Ældre så 25 forskellige sosu'er på en uge - nu vil regeringen udbrede modellen

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Af Maiken Brusgaard Christensen og Camilla Stampe & Rikke Struck Westersø
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Testkommuner har “sparket døren ind” med gode erfaringer, siger ældreminister. Men hun afviser at forholde sig til eksempler - blandt andet fra Kolding Kommune.

Tirsdag præsenterer regeringen et længe ventet ældreudspil, hvor udbredelsen af de såkaldte "faste teams" i hjemmeplejen står som noget af det helt centrale.

De ældstes hjem bliver nemlig "lidt af en banegård, når de får behov for hjælp fra hjemmeplejen”, som daværende ældreminister Astrid Krag (S) sagde det i 2021.

Dengang blev der afsat penge til, at 25 kommuner kunne forsøge sig med den nye model. Og nu vil regeringen altså have alle kommuner med på vognen.

Men i de kommuner, der har arbejdet med modellen i to år, er der i dag eksempler på ældre, der får besøg af flere end 20 på en uge.

Så hvor fast er et fast team? TV 2 har spurgt de 25 kommuner, der siden 2021 har været en del af forsøget, hvor mange forskellige ansigter de ældre møder i dag.

Svarene er meget varierende.

8 forskellige til 8 besøg

Ud af de 25 kommuner har 15 enten ikke haft mulighed for at udlevere retvisende tal, har afvist at gøre det eller er endnu ikke vendt tilbage.

De resterende 10 kommuner opgør oplysningerne meget forskelligt. For eksempel fortæller Allerød Kommune, at 15 procent af deres borgere med behov for hjemmepleje i løbet af en uge har besøg af flere end 15 forskellige medarbejdere.

Hos Aalborg Kommune har de 10 procent, der møder flest forskellige, i gennemsnitligt besøg af 11 medarbejdere. Nogle helt op til 17 forskellige medarbejdere i løbet af en uge.

Kolding Kommune har som den eneste kommune udleveret data over samtlige borgere. Her fremgår det blandt andet, at en borger har haft otte forskellige medarbejdere til otte besøg. En anden har i løbet af en uge haft 25 medarbejdere til 73 besøg.

Ressourcer spænder ben for ambitioner

Fælles for flere af de kommuner, der er vendt tilbage på TV 2s forespørgsel, er, at de begrunder de højeste tal med en stor forskel på de enkelte borgeres behov og kompleksitet.

Som eksempel nævner Aalborg Kommune, at en borger er visiteret til 67 besøg om ugen fordelt over hele døgnet. Da borgeren har brug for hjælp til at blive flyttet, betyder det, at der afsættes to medarbejdere til alle plejeopgaver. Det trækker tallet op, lyder det.

Det kan være vanskeligt at holde en høj kontinuitet, når en borger har mere end otte besøg i døgnet

Trine Ellemose Zielke, strategisk konsulent hos Kolding Kommune

Hos Kolding Kommune forklarer strategisk konsulent Trine Ellemose Zielke også, at et højt antal skiftende medarbejdere kan være tilfældet hos de borgere, der har brug for mange besøg i døgnet.

- Det kan være vanskeligt at holde en høj kontinuitet, når en borger har mere end otte besøg i døgnet. Det faste team dækker typisk dagvagten, hvor det bliver prioriteret, at den samme medarbejder når at komme to gange i løbet af en vagt, hvis det er muligt, siger Trine Ellemose Zielke til TV 2.

Hvad ser I som den største udfordring i forhold til at minimere antallet af medarbejdere hos den enkelte borger?

- Det er teamets ressourcer. Det vil sige antallet af medarbejdere og fraværet. Hvis fraværet er højt, er det nødvendigt med vikarer. Det er også en udfordring, hvis planlægningen af de ansattes arbejdstid sker med fokus på deres tid og opgaver frem for at have et fokus på netop kontinuiteten. Det kalder på en helt ændret praksis hos ledere, planlæggere og medarbejdere.

Missionen mislykkes, mener Ældresagen

For Ældresagen er det afgørende, at der findes ressourcer og sættes fokus på at bringe antallet af forskellige medarbejdere i de ældres hjem ned. Men faste teams må ikke være målet i sig selv, siger chefkonsulent Per Tostenæs.

For når der stadig – flere år efter indførelsen i de første kommuner – kan findes “banegårds-eksempler,” vidner det om, at missionen om kontinuitet og tryghed fortsat mislykkes, lyder det.

- Hjemmepleje handler også om intime ting som at komme i bad og på toilettet. Derfor er det afgørende, at man kender dem, der kommer og skal hjælpe en, siger Per Tostenæs til TV 2.

Hvis det var op til jer at bestemme, hvor mange medarbejdere skulle der så maksimalt kunne komme i et hjem i løbet af en uge?

- Det kan være meget svært, for nogle har brug for hjælp 24 timer i døgnet alle ugens dage. Der kan det selvfølgelig ikke være den samme, der kommer hver gang. Men vi kan kræve, at dem, der giver hjælpen, hele tiden tænker på, hvordan man får færrest mulige til at komme i hjemmet.

Tror du ikke allerede, at kommunerne forsøger netop det?

- Altså, når der kommer 25 forskellige, kan det ikke ligge særligt højt på deres liste over ting, de tænker på.

Testkommuner har “sparket døren ind”

TV 2 har forsøgt at få ældreminister Mette Kierkgaard (M) til at definere, hvor mange forskellige ansatte en hjemmepleje-krævende borger ideelt skal se på en uge, før de faste teams lever op til ambitionen.

Det ønsker hun, trods gentagne spørgsmål, ikke at blive konkret omkring.

Jeg må sige, at jeg er ret imponeret over de erfaringer, vi ser i kommunerne

Mette Kierkgaard (M), ældreminister

I stedet kredser hendes svar om, at regeringens ønske om en “helhedspleje” – herunder faste teams – skal “sikre, at der er kendte ansigter omkring den ældre ude i hjemmet”. Men regeringen kommer ikke til at “detailplanlægge”, hvor mange “kendte ansigter" der må være.

- Der står vi jo på en del erfaring fra kommuner, der i virkeligheden har sparket døren ind i nogle år. Jeg tror, det er omkring 30 kommuner, der har haft nogle forsøg omkring faste teams, som viser, at det er vejen frem, hvis man skal arbejde med en helhedsorienteret tænkning.

Hvor mange forskellige medarbejdere ville du selv være tryg ved at byde ind i dit hjem i løbet af en uge, hvis du var nået dertil, hvor du havde brug for hjælp til for eksempel bad eller toiletbesøg?

- Det kommer jo lidt an på, hvor meget pleje og hjælp, jeg har brug for. Det, at jeg er tryg ved de mennesker, der kommer ind, som er gode til at være i relationen, og som har tid til at være i relationen, det tror jeg i virkeligheden, er det allervigtigste, siger ældreministeren og fortsætter:

- Og jeg må sige, at jeg er ret imponeret over de erfaringer, vi ser i kommunerne, der allerede har arbejdet med faste teams. Det er også noget af det, der ser ud til at være et succeskriterium for kommunerne: at "kendthed" faktisk skaber en bedre pleje.

Afviser at forholde sig til eksempler

Vi har også set lidt på erfaringerne blandt de 25 kommuner. Hos for eksempel Aalborg Kommune har de 10 procent, der får flest forskellige besøg, gennemsnitligt besøg af 11 forskellige medarbejdere på en uge. Er det et fast team?

- Det helt vigtige er, at den ældre oplever, at der er tryghed i relationen, og at man kender dem, der kommer ind i hjemmet. Det er det, vi skal have fokus på, siger ældreminister Mette Kierkgaard.

Forholdt eksemplerne fra Kolding Kommune og Allerød Kommune går det samme svar igen. Ministeren afviser at forholde sig til de specifikke eksempler, men gentager, at det vigtige er “kendskab” og “relation til medarbejderne”.

- Jeg vil nødig sætte præcist antal på, men hvis vi er deroppe, hvor man ikke kan genkende ansigterne og ikke er tryg i relationerne, så mener jeg ikke, at det lever op til det, som et team og den måde at arbejde på, skal.

Når en borger i en kommune som Kolding, der allerede i 2021 fik penge til at indføre faste teams, ser 25 forskellige mennesker på en uge, hvad får dig så til at tro, at en udbredelse af modellen kommer til at gøre en forskel?

- Fordelene ved teams – det viser flere rapporter også – er, at du kan være et team omkring en gruppe af borgere. Det muliggør – når det gøres godt – at du kan have en tættere relation og kendskab til den ældre.

Det er fortsat uvist, hvor mange penge regeringen vil lægge op til, at kommunerne skal have til udbredelsen af de faste teams. Det bliver vi formentlig klogere på, når regeringen tirsdag præsenterer det samlede ældreudspil.

Det sker ved et pressemøde på et plejehjem i netop Kolding Kommune.

Biodiesel fra Daka kommer næppe til at køre på danske landeveje i nær fremtid

Udgivet

Hensynet til transportsektoren vejer tungt, når folketingsmedlem Henrik Frandsen (M) skal forholde sig til, at klimavenlig biodiesel sendes ud af landet.

Det er måske ikke verdens bedste idé at transportere anden generations-biodiesel fra Daka i Hedensted til Italien og Tyskland i stedet for at bruge den mere klimavenlige biodiesel i Danmark, hvor den er produceret.

Det erkender energi-, klima- og forsyningsordfører, Henrik Frandsen (M).

Daka i Hedensted laver anden generations-biodiesel ud af affaldsfedt fra døde dyr. Det er væsentligt mere klimavenligt end første generations-biodiesel, som laves af energiafgrøder dyrket på markerne.

Anden generations-biodieslen er væsentligt dyrere, men da den også er mere klimavenlig, var den derfor indtil 2020 underlagt en regel, som betød, at den talte dobbelt i klimaregnskabet, når den blev blandet op med fossil diesel og hældt på person- og lastbiler.

Da reglen blev fjernet, kunne den klimavenlige biodiesel ikke mere konkurrere, og siden er den blevet eksporteret.

Ikke ok at lave en halv liter om til en hel

Henrik Frandsen erkender, man bør se på problemet, men mener ikke, man skal tilbage til det gamle system, hvor en halv liter anden-generations biodiesel gør det ud for en hel liter første-generations biodiesel, så den bedre kan konkurrere.

Energi-, klima- og forsyningsordfører, Henrik Frandsen (M), erkender, der bør findes en løsning, så dansk-produceret, klimavenlig anden generations-biodiesel får dansk asfalt at køre på. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

- Det kræver, at der tages en politisk beslutning, hvis vi skal tvinge transportbranchen til at bruge den dyre anden generations-biodiesel, siger Henrik Frandsen.

- Hvis man fra politisk hold går ind og tvinger brugen af det her igennem, så kommer forbrugere i den anden ende til at skulle betale den regning. Det gør den almindelige bilist, men det gør erhvervslivet, som jo har et stort transportbehov i Danmark, også, siger Henrik Frandsen.

Han peger på, at det er brancher, der er meget afhængige af eksport, der kommer til at betale regningen.

- Om det er den vej vi vil gå, eller om vi f.eks. vil satse på elektrificering, eller om man vil bruge andre ting – gas eller biogas for eksempel, det er jo den afvejning, vi skal tage som politikere, siger Henrik Frandsen.

Børn fra udsatte boligområder får ferieminder på fodboldskolen

Foto: Sari Vangbæk Thyssen, TV SYD
Udgivet

Fodboldglade børn og unge fra udsatte boligområder i Haderslev deltager i denne uge på en særlig fodboldskole, hvor det ikke er økonomien, der spænder ben for, om man kan deltage.

50 børn og unge fra Haderslev mødte mandag hinanden for første gang med en ambition om at blive bedre til fodbold.

Nogle af dem ville ikke komme på en almindelige fodboldskole af økonomiske grunde

Teddy Pedersen, fodboldskoleleder

De deltager alle i DBU og DIF's fodboldskole Get2sport i Haderslev Fodboldklub, der er for børn og unge fra socialt udsatte områder.

- Jamen, det er helt banalt. Nogle af dem ville ikke komme på en almindelige fodboldskole af økonomiske grunde, og derfor er vores deltagergebyr af mere symbolsk betydning, siger Teddy Pedersen, der er fodboldskoleleder i Haderslev Fodboldklub.

- Vi vil gerne bidrage til, at børn, der bor i udsatte boligområder, også får et foreningstilbud, siger han.

Nye venner

Det er tiende gang, fodboldskolen bliver afholdt, og deltagerne er mellem syv og 14 år.

12-årige Tasnimal Ahmad og Habiba Kaisshuker er med for anden gang og glade for at være tilbage.

- Det er sjovt og hyggeligt, og man får nye venner, fortæller Tasnimal Ahmad, der ikke spiller fodbold hver dag, men ofte.

- Vi laver afleveringsøvelser og træner skud, supplerer Habiba Kaisshuker.

Habiba Kaisshuker og Tasnimal Ahmad på fodboldskole for anden gang. Foto: Sari Vangbæk Thyssen, TV SYD

Næste generationer

17-årige Yahya Marrati har deltaget i samtlige af fodboldskolerne i Haderslev. I år er han med som frivillig træner.

- Jeg har spillet med siden 2015, men i år er jeg kommet for at føre det videre til de næste generationer. Jeg kan godt lide at lære dem noget. Især om sommeren, hvor de fleste ikke har noget at lave, siger den unge træner.

Fodboldskolen samarbejder også med den boligsociale helhedsplan i Haderslev. De er støttet af blandt andet kommunen og den almene boligorganisation HAB.

Haderslev Fodboldklub forventer at gennemføre fire Get2sport-fodboldskoler i løbet af 2024.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com