Jagt på børns læselyst foregår i Ballonskoven
Tønder er en af de 17 kommuner, der nu sætter en offensiv ind for at erobre de unge tilbage til de gode gammeldags fysiske bøger og væk fra computere, tablets og mobiltelefoner. Tønder børnebibliotek opruster med 8 millioner kroner til formålet.
Han trækker vejret dybt ind og så kommer det. Et langt puuuuuuuust. Luften får ballonen i gang.
Én ballon giver selvfølgelig ingen skov af balloner. Men det er en start. Her i Ballonskoven, som det nye børnebibliotek i Tønder hedder.
- Vi indvier da også børnebiblioteket på lørdag med 100 balloner, siger teamleder Katja Kærgaard.
Eksperimenter med børn
Nu kan børnene både låne bøger og lege eller sidde i læserum og hygge sig i ro og fred.
- Det er skønt med så flotte og gode rammer, siger Katja Kærgaard.
Børn og unges lyst til at læse er i dag faldende. (...) hvor 64% af elever i 5. klasse nyder at læse for sjov i fritiden, er det tal faldet til 49% af elever i 8. klasse
Hansen, Hansen & Petterson, 2021.
Men Ballonskoven er ikke kun venlige og rare rammer. Børnebiblioteket skal de næste tre år stå for et helt specielt eksperiment. Eller rettere: Eksperimenter. Hvordan får man børn til at læse mere. I bøger vel at mærke. Og læse mindre på iPad'en eller mobiltelefonen?
Øv, kun tekst
Spørgsmålet er særdeles aktuelt, fordi skærmen med de hurtige beskeder, hurtige filmklip og hurtige småartikler i stadig højere grad overtager opmærksomheden fra den langsomme bog, der måske end ikke har et eneste billede.
Læs mere her om det nationale projekt "Børn og unges læseglæde".
"Projektet vil på tværs af skoler og folkebiblioteker udforske, udfordre og udvikle samarbejdet om børn og unges læseglæde", står der i projektbeskrivelsen.
”Samtidig med at sociale medier og skærme er blevet en fast bestanddel af mange børns hverdag, er læseglæden faldet. Kampen om opmærksomhed er benhård, og læseglæde kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Derfor er det vigtigt, vi sætter ind på tværs
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt, Moderaterne
Nye tanker og ideer
Og det er da også præcist det, børnebiblioteket i Tønder vil. I samarbejde med Skærbæk Distriktsskole som stiller lærere og elever til rådighed. Lærere som Marie Stamp. Det gælder om at tænke nyt, hvis man skal have børnene væk fra de digitale medier og tilbage til den fysiske bog.
- Vi har haft et forsøg, hvor eleverne skulle være mere kreative om tre forskellige bøger. Først skulle de lave en billedcollage, dernæst en podcast, hvor de fortalte om, hvad de syntes om bogen, og ved den tredje bog skulle de lave en slags tegneserie. Det syntes alle - både lærere og elever - var sjovt, og eleverne fik lyst til at læse mere, fortæller Marie Stamp.
Både hun og teamleder i Ballonskoven Katja Kærsgaard håber, at forsøgene gennem de tre år vil få eleverne til at læse mere. Men det skal ikke være de voksne, der sidder og fortæller børnene, hvad de skal. Tværtimod.
- Jeg tror på, at vi når længst, hvis vi inddrager dem, som det hele handler om. Nemlig børnene.
Det treårige forsøg er en del af et nationalt projekt under Slots- og Kulturstyrelsen med titlen "Børn og unges læseglæde". Tønder Kommune er en af 17 udpegede indsatskommuner. Slots- og Kulturstyrelsen har på landsplan bidraget med 8,7 mio. kr.
Disse kommuner i TV SYDs dækningsområde er med
Tønder
Aabenraa
Esbjerg
Horsens
Hedensted
Kolding
Vejen