Ny 'port' slår dørene op: - Jeg er sikker på, at folk vil tænke 'wow'
En af seks 'porte' til Vadehavet har slået dørene op ved Blåvandshuk Fyr. Projektet har en samlet pris på cirka 21 millioner kroner og skal gøre gæsterne klogere på nationalparken.
Der er 170 trappetrin fra foden af Blåvandhuk Fyr til toppen. Herfra kan man fra cirka 55 meters højde over havets overflade kaste blikket over Vadehavet. På en klar dag kan man tydeligt se havvindmøllerne på Horns Rev snurre i horisonten.
Som om udsigten i sig selv ikke var nok, har turister og besøgende nu fået endnu flere grunde til at lægge vejen forbi. En ny udstilling - en såkaldt port til Nationalpark Vadehavet - har slået dørene op ved Blåvandshuk Fyr.
Udstillingen handler om det dynamiske vadehav. Besøgende kan blive klogere på verdens største tidevandspåvirkede naturområde og erosion, sandtransport og de evigt skiftende vader.
Det eksisterende besøgscenter om havvindmølleparken Horns Rev er samtidig blevet opdateret og har fået flere nye aktiviteter, som de besøgende kan udforske.
Endelig har den gamle fyrmesterbolig fået en ansigtsløftning, og den står nu også klar til at byde gæster velkommen indenfor.
Åbningerne af de nye udstillinger glæder Pia Uth, som er projektleder ved Varde Museerne.
- Blåvandshuk er et fantastisk knudepunkt, hvor der sker mange ting. Det er toppen af vadehavet, og der er tre store havvindmøllefelter herude, siger hun.
Hun fortæller, at gæsterne allerede har taget godt imod udstillingerne. De kunne næsten ikke nå at stille bænkene frem, før gæsterne sad på dem. Så snart de kunne, strømmede de besøgene ind i lokalerne og prøvede tingene af.
- Jeg er helt sikker på, at folk vil tænke: 'Wow'. Det var ikke kun en tur op i tårnet, som var lækker, men der var faktisk meget mere at få med herfra, siger hun.
Henvendelse fra Frankrig
Begejstringen er også stor hos en af de lokale erhvervsdrivende.
- Jeg synes, det er helt fantastisk, for det taler ind i noget, som der er en kæmpe interesse for, vindenergi, siger Annette Posselt, som er ejer af GoToDenmark, der blandet arrangerer udendørs firmature, møder og arrangementer i området.
Hun fortæller, at hun lige har fået en henvendelse fra en kvinde, som kommer med en delegation fra Frankrig, som vil vide mere om, hvordan vindmølleenergi og turisme kan spille sammen.
- Det er det her jo et fantastisk eksempel på, siger hun.
Projekt Velkommen til Vadehavet
Vadehavet står på UNESCO's liste over verdensarv. Projekt Velkommen til Vadehavet består af i alt cirka 30 såkaldte porte, velkomststeder og infosteder, som er placeret i forbindelse med eksisterende museer og naturcentre.
Prisen på projektet er cirka 21,7 millioner kroner. Nordea-fonden har støttet med 14,7 millioner kroner. Nationalpark Vadehavet har bidraget med knap 5 millioner kroner, mens de fire vadehavskommuner – Varde, Esbjerg, Fanø og Tønder – sammen med Naturstyrelsen har bidraget med samlet 2 millioner kroner.
De seks porte er:
Fiskeri- og Søfartsmuseet – Livet under overfladen
Myrthuegård – Vadehavet for store børn og små - Vaderuten
Blåvandshuk Fyr – De Dynamiske Processer
Naturcenter Tønnisgård – Rømø, dannet af havet
Vadehavscentret – Oplev Nationalpark Vadehavet
Højer Mølle – Marsken bag digerne