'Omvendt' grænsehandel: Tyskere rejser til Danmark efter fyrværkeri med mere krudt i
Forbud mod salg af fyrværkeri hos den store nabo mod syd har sat skub i 'omvendt grænsehandel'.
Som oftest er grænsehandlen gået Tysklands vej, når danskere har hentet dåseøl, sodavand og slik.
Men når det kommer til fyrværkeri, går strømmen den anden vej.
Det kan aflæses i Sønderborg, hvor Jesper Hemmingsen har oplevet en mindre invasion af tyske kunder på jagt efter raketter og batterier i sin sæsonbetingede forretning.
- Folk kommer fra byer så langt væk som Berlin, Bremen, Rostock og Hamborg, så de kører mange timer, fortæller indehaveren af Sønderborg Fyrværkeri Udsalg.
Mere krudt i dansk fyrværkeri
Årsagen til de tyske kunders interesse skyldes, at det igen i år er forbudt at købe fyrværkeri i Tyskland på grund af covid-19.
Reglerne om fyrværkeri
- Salget af nytårsfyrværkeri varer frem til den 31. december.
- Det er kun tilladt at affyre fyrværkeri til og med den 1. januar 2021.
- Det er ulovligt og strafbart at besidde, sælge og købe ulovligt fyrværkeri.
- Det er ulovligt at affyre fyrværkeri mod andre – det gælder både almindelige borgere og ansatte i offentlig tjeneste som politi, brandvæsen og hjemmepleje. Og hvis du gør det, kan det have store strafmæssige konsekvenser.
- Folketinget har skærpet lovgivningen, så straffene på området er øget med en tredjedel.
- Affyrer du fyrværkeri mod almindelige borgere, er der tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 252 (forsætlig fareforvoldelse ved affyring af fyrværkeri mv.) Før strafskærpelsen lå straffene typisk på fængsel i 10 - 60 dage.
- Affyrer du fyrværkeri mod ansatte i offentlig tjeneste, er der tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 119 b, der er en ny bestemmelse. Overtrædelse straffes med bøde eller fængsel i op til otte år. Før strafskærpelsen lå straffene typisk på fængsel i 4 – 9 måneder.
- Du skal være mindst 100 meter fra en stråtækt ejendom, når du fyrer almindeligt krudt af og mindst 200 meter når det gælder raketter. Når det blæser øges afstandskravet til 400 meter.
Kilde: Politi.dk
Der er dog intet til hinder for, at tyskere fyrer det krudt af, som de har købt - eksempelvis i Danmark.
Og det gør tyskerne hellere end gerne. Forklaringen er også ifølge Jesper Hemmingsen, at der er mere krudt i de raketter, der sælges på det danske marked end tyskernes eget.
- De er især interesserede i vores raketter, fordi vi har op til 75 gram krudt i mod maksimum 20 i Tyskland. Det samme gør sig gældende med batterier, som har op til et kilo krudt, som er det dobbelte af de tyske, forklarer Jesper Hemmingsen.
Corona har sat en stopper for salg
Den tyske grænsehandel har dog tidligere også tiltrukket danskere med en forkærlighed for bang, fordi det var muligt at købe ellers forbudte kanonslag og knaldfyrværkeri. Men det har de tyske restriktioner nu sat en stopper for.
Fyrværkeri i vores nabolande
Tyskland: Det er i år forbudt at købe fyrværkeri i Tyskland. De store fællesarrangementer er aflyst på grund af forsamlingsforbud. Det er dog stadig tilladt at skyde fyrværkeri af købt i Danmark.
Sverige: Affyring af fyrværkeri må kun finde sted med særlig tilladelse fra kommunen, og det kræver et omfattende kursus at få "kørekort" til at stå for affyringen.
Norge: I 2008 blev raketter med styrepind forbudt samme med fyrværkeri. der ligner eller kan sammenlignes med med legetøj. Det har ført til at drastisk fald i antallet af fyrværkeriskader.
Udsalget i den Sønderborg har som andre steder i landet været åbnet siden 15. december.
Danskerne ventes i år at bruge op imod 450 millioner kroner på at skyde 2022 ind.
Selvom købelysten er stor i det 'vindue', der er åbent for handel med fyrværkeri, går op imod halvdelen af alle danskere ind for at forbyde salg til private.