Endnu et muligt ulveangreb i Tønder
Tirsdag var en trist dag for fåreavler Rasmus Mikkelsen, der fandt to døde får og endnu otte får med blødende sår. Nu mistænker han en tysk hunulv for at have angrebet.
Fåreavler Rasmus Mikkelsen havde som sædvanligt sin spand med korn med ud til sine får. Denne gang kom de dog ikke løbende, som de plejede, da han rystede med spanden.
- Jeg får hurtigt øje på, at der er spor fra får, der er løbet. To skridt længere fremme ser jeg så, hvad der for mig ligner ulvespor, siger Rasmus Mikkelsen.
Det er et forfærdeligt syn at se sine dyr sådan.
Rasmus Mikkelsen, fåreavler, Ellum.
Resten af fåreavlerens dag fortsatte med at finde fårene, der var spredt for alle vinde.
- Ét af fårene var løbet femhundrede meter ud i en majsmark. Det var løbet lige igennem et elhegn. Det er bidt flere gange i struben. Et anden får finder jeg i hjørnet af marken. Det er også dødt. Jeg kan se, at det er bidt gentagne gange i struben, siger Rasmus Mikkelsen.
- Det er et forfærdeligt syn at se sine dyr sådan. Otte får går rundt og bløder fra halsen. Jeg er magtesløs og kan intet gøre. Ét af mine får ligger i åen, hvor mavesækken hænger ud af siden på det. Det er stadig levende, så det måtte jeg aflive hurtigst muligt, tilføjer han.
Fodsporene ligner rigtig meget en ulv, men jeg kommer ikke til at bekræfte noget, før jeg har fået svar på en DNA-prøve.
Thomas Iversen Klindt, Vildtkonsulent.
Mistænker den nye tyske hunulv
Rasmus Mikkelsen har sine marker i Ellum. Blot et par kilometer derfra har der tidligere været ulveangreb og andre endnu ikke bekræftede angreb. Et af angrebene er bekræftet ved en DNA-prøve fra døde får. Det er også derfor, Rasmus Mikkelsen formoder, at det er samme hunulv, GW1700f, der har været på spil i hans fårefold.
- Jeg ved selvfølgelig ikke noget endnu, før DNA-prøver har bekræftet, at det er en ulv, og om det er den tyske hunulv, fortæller Rasmus Mikkelsen.
Han har primært fårene som en hobby. Derfor gør det ekstra ondt, når ti får pludselig er væk.
- Jeg synes faktisk, det er spændende med ulve i Danmark, men jeg tror måske ikke, at Danmark er helt stort nok til denne ulv længere. Det kan tyde på, at denne hunulv er gået amok. Hvis det er tilfældet, kunne man måske få lov at regulere på præcis denne ulv. Den har ikke engang spist nogle af fårene, kun bidt i dem, fortæller Rasmus Mikkelsen.
Nu overvejer han, om han skal anskaffe sig en lama, hunde eller andre dyr, der er kendte for at kunne afhjælpe eventuelle ulveangreb. I første omgang flytter han dog alle sine levende får tættere på byen, trafikken og gården.
- Fårene, der overlevede, står nu i en boks inde på gården, så de kan falde lidt til ro. Vi kan i øjeblikket ikke gøre så meget andet end at rykke dyrene tættere på. Det kan forhåbentlig hjælpe, fortæller Rasmus Mikkelsen.
Det ligner umiddelbart en ulv
Da Rasmus Mikkelsen havde fundet sine får, ringede han straks til vildtkonsulent Thomas Iversen Klindt. Han er en af Danmarks fire ulvekonsulenter, der foretager undersøgelserne af eventuelle ulveangreb.
- Hvis der er en mistanke om, at dyrene er dræbt af en ulv, så kommer vi ud og tager en DNA-prøve. Det kan tage alt mellem 14 dage til én måned at få svar på dem. Prøvesvarene vil også vise, om det er den samme ulv, som tidligere har været på spil i området, fortæller Thomas Iversen Klindt.
Det særlige ved dette formodede angreb er, at der er fundet nogle tydelige spor fra poter.
- Fodsporene ligner rigtig meget en ulv, men jeg kommer ikke til at bekræfte noget, før jeg har fået svar på en DNA-prøve. Men jeg kan sige, at det ligner noget, jeg har set før, fortæller Thomas Iversen Klindt.