Overlæge: Derfor skal du øve dig i at trække vejret gennem næsen
Trækker man vejret gennem næsen, mindsker man risikoen for at få virus og blive syg, forklarer overlæge fra Vejle Sygehus.
Har du tænkt over, om du mest bruger næsen eller munden, når du trækker vejret?
Det er nemlig ikke ligegyldigt.
Sådan lyder det fra overlæge og Ph.d. på Vejle Sygehus, Lasse Enkebølle Rasmussen, i ‘Go’ morgen Danmark’.
Når luften kommer ind i næsen, strømmer den over slimhinden, og så kommer næsen til at virke som en stor katalysator, der renser luften, som føres ned i lungerne
Lasse Enkebølle Rasmussen
- Næsen er helt særligt opbygget, og det glemmer vi måske nogle gange. Vores første forsvarsmekanisme sidder i næsen, forklarer han.
Lasse Enkebølle Rasmussen opfordrer derfor til, at vi træner os selv i at trække vejret gennem næsen, fordi det har flere sundhedsmæssige fordele.
Og særligt i en tid med coronavirus kan næsen have en forebyggende effekt, lyder det.
Vi glemmer næsen
Ifølge tal fra Lungeforeningen trækker et menneske vejret cirka 20.000 gange i døgnet.
Når vi trækker vejret ind og ud, glemmer vi dog ofte at bruge næsen, lyder det fra Lasse Enkebølle Rasmussen.
- Vi lever i en hverdag, hvor vi taler meget, og når man taler, bruger man primært mundrespiration, fordi det er den eneste måde, man kan frembringe lydene på, forklarer han.
Han tilføjer, at man ofte trækker vejret med munden, fordi man oplever lavere modstand dér, og det kræver mindre energi.
Det er dog vigtigt, at man husker at trække vejret gennem næsen, fordi det styrker vejrtrækningsmusklerne, lyder det.
Næsen hjælper med at bekæmpe virus
For mange er næsen blot et organ, der stikker ud af kraniet. Men faktisk sidder den største del af næsen inde i kraniet, hvor vi har næsehulen, forklarer Lasse Enkebølle Rasmussen.
Og her er det vigtigt, at luften kommer igennem.
På selve slimhinden sidder små fimrehår, der transporterer viruspartikler bagud til svælget, hvorefter de ender nede i mavesækken og bliver opløst i mavesyren frem for at havne i lungerne.
- Når luften kommer ind i næsen, strømmer den over slimhinden, og så kommer næsen til at virke som en stor katalysator, der renser al den luft, som kommer ind og føres ned i lungerne, forklarer Lasse Enkebølle Rasmussen.
Ifølge overlægen kan vejrtrækning gennem næsen derfor hjælpe med at forebygge smitte mod sygdomme – eksempelvis coronavirus.
Træn næsen, når du sover
Når man sover, kan man ligeledes træne sig selv i at trække vejret med næsen.
- Det kan man eksempelvis gøre ved at sove med et stykke tape på munden for at tvinge sig selv til at trække vejret gennem næsen, siger Lasse Enkebølle Rasmussen.
Det kan være med til at gøre ens søvn væsentligt bedre, og trækker man vejret gennem næsen, er der noget, der tyder på, at man snorker mindre, lyder det fra overlægen.