Klimafamilie skal vise, at man kan spare og nedbringe CO2-udslip
Tønder Kommune tilbyder nu 56 familier en chance for at blive klogere på, hvordan man lever mere bæredygtigt, og hvordan hverdagsvalg påvirker vores miljø.
Ding.
Ringeklokken markerer starten.
På med cykelhjelmen. Nøglen til batteriet drejes. Op med støttebenet og Ida Nicolaisen sætter sig op på elcyklen og sætter i gang. Det er en af de elcykler, som kommunen låner ud til klimafamilierne.
- Det bliver sjovt, siger hun, da hun vender tilbage fra en lille prøvetur.
Her tænker hun ikke bare på det at skulle cykle rundt i stedet for at tage bilen, men i det hele taget at være med til det nye initiativ. At være en klimafamilie sammen med sin mor.
- Vi er først og fremmest med på ideen for at få mere at vide om, hvordan man gør, når man nu gerne vil leve mere bæredygtigt, siger Lene Janssen.
Vi håber at kunne skabe klima-GLÆDE. Det skal være en sjov udfordring at være med
Karin Lorenzen Kjærgaard, landdistriktskoordinator i Tønder Kommune
Skal ikke noget bestemt
De to kvinder fra to forskellige generationer har valgt at tilmelde sig som en af 56 familier, som Tønder Kommune vil gøre til klimafamilier. Det sker for at nedbringe CO2-udslippet inden 2030.
- Vores egne valg påvirker CO2-udslippet, og vi vil gerne vise, at det giver mening at gøre noget selv, siger Karin Lorenzen Kjærgaard, der er landdistriktskoordinator i Tønder Kommune. Projektet er støttet med 530.000 kr. af den nationale landdistriktspulje.
Hun understreger, at klimafamilierne ikke skal gøre noget bestemt. Men at de gennem fire temadage får gode råd og hjælp til at finde ud af, hvordan man kan nedsætte familiens CO2-udslip på forskellige måder. Også uden at det nødvendigvis går ud over husfreden.
Både mor Lene Janssen og datter Ida Nicolaisen er da også enige om, at prøve sig frem og se, hvad de kan finde ud af. Uden at være ”fanatiske”.
Vi sviner med CO2
Danske familiers livsstil bidrager til klimaforandringerne. Faktisk er danskerne blandt verdens mest CO2-udledende folkefærd, selvom vi ofte tænker på Danmark som et grønt foregangsland. Årsagen er vores livsstil, hvor alt fra madvaner og indkøb af blandt andet flyrejser, biler, boliger, tøj og elektronik bidrager til et stort ressourceforbrug.
Citat: Rådet for Grøn Omstilling
Mindre oksekød
Køleskabsdøren åbnes. Lene Janssen tager et fad med lasagne ud. Lavet med oksekød. En af de store klimasyndere i Danmark, simpelthen fordi vi danskere spiser så umanerligt meget oksekød. Produktionen af netop oksekød koster i klimaregnskabet. I netop Tønder Kommune står landbruget samlet for cirka 80 procent af CO2-udslippet.
- Vores største udfordring er nok maden. Ingen af os går særligt meget op i mad, så det bliver ofte den nemme løsning, vi bruger, siger Lene Janssen.
- Vil I til at være vegetarer?
(Der opstår en tøven og de to kvinder kigger kort på hinanden)
- Nej, det tror jeg ikke. Men vi vil gerne lære at bruge flere grønsager, siger Lene Janssen.
Ud med Yrsa
Bilen ”Yrsa” – som faktisk er en Opel Karl – står i carporten. Den bruger datteren Ida Nicolaisen næsten dagligt for at komme i skole i Toftlund, hvor hun meget snart er færdig med sin 2-årige STX.
- Nu får jeg jo en el-cykel, så kan jeg bruge den. Det er en lang tur, men det er jo sundt og godt for mig i stedet for at tage bilen. Det er nok den helt store klimasynder hos os, siger hun.
Men hun vil ikke have dårlig samvittighed over det. Og initiativet fra Tønder Kommune går da heller ikke ud på at slå nogen oven i hovedet med dårlig samvittighed. Tværtimod.
- Vi håber at kunne skabe klima-GLÆDE. Det skal være en sjov udfordring at være med, siger Karin Lorenzen Kjærgaard, landdistriktskoordinator i Tønder Kommune.
Klimafamilierne skal være:
• interesseret i den grønne omstilling
• nysgerrige på nye måder at gøre tingene på
• have lyst og modet til at lave små eller større justeringer i hverdagen, baseret på Energitjenestens anbefalinger
• klar til at deltage i de forskellige aktiviteter, der er en del af projektet
Det er vigtigt, at familien bor sammen - på samme matrikel - for beregningerne og anbefalingerne kan kun laves på en husstand.
Planerne der udarbejdes bliver individuelle, så familier der ønsker at rejse flere gange om året, også kan få anbefalinger til, hvordan de kan fortsætte med det.
Bier og blomster
Hun peger på, at der faktisk også kan blive en økonomisk fordel at være med, fordi man med forskellige klimatiltag kan spare penge. Det gælder ikke mindst ved at cykle i stedet for at tage bilen.
Udenfor er de to kvinder gået i gang med haven. Græsplænen er fræset op, og nu skal der plantes blomster til gavn for de vilde bier og insektvenlige blomster.
- Vi er tyvstartet som klimafamilie, men der er meget, vi ikke ved nok om. Vi glæder os, siger Lene Janssen.
Datteren flytter snart ud
Men der er mange ting, der dukker op i debatten. Også her i familien. For hvad nu, hvor den 19-årige datter snart flyver hjemmefra for at tage ud i den store verden. Så står mor Lene Janssen tilbage med et 165 kvadratmeter stort hus – alene. Det er ikke godt for hendes klimaregnskab.
- Jeg er klar over det og gør mig mine overvejelser, men er ikke helt sikker på, hvad jeg vil fremover, siger hun.
Klimamål for 2030
Udledningen af drivhusgasser skal være reduceret med 70% i forhold til 1990.
Udledningen af CO2 fra de store udledere skal være reduceret med 43% i forhold til 2005
Mindst 27% af energien skal være vedvarende
Mindst 27% energieffektivitet
Mindst 700.000 elbiler i Danmark
De første 15 familier er lige gået i gang med et fælles arrangement. Flere familier søges.
- Vi håber at se mange forskellige slags familier i projektet. Lige fra enlige, over familier til bedsteforældre eller bofællesskaber. Alle kan være med. Det vigtigste er, at deltagerne har lyst til at lære mere og hjælpe med til at gøre en forskel," siger Mikkel Blønd Vestergaard, der er klimakoordinator i Tønder Kommune.
De tilmeldte familier modtager deres klimahandleplan sidst på året.