International hæder til Anne fra Kolding for klimaopfindelse

Anne Lyck Smitshuysen har fået status som stjerneforsker, og hun hyldes både i Danmark og internationalt. Foto: Rambøll/TV 2 Grafik Foto: Rambøll/TV 2 Grafik
F
Af Silvie Ulrikke Østebø og Frank Bisgaard Winther
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Anne Lyck Smitshuysen fra Kolding har løst et problem, som forskere i årevis har forsøgt at løse. Og det kan sætte skub i den grønne omstilling globalt.

Tiden var ved at rinde ud for Anne Lyck Smitshuysen.

Der var tre uger til, at den 27-årige fysikstuderende skulle aflevere sit speciale efter at have “levet på DTU i månedsvis”. Og hun havde stadig ikke nået det gennembrud, hun jagtede.

Men da hun i februar 2021 åbnede en ovn i laboratoriet for se resultatet, blev hun ramt af et adrenalinsus.

- Min første tanke var: "Wow!". Jeg blev overrasket og begejstret, og måtte dele oplevelsen med nogen, siger hun.

Hun tog straks et billede af indholdet, som hun sendte til sin vejleder, der heller ikke kunne tro sine egne øjne. Det var stort.

Anne Lyck Smitshuysen fortæller, at hun er vokset op i et hjem, hvor det var naturligt at spare på strømmen og sortere sit affald. Det har gjort, at bæredygtighedstanken er en stor del af hendes liv. Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix

Den opfindelse, som kom ud af ovnen for et år siden, kan nemlig sætte fart på den grønne omstilling.

Den har sikret hende status som stjerneforsker, anerkendelse og priser i både ind- og udland. Og så vidner det om en helt særlig arbejdsmoral.

Kan lagre grøn energi

Teknologien, som Anne Lyck Smitshuysen arbejder med, kaldes elektrolyseceller og spås en rolle i at gøre Danmark og Europa uafhængige af fossile brændstoffer.

- Jeg tror altid, at jeg har haft en idé om, at jeg gerne vil gøre en forskel for, hvordan vi bruger vores energi, siger hun.

Blå bog: Anne Lyck Smitshysen

Anna Lyck Smitshuysen er 28 år

Hun er født og opvokset i byen Sjølund ved Kolding. I dag bor hun i Birkerød med sin mand og datter på tre år

Hun har læst fysik og nanoteknologi på Danmarks Tekniske Universitet og færdiggjorde i 2021 sin kandidatgrad.

Er nu i gang med en erhvervs-ph.d hos Power-to-X virksomheden DynElectro og Danmarks Tekniske Universitet med Bhaskar Reddy Sudireddy og Henrik Lund Frandsen som vejledere. 

Virksomheden er en start-up med Karsten Klemens Hansen, Søren Højgaard Jensen, begge vejledere på projektet, og Samantha Jane Philips i front.

Det har hun helt konkret gjort ved at videreudvikle elektrolysecellerne, så vi kan få langt mere ud af den grønne energi, vi producerer.

For den nu 28-årige forsker spirede interessen for fysik og kemi allerede i gymnasietiden.

Her ses Anne Lyck Smitshuysen med en af de store elektrolyseceller, som altså fysisk er en stor flad firkant. Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix

Her blev hun første gang bekendt med, hvordan den kemiske proces elektrolyse kan “lagre energi”. Og netop det kan bruges til at udnytte eksempelvis vindkraft endnu bedre.

Bruger vi ikke den strøm, der produceres i de danske vindmøller – såsom om natten, hvor strømbehovet er småt – går den praktisk taget tabt.

- Det er fantastisk, at der bygges flere vindmølleparker, men når vi ikke har en måde at opbevare strømmen på, skal der bygges ekstremt mange, før vi begynder at dække vores energibehov i dagtimerne, forklarer Anne Lyck Smitshuysen.

Anne Lyck Smitshuysen har igennem hele sin uddannelse fået at vide, at hun er vedholdende. Det har i den grad være nødvendigt under udviklingen af cellerne. Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix

Der findes allerede teknologiske muligheder for at lagre energien, men de er dyre at fremstille og kan derfor ikke konkurrere med olie og gas.

Og her kommer den unge forskers opfindelse og ovnen på DTU ind i billedet.

Har innoveret teknologien

Den elektrolysecelle, som Anne Lyck Smitshuysen har udviklet, har også evnen til at lagre energi. Den er bare langt større, hvilket kan nedbringe produktionsomkostningerne med 50 procent.

Det bedste er, at andre pludselig kan se det fede i det, som jeg – og mange andre – har nørdet med i årevis

Anne Lyck Smitshuysen

At “gøre noget større” kan måske lyde simpelt. Men man skal ikke tage fejl. Forskere i hele verden har brugt år på at løse problemet. Så det har krævet ud-af-boksen-tænkning og en “hel del vedholdenhed”, som Anne Lyck Smitshuysen siger.

Ideen begyndte allerede at forme sig under hendes barsel, fordi det kriblede så meget i hende efter at bruge sin ingeniørhjerne igen.

- Hvorfor var det ikke lykkedes nogen at lave de her elektrolyseceller større, undrede Anne Lyck Smitshuysen sig. 

Hun begyndte straks at skabe 3D-modeller på sin computer, og hun terpede teorierne.

Ideudviklingen skete i samarbejde med hendes virksomhedsvejleder Søren Højgaard Jensen, som hun også arbejder sammen med i dag. Foto: Rambøll

I laboratoriet fabrikerede hun elektrolysecellerne i håbet om, at de efter deres brænding ville komme ud, som de skulle – som en halv millimeter tykke porcelænslignende firkanter.

Over 75 gange åbnede hun ovnen og så, at cellerne var krøllet sammen eller destruerede. Så med under en måned til deadline, begyndte hun at tvivle på, om det overhovedet ville lykkes.

Stædighed blev belønnet

- Det er et spørgsmål om at holde ved, selv om det ikke lige går, som man håber, siger Anne Lyck Smitshuysen.

- Det var enormt demotiverende, at det igen og igen ikke virkede, men jeg er også ret stædig. Når jeg får en opgave, giver jeg ikke op, før det virker. Eller nogle andre siger, at nu har jeg prøvet nok, siger hun og griner.

Og det var godt. For det var her – få uger inden afleveringen – at hun åbnede ovnen og så noget nyt.

Elektrolysecellerne skulle i ovnen i 3 dage på minimum 1300 grader for at blive brændt. Derfor var ventetiden lang. Det er meget vigtigt, at cellerne er flade, da de skal indgå i en såkaldt elektrolysestak sammen for at fungere. Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix

Indeni var en helt intakt celle på størrelse med en computerskærm – altså over seks gange større end de oprindelige, der er på størrelse med en toast.

- Jeg ringede ret hurtigt til min vejleder og sagde: “Søren (Højgaard Jensen, red), jeg har sendt dig et billede, du skal se. Nu”, siger Anne Lyck Smitshuysen.

Han var også begejstret. Det, hun var lykkedes med, var et internationalt gennembrud.

I forskning er det ene utrolige resultat ikke nok, og det kræver mange forsøg, før man kan sige, at noget “virker”.

Anne Lyck Smitshuysens nuværende chef, Karsten Klemens Hansen, siger: - Anne mestrer at kombinere flere tekniske discipliner samt tænke ud-af-boksen, og det er derfor, at hun lykkedes. Foto: Rambøll

I Højgaard-Smitshuysen-metoden, som Anne videreudvikler, har hun tilføjet et "ekstra unikt skridt" inden brændingen.

- Skridtet, jeg har tilføjet, gør, at de ikke krøller op. På den måde kan vi øge størrelsen, siger hun.

En ny hverdag

I dag er opfindelsen stadig en enorm del af Anne Lyck Smitshuysens hverdag.

Her ses den perfekte elektrolysecelle, hun har udviklet. Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix

Hun har valgt at forske videre i en erhvervs-ph.d. med DTU og i virksomheden DynElectro, som arbejder på at få teknologien fra laboratoriet og ud i produktion.

- Lige nu optimerer vi det hele. Vi har byggestenene, og så skal hjørnerne bare files til, så vi kan få et flot hus, siger hun.

Hvor de i dag er syv fuldtidsansatte i virksomheden – blandt andre hendes tidligere vejleder Søren Højgaard Hansen – regner de med at stå over for et væksteventyr takket være Anne Lyck Smitshuysens forskning.

Kigger man på et større perspektiv, er der endnu vildere udsigter.

Har skåret 15 år af EU's målsætning

Omstillingen til bæredygtige energiformer vil gå langt hurtigere. Udover at lagre vindenergien danner elektrolyseceller også brint, som kan bruges som brændstof til blandt andet lastbiler og toge.

EU-Kommissionen har et mål om, at brint skal dække 24 procent af energibehovet. Det mål nås formentlig allerede i 2035 med Anne Lyck Smitshuysens opfindelse – det er 15 år før målet.

For Anne Lyck Smitshuysen kan det stadig føles uvirkeligt, at det er hende, der har været med til at knække koden. En kode, som forskere rundt i verden har arbejdet på i årevis.

- Man bliver lidt ydmyg, når journalister og folk fra udlandet pludselig interesserer sig for en. Det er vildt at være med til at lave en grøn fremtid. Men det bedste er, at andre pludselig kan se det fede i det, som jeg – og mange andre – har nørdet med i årevis, siger hun og griner.

Anne Lyck Smitshuysen med Flemming Bligaard-prisen fra Rambøll. Foto: Rambøll

Hun er senest blevet kåret som et af de 100 største erhvervstalenter i 2021 af Berlingske, hun har modtaget den prestigefyldte Flemming Bligaard Pris på 500.000 kroner fra Rambøll Fonden til sin forskning, og for nylig er hun nomineret som Future Hydrogen Leader af det internationale Sustainable Energy Council.

- Vi bevæger os i den rigtige retning, når det kommer til bæredygtige alternativer. Lige for tiden går det hurtigt, siger hun.

Galleri: Stort arkæologisk fund i Hedensted

Udgravningen har stået på længe, men det er først nu, at Vejle Museerne fortæller om deres usædvanlige fund ved Løsning Søndermark. Foto: Vejle Museerne
Udgivet

Langs motorvej E45 ved Hedensted har Vejle Museerne gravet en meget sjælden skat frem, der vidner og et krigerisk og rigt samfund. Se billederne fra fundet her.

Bilerne suser forbi Løsning Søndermark lige på kanten af E45, hvor der i øjeblikket bliver udviddet. De særligt opmærksomme bilister har fra tid til anden kunne bemærke jublende arkæologerne fra Vejlemuseerne, der efter eget udsagn har haft svært ved at få armene ned. De er nemlig i gang med at udgrave en gammel bosætning fra jernalderen.

Fund ved Løsning Søndermark:

  • 119 lanser og spyd

  • 8 sværd

  • 5 knive

  • 3 pilespidser

  • 1 økse

  • 1 ringbrynje

  • Fragmenter af minimum to edsringe/halsringe

  • Et bidsel

  • Fragmenter fra et signalhorn

  • Et hav af jern- og bronzegenstande, som endnu ikke er nærmere undersøgt og klassificeret.

  • Desuden er der fundet store mængder keramik, flint, mm., der viser at stedet har været beboet gentagende gange i løbet af mange tusinde år.

Størrelsen og betydningen kan udtrykkes klart.

- Udgravningen har vist sig at overgå alle vores forventninger, fortæller arkæolog og udgravningsleder Elias Witte Thomasen fra Vejlemuseerne.

Herunder kan du se billederne fra udgravningen.

Ved udgravningen blev det fundet to edsringe. Et kendt magtsymbol fra jernalderen. Foto: Vejle Museerne
Det er ikke kun våben, der blev fundet, her viser arkæologen et komplet offerkar frem. Foto: Vejle Museerne
Her ses sværd og andre våben. Foto: Vejle Museerne
En stor lanse var blandt de i alt 199 lanser og spyd, der blev fundet. Foto: Vejle Museerne
Her ses ringbrynjen, som betegnes som det største fund ved udgravningen. - Den tunge metalvest er sammensat af over 20.000 små ringe, og det er altså noget ganske særligt - også i år 400. Den har været virkelig værdifuldt, for det er kæmpe arbejde at lave. Det er ikke noget alle mand har haft, forklarer Dorthe Horn Christensen, der også er arkæolog på udgravningen. Foto: Vejle Museerne
Her ses flere spyd- og lansehoveder. - Den måde, krigsudstyret er gravet ned på, viser, at der er tale om ofring til de højere magter, forklarer arkæolog Dorthe Horn Christensen. Foto: Vejle Museerne
De mange skatte er fundet i forbindelse udvidelsen af E45 ved Hedensted. Her er flere sværd fundet. - Der sidder simpelthen nogle mennesker her, som har den sociale og økonomiske kapacitet til at samle mennesker omkring sig, og en af de måder at gøre det på, er ved at samle krigere og drage ud og deltage i krigshandlinger. Det er det, vi ser i denne gårdstomt her, fortæller arkæolog Elias Witte Thomasen. Foto: Vejle Museerne
Flere sværd og ringbrynjen. Brynjen blev desuden fjernet fra udgravningen med jorden omkring, da den skal graves frem på museet. Foto: Vejle Museerne

Person er fundet død i forbindelse med brand

Arkivfoto. Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD
Af Ritzau
Udgivet

Efter brand i en villa på Leos Allé i Tønder lørdag morgen, oplyser Syd- og Sønderjyllands politi, at en beboer er død.

Alarmen om flammer og røg i villaen kom lidt efter klokken syv, og godt to timer efter oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi, at beboeren har mistet livet.

De pårørende til den 84-årige mand er blevet underrettet.

Da brandvæsenet kom frem, var ilden ganske voldsom, oplyser politiets vagtchef.

Årsagen til brandens opståen vil først blive klarlagt senere. Opgaven overgår til politiets specialister.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com