Efter flere års mobning har 11-årig fået selvtilliden tilbage - nu vil han vise andre, hvordan man gør
I skolen blev Juan Ruizmeleceo mobbet, men i dansesalen voksede både selvtillid og talent frem. Nu skal han til VM i England.
Først var det pinligt, følte 7-årige Juan Ruizmeleceo, da han som den eneste dreng trådte ind i dansesalen.
- Jeg havde lyst til at græde og ville bare hjem, fordi jeg var bange for, at jeg igen ville føle mig udenfor, fortæller han.
Ubehagelige minder fra frikvartererne i skolen kom frem fra hukommelsen, mens han stillede sig foran spejlene i salen.
Børn, der har det svært, kan puste ud, lade deres tanker flyve væk og udtrykke deres følelser gennem dansen
Juan Ruizmeleceo, skoleelev
Drengene i klassen havde holdt ham udenfor, fordi han ikke var god til fodbold. De havde grinet og talt grimt til ham, når han ikke scorede mål, og nu frygtede han, at det samme skulle ske, hvis ikke han kunne følge takterne.
- Jeg stillede mig forrest i salen, så jeg kunne holde øje med, at jeg ikke bevægede mig alt for pinligt, fortæller Juan Ruizmeleceo.
Et sidste forsøg
I skolen havde Juan Ruizmeleceo svært ved at sidde stille i timerne. Han legede med sin blyant, larmede og glemte at række hånden op.
Den manglende koncentration gik både ud over Juan selv og forstyrrede klassekammeraterne.
Derfor besluttede hans mor, Erika Ruizmeleceo, at finde en sportsgren, som kunne hjælpe hendes søn af med alt den overskydende energi.
- Det skulle være et frirum, hvor han kunne finde glæde og få nye venner, fortæller hun og remser de sportsgrene op, som Juan afprøvede:
- Svømning blev for kedeligt. Ridning droppede han efter to måneder, og faktisk var vi ved at give op efter også at have prøvet fodbold og karate uden held.
Juans udvikling har været fuldstændig vild at være en del af. Fra 7-årige usikre Juan til 11-årige selvsikre og målrettede Juan
Caroline Sander, indehaver, Dance Company Twenty
- Lige fra første prøvetime husker jeg, hvordan Juan skilte sig ud fra mængden. Han opfangede trinene hurtigt og forstod at lægge sin egen attitude i mine koreografier, fortæller hun.
Også Juan selv mærkede noget helt særligt til dansetimen.
Tankemylderet forsvandt. Mobningen på skolen virkede langt væk, og i de seneste fire år er hans tro på sig selv vokset for hver dansetime.
Du kan klage over mobning
Hvis skoler og uddannelsessteder ikke gør nok for at forebygge og stoppe mobning, kan du klage til Den Nationale Klageinstans mod Mobning. Klageinstansen er en del af Dansk Center for Undervisningsmiljø, som rådgiver skoler om trivsel og mobning.
Før du kan klage, skal du altså først fortælle skolen, at du oplever mobning, så de kan forsøge at løse problemet. Du kan også klage, hvis skolen ikke har en anti-mobbe-strategi.
Få vejledning om, hvordan du klager over mobning på klageinstansens hjemmeside.
Kilde. Boerneportalen.dk
- Der er et dejligt fællesskab på danseskolen, og jeg har ikke en eneste dag følt mig ked af det her, fortæller han og tilføjer, at det også er blevet nemmere at koncentrere sig i skolen, efter han begyndte at danse.
Erika Ruizmeleceo har set sin søns selvtillid vokse, og sammen har de haft mange snakke om, at det er okay at være anderledes end de andre drenge i skolen.
- Vi har arbejdet med hans identitet, og han ved, at det er okay at kunne lide dans, selvom de andre spiller fodbold, siger hun, hvortil Juan selv tilføjer:
- Dansen har givet mig selvtillid, så jeg føler mig ikke svag overfor de andre drenge. De har deres fodbold, og jeg har min dans, som gør mig glad. De må have deres, og så har jeg mit.
Et særligt ønske
I takt med Juan Ruizmeleceos voksende selvtillid har drømmen om at blive danselærer taget form.
Både fordi den nu 11-årige Juan gerne vil give sit talent videre til andre børn og unge, men særligt har han et ønske om at skabe et fællesskab for andre, der ligesom han selv har haft det svært.
- Dansen er en smuk ting, og for børn, der har det svært, kan de puste ud, lade deres tanker flyve væk og udtrykke deres følelser gennem dansen, siger han og uddyber, at han er blevet inspireret af sin danselærer Caroline Sander, der i en alder af 21 år etablerede sin danseskole, Dance Company Twenty, i Varde.
Herfra kender du danseskolen
I 2020 dansede 16 unge piger fra Caroline Sanders danseskole, Dance Company Twenty, sig til finalen i TV 2-programmet ’Den vildeste danser’.
I finalens sidste runde var de oppe mod Champions League Family og den dengang 11-årige Olivia Obiefule. Det var sidstnævnte som vandt finalen og titlen som 'Den vildeste danser' 2020.
- Hun beviser, at alder ikke betyder noget, når man brænder for noget, og at hvis man tror på sig selv, så kan man lykkes.
Udtaget til verdensmesterskabet
Netop alder lader Juan Ruizmeleceo sig ikke stoppe af, når han som den yngste på sit dansehold 20fourseven er udtaget til verdensmesterskabet 2023 i England til august.
Han har allerede spurgt, hvor gammel han skal være for at blive en del af teamet
Caroline Sander, indehaver, Dance Company Twenty
For danselærer Caroline Sander beviser Juans deltagelse ved verdensmesterskabet, hvor langt han er kommet i sin udvikling både personligt og som danser.
- Juans udvikling har været fuldstændig vild at være en del af. Fra 7-årige usikre Juan til 11-årige selvsikre og målrettede Juan. I dag står der en moden Juan, en Juan der har ambitioner og tør sige sin mening, siger Caroline Sander og tilføjer, at hun måske en dag vil kunne tilbyde ham en plads i sit team af danselærere.
- Han har allerede spurgt, hvor gammel han skal være for at blive en del af teamet. Han ved, hvad han vil.
Og det har han vidst, lige fra første gang han trådte ud på en scene for at danse. Når projektørerne rammer ham til lyden af publikum, der hepper, og han mærker fællesskabet med de andre dansere, så føler han sig set og forstået.
- At lave min yndlingsting med mine yndlingspersoner er den perfekte kombination, siger han og tilføjer, at han bliver ved med at danse, indtil den dag han ikke længere kan bevæge sine hofter.