjortende dag. Der er økonomi til, at ti elever deltager. Kravene er simple. Eleven skal gå i 6. - 9. klasse. Eleven skal bo i en af de to almene boligområder Isbjergparken eller Lerpøtparken i Varde. Og så skal eleven ikke være verdensmester udi disciplinen matematik. 

-  Jeg har været her mange gange, og det er sjovt, men jeg glemmer lidt hurtigt, hvad jeg har lært, griner Emma Møller Hansen.

Bag det specielle tilbud står Det Boligsociale Team i Varde i samarbejde med firmaet bag  læringsplatformen 'Mod på matematik', hvor opgaverne løses online på nettet. 

Projektleder Hanna Esmarch: - Med bedre matematikkarakterer får de unge langt bedre muligheder for at vælge en uddannelse. Foto: Finn Grahndin, Tvsyd

Adgang til uddannelse

Hanna Esmarch Lund, som er projektleder af Det Boligsociale Team i Varde og har været ansat her siden 2019, fortæller, at tilbuddet vil gøre livet nemmere for de elever, der deltager. 

- Flere børn og unge, som bor i de sociale boligområder, har faglige udfordringer i skolen. At få ekstratimer i matematik øger deres muligheder for at få en bedre karakter til eksamen. Det vil give dem bedre muligheder for at søge ind på en uddannelse, siger hun.

- Mange gange handler det slet ikke om, de er dygtige eller ej, men om selvtillid. Hvis de tror, de ikke kan, så kan de ikke. Her lærer de, at de kan, siger klassens særlige matematiklærer Mike Bibak. 

Brøkerne kan godt finde på at drille, synes Emma Møller Hansen, men hun synes alligevel, at det er sjovt. Foto: Finn Grahndin, Tvsyd

Vil have en god karakter

Ideen, om at de unge skal have penge for at lave opgaverne, ligger i konceptet for læringsplatformen. 

- Det er ikke noget, jeg tænker på, når jeg sidder her, men det betyder da noget at tænke på, at man får lidt penge for det, siger Tobias Knudsen.

- Ville du gøre det, hvis du ikke fik penge for det?  

- Ja, det ville jeg. For jeg vil gerne have en god karakter til min 9. klasses afgangseksamen, så jeg kan komme ind på en uddannelse til at blive materielmekaniker.  

Matematik med udfordringer

Ifølge Danmarks Almene Boliger og Area9 Lyceum er andelen af unge, der klarer sig dårligt i matematik, større i almene boligområder end i resten af landet. I områder med boligsociale helhedsplaner ligger karaktergennemsnittet for 9. klasses afgangseksamen i matematik på 5,0 mens det uden for den almene sektor ligger på 7,3. Samtidig dumper 12 procent af elever fra områder med boligsociale helhedsplaner 9. klasses afgangsprøve i matematik. Uden for den almene sektor ligger dumpeprocenten i matematik på 3 procent.

Basale matematikkundskaber er afgørende for at kunne mestre de naturfaglige fag i folkeskolen og dermed opnå et tilstrækkeligt gennemsnit ved afgangseksamenerne til at kunne optages på en ungdomsuddannelse.

Kilde: Danmarks Almene Boliger og Area9 Lyceum

Hvis de tror, de ikke kan, så kan de ikke. Her lærer de, at de kan

Mike Bibak, "matematiklærer", Det Boligsociale Team i Varde

Læreren er vicevært

De sidder i en helt særlig skoleklasse. Nemlig et kontor hos Det Boligsociale Team i Varde.

Matematiklæreren er ikke uddannet lærer, men såmænd vicevært. Altså vel at mærke social vicevært. 

- Jeg kan ikke alt, men hjælper så godt, jeg kan, siger Mike Bibak.

Mike Bibak er social vicevært - og klassens matematiklærer: - De må selv om, hvad de bruger deres penge til. Det blander vi os ikke i. Foto: Finn Grahndin, Tvsyd

De to elever er rigtigt godt tilfredse med hans undervisning.

- Opgaverne er anderledes end i skolen, og så er det jo nemt her at få hjælp af Mike. I skolen skal man ofte sidde længe, før man kan få hjælp, siger Emma Møller Hansen.   

FAKTA: Målet med 'Mod på matematik' er at...

  • Flere unge får en ungdomsuddannelse

  • Fremme matematikkundskaber

  • Opbygge faglig selvtillid

  • Lære ansvaret ved et fritidsjob og ved at tjene (lomme)penge

  • Få en struktureret og sund fritidsaktivitet

  • Skabe motivation for vedholdenhed i arbejds- og læringssammenhænge

Penge til mobil

De får 56 kroner i timen. Hvis de gennemfører alle 21 moduler, så kan de indkassere 1.176 kroner.

Mens Tobias ikke kan huske, hvad hans foreløbige løn er gået til, så kan Emma: 

- De går til at betale for min mobiltelefon. Den skal jeg nemlig selv betale for, siger hun.

Hun har foreløbig fået cirka 1.000 kroner. Tobias har fået 400 kr. 

38-årig mand sigtet for drab på kvinde i Sønderborg

Politi har det meste af lørdag været til stede i et afspærret område ved Damgaard og Kastaniealle i Sønderborg. Foto: Presse-fotos.dk
M
Udgivet

En 38-årig mand er blevet sigtet for at have dræbt en 67-årig kvinde denne lørdag i Sønderborg.

Lørdag rykkede Syd- og Sønderjyllands Politi klokken 11:02 ud til Damgade i Sønderborg, hvor man fandt en død 67-årig kvinde fra lokalområdet, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Kort efter meldte den 38-årige mand, der nu er sigtet for drab, sig selv. Han fremstilles søndag klokken 10:00 i grundlovsforhør ved retten i Sønderborg.

- Den foreløbige efterforskning – heriblandt omstændighederne omkring kvindens død og de foreløbige afhøringer – har vist, at kvinden er blevet dræbt af knivstik. Vi er fortsat tidligt i vores efterforskning, og vi kan af hensyn til netop efterforskningen ikke komme ind på nærmere detaljer end dem, vi har oplyst, siger vicepolitiinspektør Brian Skovrup Christensen.

Den afdødes pårørende er underrettet.

Søndag vil Syd- og Sønderjyllands Politi være til stede ved den mobile politistation i Sønderborg, som følge af dagens massive tilstedeværelse. Her kan borgere, der måtte ønske tryghedsskabende dialog, henvende sig.

Erlings honning er et hit i Sydkorea - betaler flere hundrede kroner for ét glas

Foto: TV 2
Udgivet

Biavler Erling Atzen sælger sin honning i en vejbod på Rømø og så i Sydkorea. Hos sidstnævnte er honningen så populær, at de betaler næsten ti gange så meget for det flydende guld, som det koster i vejboden.

Både Erling Atzen og hans bier har travlt. Hvert år producerer og sender de nemlig mellem ét til to tons honning til Sydkorea.

At lige præcis honningen fra Rømø skulle være et hit så langt fra Danmark, har biavleren lidt svært ved at forstå.

- Det er jo nogle unge mennesker, der ønsker at købe honning til eksport. Og så er vi jo sådan lidt indrettet, at selvfølgelig er vi med på den. Men jeg tror nok ikke rigtig på det, forklarer Erling Atzen til TV2.

Honning i Erling Atzens vejbod på Rømø. Foto: TV 2

Først lød aftalen på 300 kilo honning, men nu er det minimum et ton honning, der sendes de cirka 8.300 kilometer sydøst på.

- Man kan godt blive lidt stolt, når man ser sin honning blive solgt på den måde, fortæller honningproducenten.

Hvad er honning

Honning er nektar fra blomster som bierne har bearbejdet, så den kan gemmes som forråd til vinteren. Honningbierne lagrer honningen i vokstavler, som biavleren efterfølgende høster.

Bierne samler nektar i forskellige blomster ved at suge nektaren op i deres honningmave. I honningmaven er der enzymer som reagerer med nektaren. Hjemme i bistadet inddampes nektaren så vandindholdet kommer under 20%. I hele processen nedbrydes nektarens store sukkermolekyler, ved hjælp af enzymerne, til hovedsagligt drue- og frugtsukker – honningen modner.

Når honningen er moden, lukker bierne honningcellerne med et låg af voks.

Sådan laves den cremede honning

For at frembringe den velkendte cremede, smørbare honning, rører biavleren i den flydende honning, så undgås de store krystaller der gør honningen grynet.

Honning består hovedsagligt af frugt- og druesukker, lidt protein og mineraler, samt naturlige duft- og smagsstoffer. Smag og duft stammer fra de blomster bierne har hentet nektaren i. Derfor smager honning forskelligt, alt efter hvilke blomster bierne har besøgt.

Kilde: Danmarks Biavlerforening

At honningen fra Danmark er i høj kurs i det asiatiske skyldes, at honningen har et særpræg, som de kvalitetsbevidste sydkoreanere gerne betaler for.

Flydende dansk guld

Erling Atzen sælger ikke kun sin honning i Sydkorea. Det foregår også i vejboden hjemme på Rømø. Her kan lokale og andre gøre et decideret kup - i hvert fald set fra sydkoreaneres side.

I vejboden, hvor han stadig sælger størstedelen, koster 380 gram 38 kroner. I Sydkorea må de slippe omkring 300 kroner for 225 gram Rømø-honning. Til sydkoreanerne kommer honningen dog også i et mere eksklusivt antræk end i vejboden.

Pakken med efterårs-, sommer- og forårshonning fra Erling Atzen. Foto: TV 2

Der kan de nemlig få en eksklusiv pakke af efterårs-, sommer- og forårshonning, hvor Erling Atzen har sat hvert enkelt mærkat på med egen hånd.

Ifølge Danmarks Biavlerforening er interessen for dansk honning voksende, og det er ikke tilfældigt.

- Det særlige ved biavlen i Danmark er, at den afspejler den natur, vi har i Danmark. Altså er det en honning, der bliver fast og cremet på grund af de planter, vi har her, forklarer Rune Havgaard Sørensen, der er sekretariatsleder hos Danmarks Biavlerforening.

Smilet er stort hos Erling Atzen, hvis honning går som varmt brød både på Rømø og i Sydkorea. Foto: TV 2

Skulle efterspørgsel på den danske råvare stige i endnu højere grad, så er biavleren på Rømø også klar til at skrue op.

- Jeg skal lave lidt tilretninger i produktionen for at kunne producere den større mængde honning, men det er ikke noget, der skræmmer mig. Det vil jeg kun synes er sjovt, fortæller Erling Atzen.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com