Gravide ryger ud af populær ordning: - Jeg er bange
Det har skabt usikkerhed og frygt, at Regionshospitalet Horsens har valgt at fjerne halvdelen af pladserne i populær ordning for gravide i Skanderborg.
'På grund af en omstrukturering i vores organisation må vi fortælle dig, at du ikke længere er i en Kendt Jordemoderordning.'
Jeg havde en jordemoder, der var træt og ikke orkede mere, fordi hun var på overarbejde
Camilla Holgaard
Den besked har Karina Skovgaard Lund og Camilla Holgaard modtaget i deres e-Boks, og det har vakt store følelser hos de to gravide kvinder.
- Jeg er bange. Jeg aner ikke, hvilken jordemoder der skal hjælpe mig på det mest sårbare tidspunkt i mit liv, siger Camilla Holgaard fra Hørning til TV2 ØSTJYLLAND.
Den tryghed er afløst af en stor usikkerhed og en følelse af kontroltab.
I Kendt Jordemoderordning bliver man som gravid fulgt af et team på tre jordemødre gennem sit forløb, typisk hvis kvinde eller barn har en form for sårbarhed.
I langt de fleste tilfælde vil det være en af de tre jordemødre, der deltager, når man skal føde.
Jeg frygter, hvad der kommer til at ske. Jeg orker ikke at bruge energi på at forholde til mig et nyt menneske, når jeg er i det mest sårbare øjeblik i mit liv
Karina Skovgaard Lund
Chefjordemoder på Regionshospitalet Horsens Kathrine Medum forklarer, at man har været nødt til at halvere antallet af pladser i Skanderborg for at få økonomien til at hænge sammen.
- Det er en økonomisk tung ordning, som binder mange jordemodertimer, fordi de er på vagt i en uge af gangen. Vi har set på, hvordan vi bedst bruger vores ressourcer, og det har vi vurderet, at det er på den her måde, siger hun.
Sparet væk
Kvinderne vil i stedet blive tilbudt et forløb, hvor de bliver fulgt af den samme jordemoder under graviditeten, men til fødslen vil de blive mødt af en af de vagtsatte jordemødre.
- Det forløb er det majoriteten af vores gravide, der får, og som vi også oplever, de er tilfredse med. De vil stadig få en god, faglig behandling. Det kan jeg godt garantere, men det er selvfølgelig noget andet, siger Kathrine Medum.
Samme følelse sidder Camilla Holgaard med.
- Jeg har ikke en finger at sætte på de jordemødre, jeg har mødt indtil videre. Men de kan ikke sige noget om, hvad der sker til fødslen, siger hun.
I denne uge kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at man også skærer i antallet af kvinder, der kan være i Kendt Jordemoderordning på Aarhus Universitetshospital.
Her er problemet, at man ikke kan skaffe nok jordemødre, der ønsker at arbejde i Kendt Jordemoderordning på grund af arbejdsforholdene.
I Skanderborg skærer man den ene af to Kendt Jordemoderordninger væk. Det svarer til 140 pladser. Resten af ordningerne under Regionshospitalet Horsens fortsætter.