Alt er åbent i “præsidentvalget", viser ny måling
En ny Megafon-måling antyder, at der bliver spænding til det sidste til kommunalvalget i Kolding Kommune.
Kommunalvalget i Kolding er ad flere omgange blevet omtalt i medierne som et "præsidentvalg" med henvisning til to af borgmesterkandidaterne, der er kendt fra landspolitik.
Og intet er afgjort endnu.
Det viser en ny meningsmåling, som Megafon har lavet for TV SYD og JydskeVestkysten. Her er et repræsentativt udsnit af borgere i Kolding Kommune blevet spurgt, hvem de helst så som den næste borgmester. I alt er 368 personer blevet spurgt.
Mellem de to topkandidater Eva Kjer Hansen (Venstre) og Villy Søvndal (SF) er der fuldstændig dødt løb.
Hver af de to kandidater får således 18 procent af stemmerne. På en tredjeplads ligger Socialdemokratiets Birgitte Munk Grunnet (A) med 11 procent.
En fjerdedel af de adspurgte svarer dog "ved ikke", mens 11 procent svarer, at de foretrækker en anden kandidat.
Hvilken af følgende borgmesterkandidat foretrækker du bliver borgmester i Kolding efter kommunalvalget? | |
---|---|
Birgitte Grunnet, Socialdemokratiet | 11% |
Knud Erik Langhoff, Det Konservative Folkeparti | 5% |
Eva Kjer Hansen, Venstre | 18% |
Villy Søvndal, Socialistisk Folkeparti | 18% |
Merete Due Paarup, Radikale Venstre | 4% |
Søren Rasmussen, Dansk Folkeparti | 7% |
Foretrækker en anden kandidat | 11% |
Ved ikke | 25% |
Antal respondenter | 368 |
Selvom hun ikke helt kan måle sig med Villy Søvndal (F) og Eva Kjer Hansen (V), så er Birgitte Munk Grunnet fortrøstningsfuld.
- Jeg synes ikke, der er den store forskel, når man tænker på, at jeg ikke er lige så kendt, som de er. Jeg er meget tilfreds - tingene taget i betragtning, siger Birgitte Munk Grunnet.
Hun peger også på, at resultatet vil rykke sig hen mod valgaftenen, og derfor tror hun stadig på, at hun kan nå at indhente de to andre topkandidater til borgmesterposten.
Det bekræfter også kommunalvalgsforsker ved DMJX, Roger Buch, med en vis forsigtighed.
- Mange vælger partiets spidskandidat, uanset hvem det er, og Socialdemokratiet har mange vælgere, men man skal huske, at Venstre var cirka dobbelt så store i Kolding ved sidste kommunalvalg. Hvis hun er heldig og kan præstere, så kan hun stadig nå det, siger han.
Overraskende resultat for SF
Hos Villy Søvndal, der har en delt førsteplads med Eva Kjer Hansen, er stemningen positiv.
Han ser på resultatet af meningsmålingen med glæde og ydmyghed.
- Det er jo meget interessant. Næsten hver femte vil stemme på mig. Det synes jeg i dén grad er opløftende - og der er jo stadig noget at hente blandt dem, der har svaret "ved ikke", siger han.
Roger Buch fortæller, at det mest bemærkelsesværdige i meningsmålingen faktisk er tallet for Socialistisk Folkeparti.
- Umiddelbart ser det ud til, at Villy Søvndal gør det rigtig fint for Socialistisk Folkeparti. De 18 procent ligger langt over det landspolitiske mønster for partiet. På den anden side er det samme tal for Venstres spidskandidat ikke særligt imponerende, siger han.
Eva Kjer Hansen: Vi har et stærkt hold
Eva Kjer Hansen så gerne, at hun lå højere i meningsmålingen, men hun pointerer også, at det i sidste ende er valgdagen, det handler om. Og så peger hun på en anden ting, som hun mener er til hendes egen fordel.
- Venstre står med et rigtig stærkt hold, og jeg tror, stemmerne fordeler sig mere ligeligt på hele holdet i modsætningen til tidligere, siger hun.
Og selvom hun gerne så, at hun stod til mere end de 18 procent, så lader hun sig ikke slå ud af det.
- Tværtimod. Det gør netop, at vi kaster os ekstra ind i valgkampen, og så skal vi have overbevist de 25 procent "ved ikke" om, at vi er det rigtige valg for dem. Vi kommer til at deltage i et utal af møder, og vi har gode snakke med folk. Jeg tror, at det er dét, der kan gøre den store forskel. At vi snakker med vælgere og besvarer deres spørgsmål, siger hun.
Jeg vil arbejde alt, hvad jeg kan den sidste uge.
Villy Søvndal, borgmesterkandidat, SF, Kolding Kommune
Villy Søvndal: Tidligt op og tidligt i seng
Den største procentandel ligger hos tvivlerne - de der har svaret "ved ikke" - og de tre borgmesterkandidater satser også stort på at kunne rykke på lige netop det segment.
- Jeg vil arbejde alt, hvad jeg kan den sidste uge. Jeg skal tidligt op om morgenen og gå tidligt i seng, og så vil jeg snakke med rigtig mange mennesker undervejs for at sikre, at de stemmer lander hos mig, siger Villy Søvndal (F).
Kommunalvalgsforsker ved DMJX, Roger Buch, fortæller dog til TV SYD, at tvivlernes stemmer højst sandsynligt vil fordele sig på nogenlunde samme måde som resten af stemmerne.
- Med mindre der sker noget helt spektakulært, der rykker enten den ene eller den anden vej, så vender det ikke op og ned på det hele, siger han.
Birgitte Grunnet: Højt stemmetal er vigtigt
Stemmerne skal dog alligevel fordeles, og det har også Birgitte Munk Grunnet (A) for øje.
- Jeg vil have så mange stemmer på Socialdemokratiet som muligt, men jeg vil også sørge for at få som mange som muligt til at stemme generelt. Kommunalvalget er vigtigt - det handler om vores hverdag, siger hun.
Mange tvivlere er normalt
25 procent, der har svaret "Ved ikke" til spørgsmålet om, hvor de vil sætte deres kryds, kan virke meget højt, når der kun er en uge til valget.
Men det er faktisk helt normalt, fortæller kommunalvalgsforsker, Roger Buch.
- I grove træk er der på nuværende tidspunkt cirka 30 procent tvivlere. Der er selvfølgelig nogle, der ikke stemmer, men hovedparten af de beskrevne 25 procent vil beslutte sig for at stemme, siger han.