Familie på 6 spiser for 1000 kroner om ugen - her er deres råd til andre
I Kolding har en familie på seks fundet en løsning på at nedbringe deres forbrug. Det indebærer blandt andet oplevelsespakkekalender og genbrugstøj.
Det kan være dyrt at være børnefamilie, men i Kolding har en familie på to voksne og fire børn måske knækket koden til et lavere forbrug.
De lever for mellem 8000 og 10.000 kroner om måneden – inklusiv faste udgifter som el, vand, tøj og mad.
Det kan måske lyde fattigt, men det føles ikke fattigt
Jolanda Flugt Møbjerg
Budgettet til mad er de lykkedes med at holde på kun 1000 kroner om ugen. Et beløb de alle bliver mætte for.
- Vores madbudget er væsentligt lavere end andres, men vi går efter gode tilbud, bruger vores køkkenhave, og så kigger vi i skuffer, skabe og fryseren, inden vi handler, siger Jolanda Flugt Møbjerg, der er underviser på en professionshøjskole, til TV 2.
Initiativet kom af, at familien gerne ville leve mere bæredygtigt, men en bonus har været, at de også sparer rigtig mange penge.
- Det kan sagtens lade sig gøre, men det handler om, hvordan man går ind til det, siger Jolanda Flugt Møbjerg.
Ekstraregning til børnefamilierne
Der kan være god grund til at lade sig inspirere af familien.
Siden sommeren 2021 er forbrugerpriserne steget med 12 procent. Det betyder, at en børnefamilie har næsten 4000 kroner mindre om måneden, viser nye tal fra Finans Danmark.
Et beløb der vil være et stort indhug i de flestes privatøkonomi, fortæller Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom hos Nordea.
- Børnefamilierne er ekstra hårdt ramt, fordi de typisk har flere faste udgifter. Det er noget, der virkelig vil kunne mærkes, især i højtiderne og i december hvor de fleste har et højere forbrug, siger hun til TV 2.
Sparer ved at planlægge
Familien i Kolding har en fast dag om ugen, hvor de tømmer køleskabet og spiser, hvad der er. På den måde er der ikke noget, der går til spilde, og de behøver ikke købe nyt.
Familien har også kødfrie dage, som ud over at gavne miljøet også gavner deres madbudget.
Og spørger man Jolanda Flugt Møbjerg, så skal nøglen til det lave forbrug især findes i planlægning.
Hver søndag lægger familien en madplan, hvor de også tager højde for, hvis de får nogle travle dage i den kommende uge.
- Den planlægning gør, at man ikke ender i en dyr løsning. Det er ofte på de pressede dage, at man kan komme til at købe en masse ind, forklarer hun.
Forbrugerøkonom: Se især på én post
For nogle vil de stigende forbrugerpriser betyde, at de ikke kan spare lige så meget op og må skære ned på rejser og restaurantbesøg, mens andre har svært ved at dække de helt faste udgifter, forklarer forbrugerøkonom Ida Marie Moesby.
Som det første opfordrer hun til enten at lægge et budget og danne sig et overblik over ens indtægter og udgifter. Det er nemlig afgørende at have overblik, for at man kan se, hvad der kan undværes.
- Det er vigtigt at holde sig for øje, hvad der er nødvendigt, og hvad der er trods alt er lidt mere luksus, som man kan skære ned på, siger hun.
Der kan også være mange penge at hente ved at gå sin konto igennem for abonnementer, og måske stoppe det fitness- eller streamingabonnement man alligevel ikke bruger.
- Det er ude af øje og ude af sind. Vi lægger ikke mærke til, at pengene bliver trukket, og det kan godt være, at det er 90 kroner for det ene abonnement og 300 for det andet, men det løber hurtigt op, siger hun.
- Føles ikke fattigt
Hos familien i Kolding køber de alt fra tøj til møbler brugt, og går der hul på et par bukser, bliver de klippet til shorts i stedet.
- Det kan måske lyde fattigt, men det føles ikke fattigt, for vi har en tilgang om, at det er vigtigt at bruge tingene, indtil de ikke kan bruges mere, fortæller Jolanda Flugt Møbjerg.
Hvis man sætter ind på alle parametre, kan man føle, at man får frataget en masse ting
Jolanda Flugt Møbjerg
Hun forklarer, at det for dem handler om en cirkulær tankegang, hvor tingene sagtens kan få nyt liv. Eksempelvis har Jolanda Flugt Møbjerg lige sat en bæresele til salg, som hun har brugt til alle fire børn, men som stadig fungerer fint.
- Jeg kunne godt have købt en ny, men den virkede fint, så nogle gange handler det også bare om at spørge sig selv, om man virkelig har brug for nyt, siger hun.
Kan du forstå dem, der måske tænker, at det kan virke lidt overdrevet, og at det også kan blive for sparsommeligt?
- Ja, det kan jeg sagtens. Jeg er selv af en generation, hvor man bare købte ting, men jeg synes, at man skal være mere eftertænksom omkring det. Jeg klandrer ikke nogen for ikke at gøre som mig, men jeg tror, at vi kan motivere hinanden på en sund måde, siger hun.
Genbrug og oplevelsespakkekalender
Familiens tilgang til forbrug har også præget julemåneden, som ellers for mange er en måned med et ekstra højt forbrug. Her har familien taget et aktivt valg om, at børnene får noget slik i julesokken, men at adventsgaverne skal være en oplevelse i stedet for en gave.
- Vi prioriterer de nærværende oplevelser, i stedet for at de får en materiel ting. Det er ikke for at lyde hellig, men mere fordi vi også synes, at det giver mening, at vi kan nyde de ting sammen i stedet for at skulle skynde os ud og købe alt muligt, siger hun.
Hun oplever, at børnene er med på, at det er sådan, det er hos dem, og at de også sætter pris på tilgangen om at prioritere nærvær og oplevelser sammen.
- Det er ikke, fordi vi nægter børnene noget. Hvis der er noget, de virkelig gerne vil have, så finder vi ud af det, men vi prøver at have et andet fokus, siger hun.
Hun fortæller, at selvom de er lykkedes med at skære ned på deres forbrug, så lider de ikke afsavn.
Og hun tror, at flere vil kunne gøre det samme som dem.
- Hvis man sætter ind på alle parametre, kan man føle, at man får frataget en masse ting, man gerne ville have haft, men hvis man starter lidt efter lidt, så oplever man små succeser og kan sætte lidt mere i gang, siger hun.