Rekordmange flyver nu fra Billund Lufthavn
Også i andre af landets lufthavne er der passagerfremgang at spore, men ét sted mærker man stadig eftervirkningerne fra corona.
Selvom flyvning anses for at være en af de helt store klimasyndere, er det ikke noget, der holder danskerne tilbage.
Det gælder blandt andet i den vestlige del af landet, hvor knap fire millioner flyrejsende tog turen fra lufthavnen i Billund – og det er flere end nogensinde før.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Og spørger man professor Bente Halkier, fra Sociologisk Institut ved Københavns Universitet skyldes udviklingen formentlig, at eksempelvis charterrejser er nemt og billigt sammenlignet med alternative feriemuligheder.
Må undvære oksekødet
Det kan flere af de flypassagerer, som TV 2 møder i lufthavnen på vej på ferie denne påskedag, godt nikke genkendende til.
Og når det kommer til, hvorvidt klimahensynet også vejer tungt i forhold til de billigere rejser, lyder svaret:
- Overhovedet ikke, siger pensionist Hans Peter Jepsen, der er på vej til Alicante.
Han og hustruen, Lonnie Jepsen, har en lejlighed dernede, og den besøger de omkring fire gange om året.
- Jeg synes, at jeg har prøvet at ransage min sjæl, og der er ligesom ikke noget alternativ. Så skal jeg blive hjemme, siger han.
Lonnie Jepsen fortæller, at for dem er turene sydpå lig med livskvalitet.
- Så må vi lade være at spise oksekød et par dage om ugen eller lignende, det ved jeg ikke, siger hun.
Og det er ifølge sociolog Bente Halkier også den metode, de fleste danskere bruger for at retfærdiggøre de klimabelastende rejser over sig selv – nemlig at føre en slags regnskab.
- Nå, men nu har vi så undværet at spise oksekød i 14 dage eller i en måned, så kan vi måske godt tillade os at tage en flyrejse, siger Bente Halkier om den afvejning, der ifølge hende kan foregå hos forbrugerne.
Slog markedet
Hos Billund Lufthavn er man begejstrede for det store antal rejsende.
- Det er selvfølgelig rigtig, rigtig godt, og det er jo det, vi har stræbt efter. Så det er rigtig stort for os, at vi allerede i sidste år kunne slå markedet, siger Jesper Klausholm, direktør for ruteudvikling, kommunikation og marketing i lufthavnen.
Mange flyselskaber tilbyder i dag rejsende at tilkøbe en form for klimakompensation med flybilletterne.
Men ifølge nye tal fra Norwegian Air, som Jyllands-Posten kan citere, er der ikke mange, der vælger at gøre det. Ifølge flyselskabet købte kun 1,45 procent af deres kunder på verdensplan klimakompensation til deres billet sidste år.
Kompenserer for klimaskyld
Det lykkedes imidlertid TV 2 at finde en af de påskerejsende i Billund, der havde kompenseret.
- Det er en meget lille procentdel af hele rejsens pris, og så kan man flyve med lidt bedre samvittighed, siger fleksjobber Anja Hemmer.
Næste år bliver det dog dyrere at flyve med regeringens nye klimaafgift på flyrejser, men det tror hverken Bente Halkier eller ægteparret med huset i Alicante vil få nogen effekt.
For ægteparret vil det koste omkring en 50’er mere at komme til det sydspanske, og det vil de betale med glæde, siger de.
I Danmarks største lufthavn – Københavns Lufthavn – mærker man trods fremgangen i Billund stadig af eftervirkningerne af corona, og her er trafikken fortsat lavere end før nedlukningerne, selvom den har været stigende siden.
Aarhus Lufthavn melder ligeledes om passagerfremgang.