900 kvadratmeter gult stof: Verdens største førertrøje bliver syet i gymnastiksal
Elever fra Bredagerskolen er i gang med at sy en gul førertrøje - på 900 kvadratmeter.
Verdens største førertrøje. Det er, hvad Astrid Lehn Damsbo og hendes klassekammerater fra 8. klasse er i gang med at sy.
- Det er jo kæmpe stort og vildt fedt at være en del af, og se det udfolde sig, siger den 14-årige skoleelev om det igangværende syprojekt.
Den gule førertrøje på 900 kvadratmeter skal ligge på Bredagerskolens sportsplads den 3. juli, når cykelrytterne fra Tour de France cykler forbi Jelling. Men lige nu ligger de mange meter stof i skolens gymnastiksal, hvor trøjen så småt er ved at tage form.
Det kræver ikke vildt meget evne. Det er mere gåpåmod
Astrid Lehn Damsbo, elev, Bredagerskolen
Udfordring kræver gåpåmod
Birte Hedegaard er lærer på Bredagerskolen. Det er hende, der fik rollen som tovholder på projektet.
- Jeg ved ikke, hvem der fik idéen, men jeg sagde 'ja', for udfordringen siger man jo ikke nej til, siger Birte Hedegaard.
Men faktisk er det eleverne, der syer langt de fleste meter.
- Det kræver ikke vildt meget evne. Det er mere gåpåmod, og at vi alle siger, at det har vi ikke prøvet før, men det klarer vi nok, og hvis ikke det går, så prøver vi igen, siger Astrid Lehn Damsbo.
Verdensrekord og hæder
Eleverne har planer om at indsende trøjen til Guiness World Records, så den også helt officielt kan blive verdens største førertrøje.
- Jeg har altid tænkt, at Guiness World Records er lidt surrealistisk og ikke noget, man sådan kommer med i, siger Astrid Lehn Damsbo.
Uanset om den 900 kvadratmeter store trøje kommer i rekordbogen eller ej, håber eleverne, at deres anstrengelser bærer frugt.
- Vi håber virkelig, at den bliver vist, og folk tænker "wow", siger Astrid Lehn Damsbo.
- Vi håber også at give Jelling lidt stolthed. Rytterne kommer til vores lille by, og så kan vi vise, at det går vi op i. Det er ret sejt.
Der findes også en strikket førertrøje
Inde i Vejle er de også i gang med en førertrøje. Denne er i en strikket version, og det er filialdirektør ved Sydbank i Vejle, Claus Krog Nielsen, der står bag idéen her.
- Det er jo et bidrag til at skabe en folkefest. Noget vi kunne samles om, og alle kunne være med til, fortæller Claus Krog Nielsen.
Banken har delt 9.000 gule garnnøgler ud, og borgere er derefter vendt tilbage til banken med garnet - blot strikket sammen.
Nu er lapperne begyndt at blive syet sammen. Noget Karin Pedersen og de andre beboere på plejecentret Bakkeager hjælper med.
- Er det ikke strålende, at folk kan finde på sådan noget? siger Karin Pedersen glad, mens hun syer. Hun glæder sig til at se det færdige resultat, som hun kan sige, at hun har været en del af.