Sådan vil kommunerne håndtere trafikken til Tour de France
Tour de France i Syd- og Sønderjylland bliver en logistisk udfordring af de helt store. Kommunerne lancerer nu en plan for parkering, transport og vejafspærringer.
Spærrede veje og omlagte busruter bliver en realitet, når Tour de France-rytterne kører tredje etape af verdens største cykelløb rundt i det syd- og sønderjyske.
Rutens 182 kilometer mellem Vejle og Sønderborg bliver lukket for almindelig trafik, og det vil selvsagt skabe nogle trafikale udfordringer.
Og de mange tilskuere, der skal opleve løbet, skal også finde en parkeringsplads og finde transport til og fra ruten.
Derfor har Tour de France-kommunerne netop lanceret hjemmesiden 'Transport til Touren', som giver et overblik over trafikken den 3. juli på løbsdagen.
Det kan skabe udfordringer for dem, der bor tæt på ruten, men heldigvis er etapen en søndag, hvor der generelt er mindre trafik
Jens Ejner Christensen, borgmester, Venstre, Vejle
Allerede nu gør de fem kommuner langs ruten en indsats for at forberede sig bedst muligt på at optimere parkeringsforholdene til den gule folkefest.
- Rigtig mange mennesker bliver påvirket af eventet, og der vil formentlig også være en grad af kaos, men ingen af os har prøvet noget i den her skala før, så det bliver en udfordring, siger Kristina Ladager, der er projektleder for Tour de France i Kolding Kommune.
3. etape gennem Syd- og Sønderjylland
I Syd- og Sønderjylland cykler årets Tour de France-ryttere 182,2 kilometer på 3. etape.
Ruten begynder i Vejle Kommune og går gennem Kolding, Haderslev og Aabenraa kommuner, før rytterne slutter i Sønderborg Kommune med opløb på Augustenborg Landevej.
Rytterne cykler omkring 50 kilometer af ruten i Vejle og Kolding kommuner, mens de i de resterende tre kommuner cykler omkring 30 kilometer.
Årets Tour de France i Danmark begynder 1. juli i København efterfulgt af 2. etape fra Roskilde til Nyborg.
Kilde: letourcph.dk
Topfan-parkeringsbillet
I startbyen Vejle forventer kommunen, at der kommer ekstra pres på byens parkeringspladser.
Derfor er der allerede nu lavet aftaler med flere virksomheder hovedsageligt syd for Vejle.
Men også nord for byen stiller blandt andre Dandy Business Park 1.000 parkeringspladser til rådighed.
De cykelfans, der ønsker at parkere inde i centrum, kan gennem billetplatformen Ticketmaster købe en parkeringsplads til en 20'er.
Og ønsker man at parkere i Bryggen, på Søndertorv og Damhaven kan man købe "Topfan"-billetter.
Topfan-billetterne kræver dog, at man ankommer før klokken 8 på løbsdagen og først kan forlade byen igen efter klokken 15.30.
- Det er nødvendigt at spærre nogle veje og gader af for at gennemføre starten på 3. etape i Vejle på sikker vis. Det kan skabe udfordringer for dem, der bor tæt på ruten, men heldigvis er etapen en søndag, hvor der generelt er mindre trafik, siger Jens Ejner Christensen (Venstre), borgmester i Vejle Kommune, i en pressemeddelelse.
- Vi melder trafikinformationen ud nu, så borgerne har mulighed for at tage deres forholdsregler for de trafikale udfordringer, som løbet kan medføre, siger borgmesteren.
Kommunen har 8.000 parkeringspladser til rådighed 3. juli, som altså kan købes for at få en plads til bilen.
Plads til 20.000 biler
I Sønderborg har kommunen fire marker, der på løbsdagen skal være byens parkeringspladser for folk, som ønsker at deltage i folkefesten i målbyen.
- Samlet set kan markerne have 20.000 biler parkeret, og så indsætter vi shuttle-busser ind mod byen derfra. Togene kommer også til at køre hver time ind til Sønderborg i stedet for hver anden, som de gør nu, siger Lars Barsballe, afdelingsleder for Projekt og Anlæg, Sønderborg Kommune.
Han fortæller, at kommunen har lavet et bookingsystem til at reservere en parkeringsplads.
I systemet vil det være muligt at se, hvilke parkeringsmarker der har ledige pladser og i hvilket tidsrum.
Der vil også være specielle pladser til autocampere, som lægger vejen forbi Sønderborg.
Samkørsel, tog eller cykel
Det vil stadig være muligt at tage den offentlige transport på løbsdagen i Kolding.
- Bybusruterne er lagt om, så de kører oftere, og så bliver de gratis den dag. Vi håber, at folk vil benytte tilbuddet, da vi ikke forventer, at der er parkeringspladser til alle. Vi ved jo ikke, hvor mange der kommer, siger Kristina Ladager, projektleder, Kolding Kommune.
Kolding Kommune har ligesom nabokommunen mod nord lavet aftaler med private virksomheder om flere parkeringspladser. Blandt andet har byens storcenter stillet 2.000 pladser til rådighed.
I videst mulig omfang så tag cyklen, bussen eller kør sammen med andre
Kristina Ladager, projektleder, Kolding Kommune
I Aabenraa Kommune bliver vejene lukket i tidsrummet mellem klokken 12 og 18, og derfor har den også forberedt sig på at håndtere de trafikale udfordringer.
- Logistikken fylder i planlægningen af løbsdagen, og det gør den, fordi vi gerne vil sikre, at folk, der kommer til Aabenraa, får en god oplevelse, men selvfølgelig også vores borgere. Vi skal jo sikre, at folk ikke bliver overrasket over, at vejene er lukket i det tidsrum, og derfor vil vi kommunikere via en række kanaler om både trafik og parkering, fortæller Thomas Jensen, projektleder for Tour de France i Aabenraa Kommune.
På Vejle og Jelling stationer vil togene dagen igennem fragte cykelfans tæt på både etapestart, bjergspurt og fanzoner.
Flere af kommunerne opfordrer også til at benytte sig af tohjulede transportmidler eller koordinere med andre, som også har planer om at være en del af folkefesten 3. juli.
- I videst mulig omfang så tag cyklen, bussen eller kør sammen med andre. Jeg vil også anbefale, at man kommer i god tid og holder sig opdateret hos Vejdirektoratet om de trafikale forhold, siger projektlederen fra Kolding.