Alt drikkevand på Fanø forurenet med PFAS: - Vi aner ikke, hvor det kommer fra
Alle vandboringer på Fanø er forurenede over grænseværdien med de sundhedsskadelige evighedskemikalier PFAS. Der er ikke udsigt til en hurtig løsning.
Indbyggerne på Fanø skal ikke forvente at få rent drikkevand ud af vandhanerne inden for den nærmeste fremtid.
Vandet er nemlig forurenet med PFAS-stoffer, der har fået tilnavnet evighedskemikalier, fordi de stort set ikke bliver nedbrudt i naturen.
PFAS kan være sundhedsskadeligt, og på grund af farligheden nedsatte Miljøstyrelsen sidste år grænseværdien drastisk fra 100 nanogram per liter til 2 nanogram per liter for de fire PFAS-stoffer tilsammen. Det bragte alle ti boringer på Fanø i vanskeligheder, fordi de indeholder rundt regnet det dobbelte af det tilladte.
Som situationen er nu, overholder drikkevandet på Fanø ganske enkelt ikke grænseværdierne.
- Det er jeg ked af. Det er træls, at vi nu skal kæmpe med det, siger borgmester Frank Jensen (R).
Det er ikke noget vi kan gøre fra dag til dag
Frank Jensen (R), borgmester på Fanø
Han peger på, at der ikke er nogen hurtig løsning i sigte.
- Nu er reglerne lavet sådan, og det er der en grund til. Det skal vi selvfølgelig leve op til. Men det er ikke noget, vi kan gøre fra dag til dag, siger borgmesteren.
TV 2 testede vandet
TV 2 Nyhederne foretog i samarbejde med laboratoriet Eurofins en test af vandet på Fanø, og resultatet var det samme, som den lokale vandforsyning Fanø Vand gang på gang kommer frem til.
Prøven viste, at drikkevandet indeholdt 3,5 nanogram PFAS per liter, og dermed var indholdet af de problematiske kemikalier et stykke over grænseværdien på to nanogram.
PFAS-grænseværdi
I 2021 besluttede Miljøstyrelsen at sænke grænseværdien markant for indholdet af fire bestemte PFAS-stoffer i drikkevandet fra 100 nanogram per liter til 2 nanogram per liter.
Det skete efter anbefaling fra det Europæiske Fødevareagentur (EFSA).
Grænseværdien er baseret på effekter på immunsystemet hos 1-årige børn.
PFAS-kemikalier er særdeles giftige, men de er ikke akut sundhedsskadelige. Stofferne akkumuleres i menneskekroppen, så problemet består i, at jo mere PFAS man indtager over tid, jo mere udsat vil man være for negative helbredseffekter.
Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet, at borgerne på Fanø kan drikke vandet i en begrænset periode uden at definere det nærmere.
- Hvor længe denne periode strækker sig, og hvornår den stopper, det ved vi ikke, siger bestyrelsesformand Kaj Svarrer fra Fanø Vand, der leverer vandet til forbrugerne på øen.
Han vurderer, at det kommer til at tage måneder, hvis ikke år at få løst problemet med PFAS i drikkevandet.
- Vi overholder ikke de gældende regler, og det skal vi have bragt i orden hurtigst muligt. Vi skal komme med en plan for, hvordan vi vil gribe det an, siger Kaj Svarrer.
Vi overholder ikke de nugældende regler
Kaj Svarrer, bestyrelsesformand for Fanø Vand A/S
Mulige løsninger
Der er grundlæggende tre muligheder.
Enten skal der bygges et renseanlæg, som kan fjerne eller nedbringe PFAS-stofferne til under grænseværdien, eller også skal ”saftevandsprincippet” i brug.
Hvis man gør brug af saftevandsprincippet, der i sin enkelthed går ud på at fortynde det forurenede vand med rent vand, skal der enten findes nye boringer på øen eller lægges en havledning ind til Esbjerg, så der kan komme rent vand til øen.
Alle tre løsninger er bekostelige, men havledningen, der er den mest robuste, er samtidig den dyreste. Den vil koste vandforbrugerne på øen omkring 40-45 millioner kroner.
Helbredseffekter af PFAS
PFAS-stoffer kan være sundhedsskadelige og medføre:
*Forøget risiko for nyrekræft og testikelkræft
*Nedsat vaccineeffekt hos børn
*Forhøjede kolesteroltal
*Forandringer i leverenzymer
*Mindre fald i fødselsvægt
*Øget risiko for højt blodtryk hos gravide
Kilde: CDC
Det er Esbjerg Kommune, der varetager miljøopgaven for den lille ø-kommune Fanø, og her er meldingen også, at rent vand på Fanø har lange udsigter.
Er der udsigt til, at det bliver løst i år?
- Nej, det tror jeg ikke på med nogle af de tre løsninger, der er på bordet lige nu. Der er ikke nogen af dem, der kan introduceres på et år, siger kontorchef Henrik Kikkenborg fra Natur- og Vandmiljø i Esbjerg Kommune.
PFAS overrasker
Hvor PFAS-forureningen kommer fra er uvist.
- Det aner vi ikke. Vi har ingen anelse om det, lyder det fra bestyrelsesformand Kaj Svarrer fra Fanø Vand.
Jeg får en del henvendelser fra folk om, hvorvidt det nu sikkert at drikke vandet
Kaj Svarrer, bestyrelsesformand for Fanø Vand A/S
Fanø har hverken haft brandskoler eller tung industri, som normalt kan mistænkes for at have forurenet omgivelserne med PFAS.
- Vi var meget overraskede over, at der overhovedet er PFAS herovre. Der er ikke meget produktion eller landbrug på øen, siger Kaj Svarrer.
Han fortæller, at nogle forbrugere er utrygge ved situationen.
- Jeg får en del henvendelser fra folk om, hvorvidt det nu sikkert at drikke vandet, siger Kaj Svarrer.
Men selv er han ikke bekymret.
- Jeg siger selvfølgelig til dem, at jeg har altid drukket det her vand, og det har altid været godt, fortæller Kaj Svarrer.
Den samme indstilling har borgmesteren på Fanø.
- Vi, der er født her, har jo drukket vandet hele vores liv, og vi klarer den jo endnu, siger borgmester Frank Jensen (R).
Det er ikke så godt
Foran SuperBrugsen i Nordby på Fanø er der dog delte meninger om forureningen af drikkevandet.
Ved I godt, at der er PFAS over grænseværdien i vandet herovre?
- Ja, det ved vi godt, men det er svært at tage et valg. Så går man i en periode på flasker, og det er ikke bedre, siger pensionist Bente Bjørnskov, der er ude at handle med sin mand.
Er det noget, der bekymrer jer?
- Ja, selvfølgelig er det det, siger Bente Bjørnskov, da hendes mand Steen Bjørnskov afbryder og tilføjer:
- Det er ikke noget, jeg tænker på.
- Nå. Jo, jeg bekymrer mig. Det er ikke så godt, siger Bente Bjørnskov.
Jeg bekymrer mig. Det er ikke så godt.
Pensionist Bente Bjørnskov
Ingen info til turister
Selvom drikkevandet er forurenet med PFAS over grænseværdien, har hverken Esbjerg Kommune, Fanø Kommune eller Fanø Vand gjort en særlig indsats for at informere de mange tusinde - især tyske turister - der hvert år vælger at holde ferie på øen.
- Jeg vil sige, at de skal tage det forholdsvist stille og roligt, og så skal de nyde deres ferie, når de er herovre, lyder meldingen fra Fanøs borgmester.
Frank Jensen oplyser, at der ikke er nogen planer om for eksempel at omdele informationsskrivelser til de besøgende om forureningen.
- Nej, for var de kommet sidste år, så havde de fået det samme vand, og der var alt jo fint, så på den måde er det ikke blevet værre, end det var sidste år, siger borgmesteren.