Planer om datacenter - Drivhuse skal høste overskudsvarmen og give arbejdspladser
Datacentre bruger enorme mængder energi, men i planerne for et nyt datacenter ved Ølgod vil noget af overskudsvarmen gå til drivhuse, der både kan producere grønt og give lokale arbejdspladser.
Niels Jørgen Nielsen åbner døren støttende på to krykker. Han er invalidepensionist.
- Datacenter, ja det bliver der satme snakket meget om herude, siger han.
Selv er han godt tilfreds med udsigten til datacentret. Han kalder det "tiltrængt udvikling" for Ølgod og området.
- Butikkerne lukker i byen, og nu ser det ud til at HTH fyrer folk, så vi kan sagtens bruge det her, når det giver 400 arbejdspladser, siger han.
Indenfor eller udenfor zonen
Niels Jørgen Nielsen er en af de personer, der har fået besøg af en repræsentant fra firmaet WA3RM, der står for de drivhuse, der ifølge planerne skal etableres lige ved siden af datacentret og som vil udnytte datacentrets overskudsvarme.
- Men det er kun os med huse udenfor, der får besøg af ham.
- Øh udenfor?
- Ja, der er en zone, hvor investorerne vil opkøbe folks ejendomme, og så er der de huse, der ligger udenfor denne zone, forklarer han.
Udenfor eller indenfor
Men investorerne har nu været på besøg hos beboere indenfor zonen også. En af ejerne af en ejendom her åbner døren med et smil, men hun vil ikke have sit navn frem, men siger dog:
- Vi har boet her i 10 år. Nu må vi se. Kommer det, så kommer det.
Det er også grundholdningen hos dyrepasser Nicoline Jongma, der også bor indenfor zonen. Men hun tilføjer:
- Hvad kan vi gøre andet end at vente på at se om det bliver til noget.
Farvel til drømmehuset
Hun og hendes mand Michael Jongma købte huset for to år siden.
- Vores drømmehus, men kan vi ikke blive boende, så finder vi nok en løsning på det, siger hun.
Kloakarbejder Flemming Kristiansen bor udenfor zonen. På sin fødegård. Han elsker gården og sine 37 hektar land.
- Jeg kommer kun til at se datacentret, hvis de sætter vindmøller op. Jeg har ikke noget imod projektet som sådan, men jeg er meget bekymret for al den trafik, der formentlig kommer på vejen her, siger han.
Borgermøde på vej
De får skam syn for sagn. Borgerne. I hvert fald hvis de møder op til borgermødet mandag i Vestjysk Bank Hallerne i Ølgod kl. 19.00-20.30.
For her vil projektet blive præsenteret: Et datacenter, drivhuse og vedvarende energianlæg ved Krageris.
Kristian Bennetsen, partner i det svenske selskab WA3RM, er selvfølgelig begejstret for projektet med drivhusene. Firmaet opfører dem og lejer dem herefter ud til andet firma, der vil drifte dem.
- Vi udnytter restvarmen fra datacentret og kan på den måde sørge for varmen i drivhuse, der vil fylde omkring 30-40 hektar.
Kristian Bennetsen fortæller samtidig, at et drivhus på 10 hektar skaber mellem 80 til 100 arbejdspladser.
Borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen, Venstre, er begejstret for ideen.
- Vi ønsker at tiltrække en grøn industri, som bidrager til udvikling og vækst i vores lokalsamfund. Dette projekt er et konkret eksempel på potentialet i den ambition. I dette projekt er der udsigt til et betydeligt antal varige arbejdspladser, og der er gjort konkrete overvejelser om, hvordan overskudsvarme fra et datacenter kan bruges til udvikling i en helt anden industri og en ny fødevareproduktion, siger han i kommunens pressemeddelelse.
Fakta om projektet
Det er virksomhederne atNorth og WA3RM, der står bag ansøgningen om at opføre datacentret - eller mere korrekt: Et sektorkoblet projekt nær Ølgod.
Projektet består af et datacenter, hvorfra overskudsvarmen skal benyttes til drift af drivhuse. Samtidig åbner projektet op for mulig opførsel af vedvarende energi til driften af det samlede anlæg. Der er umiddelbart tale om vindmøller og solcelleanlæg.Ansøgningen dækker over et samlet areal på 174 ha. Investorerne bag projektet har indgået aftale med alle lodsejere indenfor zonen. Også lodsejere udenfor zonen vil få tilbudt besøg.
Udvalget for Plan og Teknik og efterfølgende Byrådet vil behandle ansøgningen. Her vil der blive taget stilling til, om Varde Kommune skal igangsætte en egentlig planlægningsproces med opstart af en ny lokalplan og et kommuneplantillæg.
Forventningen er, at denne proces kommer til at løbe frem mod 2026.
Mange biler forbi
Kragerisvej er en smal landevej og han frygter, at mange lastbiler og maskiner vil køre på vejen under byggeriet af datacentret.
- Og med 400 arbejdspladser vil der komme mange biler her forbi hver dag.
Ind i zonen – på Kragerisvej 5B - ligger der en gård ejet af Troels Olsen. Han er svineavler og har ejet gården siden 2020. Og er udpeget som en slags talsmand for de berørte beboere.
Fineste mulighed
- Hvordan har I det med planerne om et datacenter som nabo?
- Jeg ved det egentlig ikke. Der er jo ikke så meget at sige til det. Det er jo Varde Kommunes projekt, vi er blevet kastet ind i, og vi har fået at vide, at vi skal henvise pressen til kommunen, siger han.
Troels Olsen understreger, at alle har fået ”den fineste mulighed” for at sige ja eller nej til at blive opkøbt, men han vil ikke kommentere på, at et nej tak kan betyde, at et hus eller en gård kommer til at ligge midt inde i området med datacentret.
- Jeg har nok ikke så meget mere at sige om det. Det er jo tidligt i hele processen, og vi ved jo ikke, om det faktisk bliver til noget, siger han venligt.