Kommune jagter nye tyske børnefamilier

Foto: Finn Grahndin, TVSYD
Udgivet

De fire sønderjyske kommuner har mærket tendensen med, at tyskere gerne flytter over grænsen for at bosætte sig heroppe. Men stadig flere vælger at rykke endnu længere nordpå. Nu vil Varde sætte ind med kampagne.

Han siger det flere gange. Ligeud. Både før, efter og under interviewet. 

- Jeg elsker Danmark.

Maik Graf von Leonstein, 37 år, har boet fast i Blåvand i tre år. Lige oven på sin butik Kreativ, hvorfra han sælger egne ravfigurer, skilte på drivtømmer, bøger og meget andet. 

I de sidste to år er hans kæreste Nancy, 30 år, og hendes datter Rosalee, 5 år, kommet til.   

- Om fem uger får vi drengen Mio, siger hans pavestolt. 

De rykker nemlig typisk hele familien, sælger deres hus i Tyskland og flytter herop med en holdning om, at her vil de bo fremover

Christine Rasmussen, Varde Kommunes bosætningskoordinator.

En podcast skal være med at gøre tyskere opmærksomme på Varde kommune som deres nye hjemsted. Rikke Bernhard, kommunikationsmedarbejder, og Christine Rasmussen, bosætningskoordinator ser fotos til podcasten. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Flere børn, tak 

Det er især børnefamilier, Varde Kommune nu sætter i gang med at lede efter. Fremtiden skal sikres. En kampagne til efteråret skal forsøge at få flere tyskere til at slå sig ned i området. 

- Uden at vi har gjort noget for det, har vi set en positiv udvikling, hvor stadig flere tyskere vælger at bosætte sig her, siger Varde Kommunes bosætningskoordinator Christine Rasmussen. 

Et dansk bureau med speciale i tysk kultur er blevet hyret af kommunen. Kampagnen vil i Tyskland være målrettet de tre delstater, hvor flest tyske turister kommer fra. 

Reklame med podcast 

En podcast med en tysk familie er ved at blive klippet sammen. Den skal ud på kommunens hjemmesiden og videre ud på nettet for at fungere som et slags reklameskilt.  

Kommunikationsmedarbejder Rikke Bernhard står nu sammen med bosætningskoordinatoren Christine Rasmussen og ser på de fotos, der er taget af familien. På trampolin i haven og indenfor om spisebordet. 

- Det er det rene idyl, siger de til hinanden godt tilfredse med billederne.  

Familien Schleich fra Hannover har bosat sig i Lunde. Her er det Janina, Philipp og deres to børn Johann og Lene. Familien er nu med i en kommende podcast, der skal ud til potentielle tyske tilflyttere. Foto: Pressefoto Varde Kommune

Dansk hygge baner vejen 

I første omgang vil man målrette kampagnen på de sociale medier mod de tyskere, der opholder sig i Varde Kommune. Typisk de tyske turister i sommerhusområderne. 

Men der bliver også tale om at lave et arrangement, hvor man inviterer tyskerne indenfor til dansk hygge og en snak om bosætning. 

Endelig er det tanken, at lave 1-til-1-jobsamtaler med tyskere, der måske søger andre græsgange i forhold til arbejde.   

Den tyske dukkefører har simpelthen forelsket sig i Danmark. Især naturen ved Blåvand. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Hvad siger danskerne mon? 

Der er ikke sat mål på, hvor mange flere tyskere Varde Kommune ønsker, men de er i hvert fald 'willkommen', fordi der savnes arbejdskraft på en række områder, og fordi nye danske borgere ikke ligefrem kommer løbende til. 

Samlet set har befolkningstallet i kommunen udviklet sig fra 49.911 i 2014 til 49.797 i 2024. Altså en lille tilbagegang på 114. 

Maik med det oprigtige efternavn Abramowski er dog "lidt usikker" på, hvordan danskerne vil modtage nye tyske borgere. Især hvis der kommer mange. 

- Hvordan vil folk så reagere, spørger han sig selv.  

Dejligt bureaukrati

Den tyske dukkefører og butiksejer er først og fremmest vild med den vestjyske natur. Han understreger det med en finger og sætningen "det er vigtigt". 

- Åh, at gå en tur på Skallingen og se solnedgangen. Det er fantastisk, siger han.  

Men han er også imponeret over det danske bureaukrati. Han føler sig godt hjulpet af Varde Kommune og sammenligner hurtigheden her med det tyske bureaukrati. 

- I Tyskland må du vente en uge. To. Måske tre på at få et svar på din henvendelse. Her skriver jeg en mail til kommunen og får straks svar. Måske allerede dagen efter. Det er dejligt, siger han.       

Maik graf von Leonstein elsker Danmark og Blåvand. Nu er han flyttet sammen med sin tyske kæreste og hendes barn. Og sammen venter de en lille ny. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Dukketeater - nu også på dansk

Dortmund kommer han fra. Hun fra Ratzeburg i Slesvig-Holsten. De mødtes, da hun kom til Blåvand og faldt for dukkeføreren Maik. Han har nemlig siden 2014 levet af at spille dukketeater, hvor han snakker meget med publikum - børnene. 

- Jeg er begyndt at spille det på dansk også. Det er lidt svært, fordi nogen børn snakker meget hurtigt, og mit danske er ikke perfekt, griner han.

To år på sprogskole og et godt sprogøre har dog gjort det nemt for de danske kunder - de små ved dukketeatret eller de voksne i butikken. 

Grafen her viser, hvordan antallet af tyskere i Varde Kommune er steget fra 326 i 2014 (januar) til 499 i 2023 (december.). Nu satser Varde kommune på at få grafen til at tegne en endnu stærkere stigning. Kilde: Varde Kommune.

Rødgrød med fløde

- Det er vores opfattelse, at det danske sprog er svært for de fleste udlændinge, men at tysk ikke er så langt væk fra det danske, så de lærer det forholdsvis nemt, siger bosætningskoordinator Christine Rasmussen. 

Hun peger samtidig på, at mange af de nye tyske medborgere gerne vil lære at mestre rødgrød med fløde-sproget. Det gælder især de yngre generationer. 

Tyske børnefamilier er selvsagt gefundenes fressen, fordi de er fremtiden. Men også fordi de flytter mere radikalt. 

Maik føler sig slet ikke som en rigtig ravmand, hvis han ikke har sin ravhalskæde på.

Når tyskere flytter

- De rykker nemlig typisk hele familien, sælger deres hus i Tyskland og flytter herop med en holdning om, at her vil de bo fremover, siger bosætningskoordinator Christine Rasmussen.  

På spørgsmålet om de vil tage tilbage til Tyskland en gang, ser de begge helt overraskede ud. Ja Nancy bliver nærmest forvirret og begynder at grine lidt. 

- Vi bliver her. 

- Lige til I dør? 

- Ja, bestemt, lyder der fra de to Hohensteiner dukker. 

Dukkeførerens hoved kommer til syne og siger: 

- Vi elsker Danmark.   

Formand vil sætte godt eksempel for andre mindretal

Udgivet

Europeada er meget mere end en normal fodboldturnering. Onsdag blev mindretallene fejret til kulturdag i Knivsbjerg.

Fodboldstøvlerne var lagt på hylden til fordel for musik, dans og kulturelle aktiviteter til kulturdagen i forbindelse med Mindretals-EM.

Hele arrangementet skal ifølge Thore Naujeck, leder for Deutcher Jugendverband für Nordschleswig, forbinde mindretallene og få dem til stolt at vise deres traditioner og kultur frem.

- Formålet er networking mellem mindretallene. De får en stand, hvor de kan mødes og snakke sammen, og derfor er det vigtigt for mindretallene, siger han.

Spørger man formanden for det tyske mindretals ungdomsforening i Danmark, er forholdet mellem mindretallet og Danmark rigtig godt.

Sådan har det langt fra altid været.

- Jeg tror, at vi kan være et forbillede for mange mindretal. Og jeg håber, at de tager med, at selvom det måske ikke er godt lige nu, kan det se helt anderledes ud i løbet af 50 år, siger Thore Naujeck.

Formanden vil derfor gerne sætte et godt eksempel for andre mindretal i Europa, som Occeitanien, der er et af mindretallene i Frankrig.

Aymeric Amiel spiller på Occeitaniens fodboldhold i turneringen. Ifølge ham er der et fredeligt forhold mellem det occitanske mindretal og Frankrig. Men det er ikke problemfrit.

- Det eneste problem er, at vi føler, at kampen allerede er tabt, siger han.

Occitansk er nemlig ikke et officielt sprog i Frankrig, og ifølge Aymeric Amiel forbød den franske regering alle minoritetssprog for flere årtier siden.

Men siden 1992 har occitansk været beskyttet i forfatningen og blev opført som mindretalssprog i syv sydfranske regioner i 1999.

- I to generationer har det været forbudt at snakke vores sprog, så nu prøver vi at udbrede det igennem de yngre generationer. Vi håber, at der i fremtiden vil være flere, som kan snakke sproget igen, siger Aymeric Amiel.

Torsdag ruller fodbolden igen i Mindretals-EM. Her spilles kvindernes semifinaler, hvor de sydslesvigske kvinder møder Nordfriesland klokken 19:30.

Mændenes kvartfinaler bliver spillet klokken 17:00, hvor de sydslesvigske mænd møder det serbisktalende mindretal i Kroatien.

Ferie til vands er storfavorit blandt danskere

Udgivet

Danskernes interesse for lystbådeferie er stigende. TV SYD mødte tre familier på lystbådehavnen i Juelsminde.

Det meste af sommeren tilbringer Klaus Jørgensen fra Horsens i sin Beneteau Antenes 30s.

- Når jeg sejler ud på vandet og kaster anker, kobler jeg fuldstændig fra, det er ren afslapning, fortæller Klaus Jørgensen.

Flere og flere danskere vælger ligesom Klaus Jørgensen at holde ferie til søs. Det viser tal fra Foreningen af Lystbådehavne i Danmark (FLID). Under Corona-pandemien eksploderede antallet af overnatninger i danske lystbådehavne og nåede over én million, og selvom tallet er faldet lidt igen, ligger antallet stadig højere end før pandemien.

Klaus Jørgensen valgte en motorbåd, fordi han synes, udsynet til vandet indenfor er bedre i sådan en - og fordi konen ikke ville have en båd med sejl.

Sønderborg Lystbådehavn, Juelsminde Havn og Marina og Kolding Lysebådehavn, som er de største lystbådehavne i Syd- og Sønderjylland, oplever også et stigende antal gæster. I 2014 var der eksempelvis 883 både, der lagde til for natten i Kolding Lystbådehavn, og i 2023 var det tal steget til 1.845.

Et hus på vandet

Det er Klaus Jørgensens fjerde sommer som bådejer. Han købte båd i 2020, da hans forældre solgte deres båd, som han havde sejlet i. Han var ikke i tvivl om, at han måtte have sin egen, og det er også blevet til en del sejlads.

Sidste år sejlede han og hustruen 50 timer og tilbragte 63 nætter om bord på båden. Det ved han helt nøjagtigt, fordi han fører logbog.

- Det er tusind gange dejligere at være her om sommeren end hjemme i vores lejlighed. Når vejret er godt, sejler vi ud, og når det ikke er vejr til det, fungerer vores båd som et fyldende sommerhus, forklarer Klaus Jørgensen.

Skyerne hænger mørke og tunge over lystbådehavnen i Juelsminde, men det afholder ikke sejlere fra at holde ferie i deres båd.

Båden ligger fast i Juelsminde Havn og Marina sammen med godt og vel 550 andre sejlbåde. Det er så mange både, der er plads til i lystbådehavnen, og alle pladserne er udlejet.

- Interessen er så stor, at vi overvejer at udvide havnen med flere bådpladser, fortæller havnefoged på Juelsminde Havn og Marina, Knud Madsen.

Liv på bådene

Selv på en dag, hvor skyerne dækker solen og vinden rusker i masterne på sejlbådene, befinder flere sejlere sig i deres både på Juelsminde Havn og Marina.

Pladsen er knap på en Gibsea, når man er fire mennesker og en hund ombord, men det er en del af charmen, synes familien Kannengaard-Kjær.

Søren Kannengaard og Terese Kjær tilbringer hver sommer et par uger på vandet i deres Gibsea fra 1984 sammen med deres to børn August og Oskar på 12 år. Søren Kannengaard har sejlet hele livet og vil gerne give sine børn de samme oplevelser på vandet, som han selv har fået.

- Det er en helt anden måde at opleve vores land på fra kystsiden, og der er en ro og langsommelighed over det at sejle frem for at køre, som skaber en særlig kvalitetstid for os som familie, fortæller Søren Kannengaard.

Thorkil Møller Hansen har sejlet siden han var ti år. Hvis Hanne Skåning ville være sammen med ham, måtte hun med om bord, og hun nyder også at være på vandet.

I en anden båd sidder ægteparret Hanne Skåning og Thorkil Møller Hansen. Deres Finnsailer 34 fra 1979 er deres båd nummer 16. De sejlede ud fra Randers Havn for to uger siden og vender først hjem igen midt i august.

- Der er mange, der spørger os, hvad vi laver, når vi er på båden. Vi laver ingenting. Vi holder fri på en anden måde, end når vi er derhjemme, fortæller Hanne Skåning.

Den 34 fod lange Finnsailer fra 1979 er Thorkil Møller Hansens 16. bad.

Det hele værd

Om en uge sejler Klaus Jørgensen og hans kone ud fra Juelsminde med kursen mod det sydfynske øhav i fjorten dage. Mens der ikke er nogen krav til sejleren af en sejlbåd under 15 meter, så er det et krav, at føreren af en motorbåd har duelighedsbevis eller speedbådscertifikat. Den del har Klaus Jørgensen for længst i hus.

- Det er ikke specielt vanskeligt at sejle, der er bare meget arbejde ved det, siger Klaus Jørgensen.

Hvert år ligger Søren Kannengaard og Terese Kjær og deres to drenge fra Egelev til i Juelsminde som en del af turen på deres havferie.

Det meste arbejde forud for en rejse foregår i foråret. Her går der syv dages fuldtidsarbejde med at bundmale, polerer, skifte reservedele og se til motorens tilstand. Det meste kan Klaus Jørgensen klare selv, og resten betaler han sig fra.

Det er ikke en helt billig omgang at være bådejer. Klaus Jørgensen vil ikke oplyse de konkrete priser. Men én ting er prisen på båden ved køb, derudover kommer leje af bådplads, reservedele, forsikring og brændstof.

Men oplevelserne på vandet og i de danske havne vil Klaus Jørgensen ikke være foruden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com