Fredericia-politiker stod frem med anklager om sexisme - det der fulgte efter var dog langt værre
For tre år siden fortalte den unge kvindelige byrådspolitiker Cecilie Roed Schultz om grænseoverskridende adfærd fra mandlige politikere. Det medførte hån og dødstrusler.
I dokumentaren ‘Partiernes skjulte overgreb’ fortæller ni unge kvinder om deres personlige oplevelser med seksuelle krænkelser og overgreb.
Men når man blander sig i metoo-debatten, kan det have voldsomme konsekvenser.
Det har 33-årige Cecilie Roed Schultz, der er byrådspolitiker i Fredericia kommune for Enhedslisten erfaret.
Hun stod frem i 2017 og fortalte om seksuelle krænkelser begået af mandlige kolleger.
Her blev hun rost af flere for sit mod. Men efterfølgende fik hun også et hav af hånlige og nedgørende kommentarer samt konkrete dødstrusler.
Samtidig blev hun også udskammet af flere kolleger i det politiske miljø.
- Da jeg stod frem, var det, som om jeg havde fortalt en hemmelighed, jeg aldrig skulle have fortalt - og som jeg blev bebrejdet for at fortælle, siger Cecilie Roed Schultz i dag.
Jeg følte mig ydmyget og pillet ned. Det var, som om at det politiske og mine visioner var irrelevante, og at det i stedet handlede om mig som kvinde og mit temperament.
Cecilie Roed Schultz, byrådspolitiker i Fredericia.
- Du trænger til at blive kneppet
Cecilie Roed Schultz stod frem i 2017 i forbindelse med, at Berlingske kunne fortælle, at over 70 kvindelige byrådsmedlemmer havde oplevet sexisme eller sexchikane.
Her fortalte hun om en episode, hvor hun som 26-årig byrådskandidat for Enhedslisten i Fredericia havde holdt en 1. maj-tale, hvor hun kritiserede den siddende regering.
Da hun var færdig med sin tale, kom en mand fra et andet parti, ifølge Cecilie Roed Schultz, op til hende og sagde:
- Du trænger til at blive kneppet.
- Jeg følte mig ydmyget og pillet ned. Det var, som om at det politiske og mine visioner var irrelevante, og at det i stedet handlede om mig som kvinde og mit temperament, fortæller Cecilie Roed Schultz.
Men selve episoden var ingenting i forhold til, hvad der skete efterfølgende.
For det, at Cecilie Roed Schultz sagde fra overfor sexisme, startede en bølge af kommentarer - både fra folk uden for og i det politiske liv.
Kommentarerne gik ifølge Cecilie Roed Schultz på, at “hvis hun ikke kunne klare mosten, måtte der komme nogle mænd ind”, og “om hun ikke skulle gå hjem og være mor i stedet for at gå og lege politiker, når hun tydeligvis ikke kunne gebærde sig i det.
- Jeg oplevede dødstrusler og voldtægtstrusler. Nogen har sågar skrevet, at det ville være synd, hvis der skete noget med mine børn, og om det ikke var rigtigt, at de gik den her børnehave, siger Cecilie Roed Schultz.
I flere år efter var det ikke unormalt for hende at modtage beskeder på Facebook, der omhandlede hendes alder, køn og udseende - eksempelvis:
“Føj hvor er du bare grim og klam. Så klam, at jeg ikke engang har lyst til at voldtage dig.”
Cecilie Roed Schultz fortæller, at hun samtidig oplevede, at andre politikere begyndte at tale om hende som “et problem, som skulle håndteres”.
- Folk holdt decideret fysisk afstand til mig, men tog også verbalt afstand til mig, hvilket jeg stadig jævnligt oplever, siger hun.
Cecilie Roed Schultz husker, at kolleger blandt andet kom med kommentarer som: “Du skal ikke gå for tæt på Cecilie, for så bliver du bare beskyldt for et eller andet”.
Ekspert: Skam regulerer menneskers adfærd
Og netop frygten for at blive udskammet holder kvinder fra at fortælle om det.
Det fortæller Vibeke Lunding-Gregersen, autoriseret psykolog og administrerende direktør i Mindwork.
- Skam er en social følelse, som regulerer mennesker. Og så er skam også en af de mest destruktive følelser, siger Vibeke Lunding-Gregersen.
Hun forklarer, at grunden til, at følelsen af skam er så stærk og direkte kan regulere vores adfærd, ofte hænger sammen med frygten for at blive ekskluderet fra et fællesskab.
- Vi mennesker er sociale dyr, og derfor kan udskamning stoppe mennesker fra at gøre mange ting, siger Vibeke Lunding-Gregersen.
Når debatten omkring seksuelle krænkelser bliver så ophedet, som den er nu, så skyldes det, at der er stærke følelser på spil, forklarer Vibeke Lunding-Gregersen.
Nogle personer vil føle sig truet på deres position og værdier. Andre vil opleve det som en indirekte kritik af, hvad man selv har fundet sig i eller været med til.
Det har ikke været billige point
Når 33-årige Cecilie Roed Schultz i dag ser tilbage, er hun ikke i tvivl om, at selve udskamningen har været værre end krænkelserne.
- Det gjorde ondt, at dét, at jeg sagde fra over for, blev det største problem, siger Cecilie Roed Schultz og tilføjer:
- Lige nu føler jeg heldigvis, at vi er i gang med at rykke en kultur - men det har ikke været billige point for mig, siger hun.
Byrådspolitikeren håber derfor, at dét, at hun har stået frem, kan gøre det lettere for andre og give en mere sober debat omkring seksuelle krænkelser.
Første og anden del af dokumentarserien kan ses på TV 2 PLAY. Anden del bliver sendt på TV 2 torsdag 29. oktober klokken 20.