For første gang i ti år vil lønmodtagere få reallønsnedgang – så hårdt bliver de ramt

For første gang i ti år er der udsigt til reallønsnedgang for lønmodtagere. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
F
Af Anne Klejsgaard Friis og Frank Bisgaard Winther
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Økonomisk usikkerhed kaster mørke skygger over arbejdernes kampdag. Priserne stiger hurtigere end lønningerne, og det rammer lønmodtagerne hårdt - også i Syd- og Sønderjylland.

Bøgen er sprunget ud, himlen er blå, og solen står højt på himlen. Men ikke alt er, som det plejer, når de røde faner smælder i Fælledparken i København og overalt i landet i dag på Arbejdernes Internationale Kampdag, 1. maj 2022.

For mens priserne på mad, elektronik, råmaterialer og energi suser i vejret, går det noget mere stille for sig med lønudviklingen. 

Faktisk er der udsigt til reallønsnedgang for første gang i ti år.

- Som det ser ud nu, er billedet vendt på hovedet. Næsten alle vil i år opleve en markant tilbagegang i reallønnen, lyder det fra direktør i Arbejdernes Erhvervsråd (AE) Lars Andersen.

Ifølge en helt ny analyse, som AE har lavet for TV 2, vil den gennemsnitlige lønmodtager opleve en reallønsnedgang på 1,6 procent.

Inflationen og den voksende økonomiske utryghed er ved at blive et af de allerstørste temaer på Christiansborg

Hans Redder, politisk redaktør, TV 2

- Der er tale om nogle ganske store beløb, så det er helt klart noget, der kan mærkes, siger Lars Andersen.

Ifølge beregninger fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) betyder tilbagegangen i reallønnen, at en gennemsnitlig husholdning nu skal betale over 15.000 kroner mere om året for at opretholde det samme forbrug som for et år siden.

Stor usikkerhed

Lars Andersen understreger, at den økonomiske situation for den klassiske arbejder generelt er mere usikker i år, end den har været længe.

Stigende priser, stigende renter og krig på europæisk jord er allerede en realitet, og samtidig er det kun dele af regeringens planlagte gaveregn af varmechecks, ældrechecks og højere kørselsfradrag, der lander hos socialdemokraternes tidligere kernevælgere: arbejderne.

Lars Andersen frygter, at den store økonomiske usikkerhed vil fortsætte et godt stykke tid endnu.

- Det hele kommer til at se mere blakket ud i fremtiden på grund af krigen i Ukraine og usikkerheden om gasleverancer fra Rusland. Jeg tror ikke, at det kommer til at ligne finanskrisen, men der er da nogle mørke skyer derude i horisonten, siger han.

Lønforhandlinger bliver afgørende

Hos FH, der repræsenterer 64 fagforeninger og 1,3 millioner lønmodtagere, forudser formand Lizette Risgaard, at netop inflationen vil blive et af hovedtemaerne under de kommende forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter.

- Det er klart, at de voldsomme prisstigninger kommer til at få stor betydning for både de lokale lønforhandlinger og de kommende overenskomstforhandlinger, lyder det fra FH-formanden.

Der forhandles løbende lokalt ude i de forskellige virksomheder, og her er inflationen allerede et tema.

Dagpengemodtagerne får nu et slag med den store hammer. Det er uholdbart og urimeligt

Lizette Risgaard, FH-formand

Den nuværende store overenskomst for de privatansatte udløber næste år, og her forventes forhandlingerne at gå i gang til efteråret. For de offentligt ansatte udløber den nuværende overenskomst først i 2024.

De seneste år har arbejdstagerne formået at hæve lønnen mere end priserne, inflationen, men med en aktuel inflation på mere end 5 procent, skal der skrues markant op for lønningsniveauerne, hvis de skal følge med prisudviklingen.

Glem ikke de ledige

Inflationen er dog ikke kun et problem for de danskere, der har et arbejde og dermed oplever, at lønkronerne måned for måned bliver mindre værd.

Faktisk er der ifølge FH-formanden en anden gruppe, der lider endnu mere, og som får betydeligt mindre politisk fokus.

- Vi må ikke glemme de ledige, selvom der er færre nu end tidligere, siger Lizette Risgaard.

Ifølge FH betyder de seneste års lave stigning på dagpengene i forhold til lønnen et fald på mere end 5 procent eller cirka 1000 kroner om måneden. Og med den stigende inflation er der behov for handling her og nu, lyder opfordringen fra FH-formanden.

- Dagpengemodtagerne får nu et slag med den store hammer. Det er uholdbart og urimeligt over for de ledige, der står uden job i en utryg tid, siger hun.

Ledigheden er i øjeblikket historisk lav, men der er stadig mere end 70.000 danskere, der står uden for arbejdsmarkedet.

Stort fokus på Christiansborg

Politisk er der over en bred kam stort fokus på, at det de seneste måneder er blevet dyrere at være dansker.

Der er allerede gennemført konkrete initiativer, varmechecks og højere kørselsfradrag, og regeringen har lagt op til, at der også er en ældrecheck på vej.

Men ifølge politisk redaktør på TV 2 Hans Redder, er disse initiativer ikke nok til at tilfredsstille de mange danskere, herunder dem der mødes rundt omkring i landet i dag for at fejre Arbejdernes Internationale Kampdag, der føler, at pengene ikke rækker så langt.

- Inflationen og den voksende økonomiske utryghed, som mange danskere oplever i øjeblikket, er ved at blive et af de allerstørste temaer på Christiansborg. Og noget, som potentielt også kan blive afgørende for det folketingsvalg, der så småt nærmer sig i horisonten, siger Hans Redder.

Der findes dog ingen nemme løsninger, når det handler om at give danskerne mere økonomisk tryghed uden samtidig at risikere at puste yderligere til inflationen.

- Udfordringen for politikerne – og for den socialdemokratiske regering i særdeleshed – er, at det helt grundlæggende er svært at gøre så meget ved problemet. Det er jo hverken statsminister Mette Frederiksen eller finansminister Nicolai Wammen, der bestemmer, hvad inflationen skal være. Og det kan ikke lade sig gøre at kompensere alle danskere i den her situation, siger Hans Redder.

Jo flere penge politikerne sender ud i økonomien, des større er risikoen for, at inflationen løber løbsk – og netop den balancegang giver regeringen panderynker i øjeblikket, vurderer Hans Redder.

- Derfor handler det også for Mette Frederiksen om at forventningsafstemme. At få forklaret danske lønmodtagere, at hun gerne vil lave nogle målrettede initiativer, men hverken kan eller vil hjælpe alle, der mærker den stigende inflation på egen pengepung, siger han.

Ifølge Hans Redder er spørgsmålet så, om vælgerne køber den forklaring, eller om de nede i stemmeboksen næste gang ender med at bebrejde Mette Frederiksen, at de nu har sværere ved at få budgettet til at hænge sammen, end de havde for et år siden.

Hun er 16 år og kan nu kalde sig bladtegner for unikt satirehæfte

Foto: Troels Sørensen, TV SYD
Udgivet

Folkene bag det sønderjyske satirehæfte Æ Rummelpot har i år fået yngre kræfter med på holdet i form af 16-årige Tjalda Bohn, der er ungdomsredaktør.

Sønderjysk ringridning, sønderjysk kaffebord og sønderjysk grønlangkål.

Alle tre ting er unikke traditioner fra Sønderjylland, og spørger man redaktør Gunnar Hattesen, så er Æ Rummelpot en sønderjysk specialitet på linje med ovenstående.

Det sønderjyske julehæfte Æ Rummelpot beskrives af folkene bag som værende "sjove anekdoter, lokale vitser og tegninger med bid".

I denne uge udkom dette års hæfte - det 79. af sin slags, og skulle man tro, at den slags kun var var for gråhårede mænd, så tro om igen.

16-årige Tjalda Bohn er ungdomsredaktør og har med årets sønderjyske satirehæfte fået sin debut som bladtegner. Her har hun bidraget med en tegning af Kong Frederik, der tager første spadestik i Dannevirke.

- Man bliver selvfølgelig sådan lidt stolt af at se det, men ja jeg synes egentlig bare, at det er sjovt at se det, når man nu har siddet og tegnet det, siger hun.

Sådan ser Æ Rummelpot ud i år. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Æ Rummelpot har eksisteret siden 1946 og har i år Danmarks nye regentpar på forsiden. Her har kong Frederik og dronning Mary fået selskab af Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen (S).

Selvom mere og mere i disse tider foregår digitalt, så holder det snart 80 år gamle blad stadig, ifølge Tjalda Bohn.

- Selvfølgelig er Æ Rummelpot gammelt, men emnerne er ret aktuelle og til alle aldersgrupper egentlig, siger hun.

Troels Sørensen, TV SYD Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Hvad har dine venner sagt, når du har fortalt, at du sidder og tegner tegninger til et blad?

- De synes, det er lidt sjovt, også fordi de ikke har hørt om bladet før. Da jeg viste det til dem, synes de, det var sjovt og fedt, at man kunne gøre det, siger Tjalda Bohn.

Redaktør på Æ Rummelpot, Gunnar Hattesen glæder sig over, at Tjalda Bohn nu er kommet med på holdet.

- Det er for at sikre et glidende generationsskifte. Der er et sønderjysk mundheld, der siger "For de gamle, som faldt, er der ny overalt", siger han med et smil.

I årets udgave af Æ Rummelpot, der traditionen tro kigger tilbage på årets gang i Sønderjylland, kan man udover kongeparret og Sønderborgborgmesteren også more sig over VVS-krisen i Bylderup-Bov, miss wet T-shirt på Tønder Festival og hittebørn på Rømø.

- I denne internationale verden er det vigtigt, at folk har nogle dybe rødder, at de ved, hvor de kommer fra. Der er det vigtigt at bevare den sønderjyske egenart, lyder det fra Redaktør Gunnar Hattesen. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Dom til psykisk syg voldsmand giver bekymring

Video: Alex Syrik
Udgivet

Efter vold i vaskekælder og andre overfald skal gerningsmand have behandling i pædagogisk miljø. Dom rummer mulighed for, at han kan være på fri fod.

Der er risiko for at møde en psykisk syg voldsmand på gaden, efter han for nylig blev dømt for brutal vold mod en ung kvinde i Vejle. Manden blev dømt til anbringelse i en institution for personer med vidtgående psykiske handicap.

Dermed kan Vejle Kommune overføre ham til en institution på ubestemt tid. Men det betyder ikke, at han konstant vil være bag lås og slå. Det oplyser Dennis Jensen, som er myndighedschef i Vejle Kommune.

- Dommen betyder, at vi fik 14 dage til at finde en institution, hvor han kan blive behandlet i et pædagogisk miljø. Med denne type dom er der desværre mulighed for, at han kan komme på udgang, eller at han kan flygte. Derfor vil vi finde et sted, der ligger langt fra Vejle, siger Dennis Jensen.

Myndighedschef Dennis Jensen og Vejle Kommune skal finde et sikret sted med pædagogisk indhold til en psykisk syg 25-årig mand, som er dømt for vold og trusler.

Det er retten, som bestemmer niveauet og tidspunktet for udgang, efter han har fået ophold på et bosted.

Kunne gå ud over et barn

2. juledag fulgte manden efter den 20-årige Lærke ned i en vaskekælder i Vejle midtby. Han kendte hende ikke i forvejen. Den 25-årige mand slog, sparkede og trampede på den spinkle kvinde, og han tog kvælertag på hende.

I retten afspillede anklageren en optagelse af, at han havde ringet til politiet senere samme aften. Her fortalte han, at han lige havde ”overfaldet en pige for en time siden, nede i en vaskekælder”.

Jeg var nødt til at skade hende. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle gøre det.

25-årig psykisk syg mand i opkald til politiet

- Jeg overfaldt hende bare. Jeg havde ingen problemer med hende, jeg kendte hende ikke. Folk bliver ved med at lyve, jeg var så vred. Jeg var nødt til at overfalde hende ... Jeg var nødt til at skade hende. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle gøre det. Jeg gav hende lidt over 10 spark i ansigtet i hvert fald. Jeg har blod på jakken, sagde han blandt andet til politiet, som straks tog hjem til manden og anholdt ham.

TV SYD fulgte retssagen i Kolding, hvor han ikke viste tegn på skyld eller anger. Manden har en række sager om vold og trusler, og han har forklaret, at han hører stemmer, som beordrer ham til at overfalde nogen, og at det også kunne gå ud over et barn. Han har også fortalt, at ”drug dealers” nogle gange er brudt ind i hans lejlighed om natten, mens han lå og sov, men at han ikke kunne se dem.

- Ubegribelig dom

Efter anholdelsen blev han overført til først Psykiatrisk Afdeling i Vejle og siden til Retspsykiatrisk Døgnafsnit i Middelfart, mens han var varetægtsfængslet. Under sin varetægtsfængsling kom der fire anmeldelser om vold og trusler mod medarbejdere, som han også er dømt for.

På den baggrund er man hos Vejle Kommune frustreret over, at manden har fået en såkaldt type 2-dom, hvilket vil sige, at han skal have behandling i et pædagogisk miljø. Dommen rummer mulighed for, at han kan komme på udgang.

Kommunen havde hellere set, at manden fik en type 1-dom, hvor han kan være i rammer, der kan håndtere en så aggressiv adfærd. Det ville i så fald være på Kofoedsminde, hvor han allerede bor, indtil han kan flyttes til et nyt sted. Kofoedsminde på Lolland er en sikret, landsdækkende specialinstitution for domfældte udviklingshæmmede.

- For os er det generelt ubegribeligt, at man kan få en type 2-dom, hvis man har en meget voldsom historik. Så kan der være andre patienter og medarbejdere på et bosted, der kommer til at betale prisen, siger Dennis Jensen. 

Følger anbefalinger

Ifølge dommen var manden på gerningstidspunktet "utilregnelig på grund af sindssygdom eller en tilstand, der må ligestilles med sindssygdom". Derfor får manden ikke en straf, men anbringes i stedet på en institution.

Gerningsmanden havde advokat Mads Kjær Jensen som forsvarer i retten. Han mener, at dommen giver god mening.

Man har valgt et mere lempeligt tilbud med et pædagogisk sigte

Mads Kjær Jensen, forsvarsadvokat, Vejle

- Det er ikke tidligere afprøvet, om en anbringelse på et bosted kan have den ønskede effekt. Derfor har man valgt et mere lempeligt tilbud med et pædagogisk sigte til min klient. Det har man ud fra mentalerklæringen og de faglige vurderinger, vi har fået fra Retslægerådet og psykiatrien. Derfor er det et knap så sikret tilbud, som for eksempel Kofoedsminde ville have været, siger Mads Kjær Jensen.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com