Dua Lipa og 18-årig horsensianer deler samme hobby – og flere unge vil med

Antallet af bogklubber under Københavns Biblioteker er inden for det seneste år steget med 20 procent. Foto: TV 2 Grafik / Maiken Bang Jørgensen
Af Jeppe Tholstrup Bach
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

En række biblioteker melder om en stigende interesse for bogklubber blandt unge, og den samme udvikling kan spores i USA og Storbritannien.

18-årige Cecilie Rasmussen havde svært ved at finde nogen i sin omgangskreds, der interesserede sig for at læse bøger og diskutere litteraturen lige så meget som hende.

Men det ændrede sig pludselig.

Kulturhuset Platform K i Horsens oprettede nemlig i maj 2023 en bogklub for 15 til 35-årige, efter at en anden ung kvinde havde efterspurgt netop en lokal klub, hvor man kunne mødes og diskutere litteratur med unge ligesindede.

- Det var mega hyggeligt at lære dem at kende og dele den her fælles interesse, også selvom jeg var den yngste. Vi talte meget – udover det, der var læst – om hvad man tidligere havde læst og interesserede sig for, siger hun til TV 2.

18-årige Cecilie Rasmussen læser til daglig til social- og sundhedsassistent og bor i Horsens. Foto: Privatfoto

Cecilie Rasmussen er en del af en tendens, som har fået fat i – ikke bare unge – litteraturelskere, som i stigende grad finder sammen i bogklubber og læsekredse for at dele deres tanker om litteraturen.

En række danske biblioteker fortæller TV 2, at de oplever stigende interesse også blandt unge for at være med i bogklubber.

En udvikling, som også finder sted i lande som USA og Storbritannien.

Den 28-årige popstjerne Dua Lipa har endda også en bogklub, hvor hun inviterer sine fans til at læse en bestemt bog sammen med hende.

Popstjernen Dua Lipa har en bogklub, hvor hun deler sine tanker om månedens bog med sine fans. Foto: Service95 / Dua Lipa

Unge kan spejle sig i hinanden

Platform K-bogklubben kalder sig "Danmarks mest uforpligtende bogklub", for man er ikke forpligtet til at komme til hver månedlig bogklub. Man kan også sagtens dukke op uden at have læst nogen af de to bøger til den måned.

Det handler om at dele glæden ved at læse og tale om litteraturen med andre unge.

- Vi kan spejle os mere i hinanden, både i hvilke bøger man læser, men vi kan også lave andre ting sammen udover bogklubben. Og så kan vi spejle os i nogle af de dilemmaer, vi tager op om bøgerne, siger Cecilie Rasmussen.

I bogklubbens Facebookgruppe er der 32 medlemmer, men som regel er de mellem fire og syv, der dukker op og taler om bøgerne i en times tid.

Gro Vase, der er kulturformidler ved Horsens Kommunes biblioteker, er ofte med på lige fod med de andre, og så står hun for at bestille bøgerne hjem og hjælpe med at vælge de næste bøger – selvom der sjældent er behov for hjælp, forklarer hun til TV 2.

- Det taler ind i et behov for at dele sine læseoplevelser med andre og blive udfordret og inspireret af andre. Det er det, som bogklubben er et udtryk for.

Flere unge end før strømmer til

Også i København oplever bibliotekerne en stigning i interessen for læseklubber, og særligt at mange unge ønsker at være med i en.

Det forklarer Sanne Caft, der er chef for Hovedbiblioteket i København.

I mange år lå antallet stabilt, men en indsats over de seneste år med at gøre læseklubberne mere tilgængelige og tilbuddene mere synlige har skabt en vækst i forhold til særligt de unge læsere.

Inden for det seneste år er antallet af bogklubber på Københavns biblioteker steget med 20 procent, så der nu er 156 med nye tilmeldinger dagligt.

Der er både en vækst blandt unge og generationerne over, men tilstrømningen af unge i 20’erne er større end tidligere, forklarer Sanne Craft.

- Mange unge spørger til alderen af andre medlemmer, så vi kan se, at de gerne vil være en del af et læsefællesskab med andre på deres egen alder, siger hun til TV 2.

Det er særligt genrer som science fiction, romance, og bøger om klima, køn og identitet, der går igen i de unges læseklubber, lyder det.

- Der er et frirum, en eskapisme og noget ud- og indblik i det at læse. Når man kombinerer det med at mødes med andre, der har læst den samme tekst og måske fået noget helt andet ud af den, kan jeg godt forstå, hvorfor det appellerer til mange unge – som en modvægt til hurtigheden i samfundet, siger Sanne Craft.

I Aalborg Kommune tager bibliotekar Erling Lykke sig af læseklubberne, der benytter sig af bibliotekets service, og her oplever han også, at der kommer flere henvendelser fra unge i 20’erne, der typisk er under uddannelse.

Aalborg Bibliotekerne servicerer omkring 80 læseklubber.

Jeg har flere, der har sagt, at det lyder mega spændende, og som har overvejet at melde sig til

Cecilie Rasmussen, medlem af Platform K-bogklubben

Forskellige fællesskaber inden for litteraturen

Lise Kloster Gram, der er litteraturkonsulent for Aarhus Biblioteker, oplyser, at der også her er en stigende interesse for læsekredse, som kommunens biblioteker har knapt 200 af tilknyttet.

De har ikke opgjort dem i aldersgrupper og kan derfor ikke sige noget konkret om tilslutningen blandt unge, men til den internationale litteraturfestival LiteratureXchange i Aarhus finder flere unge fællesskaber omkring litteraturen, forklarer Lise Kloster Gram.

En gruppe unge laver en litterær flirteworkshop, en anden gruppe dykker ned i antik litteratur og en tredje ser nærmere på stjernetegn og valg af skønlitteratur.

- Der findes alle mulige fællesskaber omkring litteraturen for unge, der går ud over de traditionelle læsekredse, der også har det godt og lever i bedste velgående, siger Lise Kloster Gram.

Meldingerne fra bibliotekerne stemmer overens med en rapport fra Bogpanelet, der følger situationen for litteraturen i Danmark.

Her lyder det, at unge under 35 år har et større behov for at udtrykke sig omkring det, de læser, og at de ”bruger en større palette af sociale fora til at udtrykke sig omkring læsningen – både i digitale såvel som fysiske sammenhænge.”

Bøger hitter på Tiktok

Fænomenet #Booktok har skabt et kæmpe forum på det sociale medier, hvor særligt unge kvinder deler deres anbefalinger og tanker om bøger.

Booktok bidrog ifølge virksomheden BookScan, der følger salget af de mest printede bøger i USA, med at sælge 20 millioner fysiske bøger i 2021, og i 2022 var salget steget med mindst 50 procent, skrev The New York Times i 2022.

På Tiktok er videoer med #Booktok blevet set 231 milliarder gange. Ifølge CNN var #Booktok det mest populære community på Tiktok i 2022.

Det har forlag og boghandlere også bidt mærke i og markedsfører populær booktok-litteratur både online og i fysiske butikker. Det gælder især den amerikanske forfatter Colleen Hoover, der på saxo.dkfremhæves som ”Tiktoks ukronede dronning”, hvis romantiske bøger fik et stort comeback takket være Booktok-fællesskabet af unge.

På Instagram har nogle bogbloggere eller såkaldte bookstagrammersflere tusinde følgere, der læser med i bloggerens anmeldelser.

Samme udvikling i udlandet

The Guardian skrev for en uge siden om et ”boom i bogklubber” i Storbritannien, og CNN beretter om, at et stigende antal i USA dukker op til bogklub-events, og at flere og flere bliver en del af bogklubber med et særligt tema.

Det gælder blandt andet de såkaldte ’silent book clubs’ (stille bogklubber, red.), hvor man mødes på barer, caféer, boghandlere, biblioteker eller lignende blot for at læse sammen i stilhed.

Google-søgninger i USA på ’silent book club’ var i januar på sit højeste punkt i 15 år, og det har ifølge Google især været unge millenials (født omkring 1980 til 1996) og generation z (født omkring 1997 til 2010), der den seneste måned har søgt efter bogklubber i USA.

Cecilie Rasmussen ser ikke sig selv stoppe med at komme i bogklubben. Tværtimod tror hun, at hun snart får flere at tale med bøger om.

- Jeg har flere, der har sagt, at det lyder mega spændende, og som har overvejet at melde sig til. Det er en generel interesse, jeg hører om, og jeg synes, at det er blevet meget populært at læse.

Konservativ politiker overrasket og skuffet over 'snigløb'

Foto: Bo Nielsen
M
Udgivet

Freddy Christensen fra Det konservative folkeparti i Kolding Kommune, er både skuffet og overrasket over, at fire partier pludseligt kom med et budgetforlig udenom dem.

Det konservative folkeparti og dets borgmester for Kolding Kommune, Knud Erik Langhoff, blev mandag forbigået i et budgetforlig udarbejdet af Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre.

Hos de konservative kom det både som en stor overraskelse og skuffelse, at man ikke blev taget ind i forliget.

- Jeg er vildt skuffet over, at de ikke har os ind. Vi har ikke været så langt fra hinanden, siger Freddy Christensen (C), medlem af Kolding Byråd.

Freddy Christensen, byrådsmedlem Kolding Kommune for Det konservative folkeparti. Foto: Bo Nielsen

Hos de konservative var man af den overbevisning, at man efter at have modtaget høringssvar om spareforslag, skulle holde møde i partierne om disse.

Et af diskussionspunkterne var besparelser på specialskoleområdet, som skulle være kilen til uenighed mellem de konservative og de fire forligspartier. Både timing og denne uenighed vækker frustration hos Freddy Christensen.

- Vi når ikke engang at holde vores møde kl. 14:00, inden de går ud og laver et budget udenom os. Derfor er det lidt uforståeligt for os, at de mener, at vi vil lukke specialskoler, for det vil vi absolut ikke.

- Jeg har de sidste 14 dage personligt snakket med skolerne og partierne, og fået opbakning og flertal til at bevare skolerne, og så stjæler de den i morges. Jeg føler mig noget snigløbet, for jeg har snakket med samtlige partier foruden DF, siger Freddy Christensen.

Om Konservative køber ind på budgetforliget kan Freddy Christensen endnu intet sige om, da partifællerne ikke har haft tid til at mødes. Han nævner dog, at de har som mål at afvikle kommunens gæld, mens forligspartierne ifølge ham derimod vil bruge penge.

- Ikke en køn proces

Oven på skuffelsen hos de konservative, er spørgsmålet, hvorvidt de ser det fremtidige samarbejde med de øvrige partier muligt igen.

- Politik er nok sådan, at alle kommer videre på et tidspunkt og tiden læger alle sår. Men jeg synes ikke det har været en særlig køn proces i dag. Samarbejdet skal fortsætte på en eller anden måde og vi vil det bedste for borgerne, siger Freddy Christensen.

Flere af forligspartierne pegede på borgmester, Knud Erik Langhoff, da de skulle forklare, hvorfor de pludseligt kom med et budgetforlig, der ikke havde rundet de konservative.

Her var anklagerne manglende initiativ til budgetsamtaler samt ukonkrete besparelser. Men hos Freddy Christensen peges der ikke umiddelbart fingre ad Langhoff.

- Jeg håber, de fortæller Knud Erik Langhoff, hvis de har noget, de ikke er tilfredse med. Men det er svært for os andre at forholde os til, når vi ikke ved noget om deres holdninger.

Han ser dog forbedringspunkter i partiets tilgang og arbejde med budgetterne for Kolding Kommune i 2025.

- Jeg kunne nok godt ønske, at vi snakkede mere undervejs fremfor at vente til høringssvarene kommer. Hvad er processen fremad, hvad er vores holdning til sparingsforslagene sat ind i forvaltningen, det kunne vi godt have brugt mere tid til at tale om.

Hvad man gør fra de konservatives side, fortæller Freddy Christensen, at partiet ville tage en snak om snarest.

Derfor gik partier udenom borgmesteren i budgetaftale

Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre har i fællesskab udarbejdet et budgetforlig. Foto: Kim Gram, TV SYD
Udgivet

Mandag eftermiddag afslørede Jakob Ville (V), at Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre har lavet en budgetaftale udenom borgmesteren. Den skyldes blandt andet manglende initiativ.

Opdateret klokken 20:34 med svar fra Freddy Christensen (C) på Iben Lehmann Rasmussens anklager om brud på en konstitueringsaftale samt kommentar fra Søren Rasmussen (O)

Mandag eftermiddag sprang en bombe, da de fire partier præsenterede Kolding Kommunes borgmester, Knud Erik Langhoff (C), at de i fællesskab har lavet et budgetforlig for 2025 udenom ham.

Herunder giver politikere fra de fire partier, der er gået sammen om budgetforliget deres forklaring på, hvorfor de valgte at gå udenom borgmesteren.

Jakob Ville, Venstre Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD

Manglende initiativ og evne til at være konkret omkring besparelser er årsagen bag Venstres beslutning.

- Han har ikke formået at sætte sig for bordenden. Han har serveretten på at indkalde til budgetsamtaler, og de samtaler han har indkaldt til, har været ukonkrete. Det eneste han har gået op i er at spare penge, men han har ikke peget på, hvad de besparelser skal gå til, fortæller Jakob Ville.

En generel følelse af mangel på ambition har frustreret Jakob Ville:

- Borgmesteren udtalte sidste år til Jydske Vestkysten, at man ikke ville opleve, at der sker noget i Kolding i denne byrådsperiode. Det synes jeg er uambitiøst ikke at have ambitioner om at sætte noget i gang.

Iben Lehmann Rasmussen, Socialistisk Folkeparti. Foto: Socialistisk Folkeparti

Hos Socialistisk Folkeparti er det særligt brud på en konstitueringsaftale, der har givet anledning til at gå udenom borgmesteren.

- Vi har lavet en konstitueringsaftale, der handlede om at vi skulle holde skatter og afgifter i ro. Og det har været et kardinalpunkt for borgmesteren at kunne sænke dækningsafgiften, som jo reelt er en skattelettelse, hvor det for SF var vigtigt at sikre velfærd, skole- og dagstilbudsområdet og det grønne område.

- Det var det vi lavede aftalen om, da vi konstituerede os i sin tid, og det havde vi meget lyst til at holde fast i. Det har ikke været en mulighed (red. med borgmesteren), siger Iben Lehmann Rasmussen fra Socialistisk Folkeparti om årsagen.

Birgitte Munk Grunnet, Socialdemokratiet. Foto: TV 2

Hos Socialdemokratiet går det igen, at der har været uenigheder i budgetsamtalerne, ligesom partiet så større mulighed for sine politikker igennem i denne konstellation.

- Vi får mere af vores politik igennem her, og der har nok også været lidt uenighed over processen. Jeg ville gerne have haft pillet nogle ting ud i forhold til høringen af budgetnoter, så vi ikke skulle have sendt det i høring. Det er jeg ikke blevet imødekommet i af borgmesteren og firkløveren, fortæller Birgitte Munk Grunnet, Socialdemokratiet og viceborgmester i Kolding Kommune.

- Så vi har valgt det her budget, fordi det er her, vi får mest mulig af vores budget igennem, afslutter hun.

Søren Rasmussen, Dansk Folkeparti. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Hos Dansk Folkeparti er oplevelsen, at man er blevet holdt ude i kulden af Det konservative folkeparti, hvorfor man har søgt mod andre, der ville inddrage dem.

- Dels har de konservative gjort en dyd ud af at holde os ude af budgetaftalerne, men vi har også været meget uenige med dem. Vi oplever stilstand fra deres side, hvorfor vi har søgt mulighed for at arbejde med andre, siger Søren Rasmussen (O),

Uenigheden, som Søren Rasmussen taler om, kredser igen om besparelser.

- Jeg synes ikke, at Knud Erik Langhoff har ageret til at bruge borgmesterkæden til noget. Der har været unødvendige nedskæringer, og det har været altafgørende for os at vende det, forklarer Rasmussen.

Til Iben Lehmann Rasmussens anklage om brud på konstitueringsaftalen svarer Freddy Christensen fra Det konservative folkeparti i Kolding Kommune:

- Jeg tror faktisk ikke, det var et enten eller, for vi har ikke sparet på skolerne alligevel, så jeg tror ikke, at de skattelettelser ville have haft den store betydning.

- Der blev snakket om at holde skatterne i ro, men der blev også sagt, at vi skulle kigge ind i dækningsbidraget, bare ikke hvornår, forklarer den konservative politiker.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com