Efter ansøgningsfrist får ny uddannelse i Tønder sin dom

Henrik Larsen er en glad rektor på Erhvervsakademi Sydvest, for han har fået en ny uddannelse. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Til september kan Erhvervsakademi Sydvest for første gang byde studerende velkommen i Tønder. Det er fantastisk, siger rektor, men erfaring fra Hedensted vidner om en usikker fremtid.

Da klokken slog 12 var begejstringen særlig stor hos Henrik Larsen, der er rektor på Erhvervsakademi Sydvest. For mens de hvert år er spændte på at se antallet af ansøgninger, var der i år noget ekstra på spil med en helt ny uddannelse.

Tidligere i år besluttede regeringen og en række partier i Folketinget nemlig, at udvalgte uddannelser skulle flyttes fra de større byer og ud til mindre byer i provinsen - og herunder til Tønder, hvor Erhvervsakademi Sydvest fra september kan byde nye studerende velkommen på uddannelsen til datamatiker.

Allerede inden ansøgningsfristen tirsdag kunne de på erhvervsakademiet afsløre, at 12 elever havde ønsket uddannelsen som datamatiker i Tønder som førsteprioritet.

Datamatiker

Uddannelsen til datamatiker er en 2,5 års videregående uddannelse, som er opdelt i obligatoriske fag, valgfag, praktik og en afsluttende eksamensopgave.

En uddannet datamatiker har ifølge EASV en bred viden inden for systemudvikling og systemkonstruktion og arbejder typisk med udvikling, implementering og drift af it-systemer i virksomheder.

Datamatikeruddannelsen kvalificerer de studerende til en bred vifte af stillinger i IT-firmaer og andre firmaers IT-afdelinger, hvor de fx arbejder som IT-konsulenter, softwareudviklere eller programmører.

- Da vi fik at vide, at vi skulle starte uddannelsen i Tønder, var det lidt som at få en julegave. Vi vidste ikke, om vi ville få sokker eller det, som vi havde ønsket os, men med det her antal ansøgere er det jo fantastisk, siger Henrik Larsen og tilføjer, at minimum for at kunne starte uddannelsen var 10 ansøgere, mens loftet var 18.

Maria Ruben Fries Hansen er 48 år og uddannet pædagog. Hun trænger til at prøve noget nyt og har derfor søgt ind på datamatikeruddannelsen. For hende var det afgørende, at den kom til Tønder. Foto: Ole Møller, TV SYD

Maria Ruben Fries Hansen er 48 år og uddannet pædagog. Hun trænger til at prøve noget nyt og har derfor søgt ind på datamatikeruddannelsen. For hende var det også meget vigtigt, at den kom til Tønder.

Da uddannelsen til i automations-teknologi startede i Hedensted for fire år siden, begyndte 14 studerende, men antallet faldt derefter til seks-otte. Det lave antal betød, at uddannelsen er lukket og ikke optager nye studerende i år. De nuværende får dog mulighed for at færdiggøre.

Dagens succes udspillede sig nærmest identisk for fire år siden i Hedensted. Her fik Erhvervsakademi Dania også som del af en udflytningsplan tilskud fra Undervisningsministeriet til at etablere en uddannelse i automations-teknologi.

De nye uddannelser

Regeringen blev sammen med Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne i marts enige om, hvordan udflytningsaftalen fra juni 2021 i praksis skal implementeres frem mod 2030.

I aftalen fremgår det, at uddannelsesinstitutionerne i de fire store byer skal reducere optaget med 6,4 procent frem mod 2030. Omkring 2.400 af pladserne udflyttes, mens cirka 1.950 af pladserne nedskaleres.

Der skal i første omgang etableres 41 nye uddannelsesudbud uden for de fire store byer, som alle modtager ekstraordinære etableringsmidler.

I TV SYDs område drejer det sig om maskiningeniør (UCL) i Fredericia, socialrådgiver (VIA) i Horsens, maskinmester (FMS) i Sønderborg, ergoterapeut (UCSYD) i Haderslev, jura (SDU) i Esbjerg og datamatiker (EASV) i Tønder.

Det er brandærgerligt, for vi har virksomheder, der efterspørger de studerendes kompetencer, og ofte kan de studerende gå direkte ud i job efterfølgende

Annette Westergaard Poulsen, campuschef hos Erhvervsakademi Dania i Horsens

- Det er brandærgerligt, for vi har virksomheder, der efterspørger de studerendes kompetencer, og ofte kan de studerende gå direkte ud i job efterfølgende, fortæller hun.

Et bud på løsningen

Placeringen af uddannelsen i 2018 blev netop valgt, fordi Hedensted har mange virksomheder indenfor robotteknologi og dermed god basis for at tage studerende ind.

Derfor har tæt dialog med virksomhederne i kommunen været særlig vigtig, og Annette Westergaard Poulsen ser på bagkant et potentiale for, hvordan kontakten kunne være udnyttet endnu bedre.

- Virksomhederne har medarbejdere, der med fordel kan blive opkvalificeret på en måde, hvor de modtager uddannelse og stadig er tilknyttet virksomhederne, forklarer hun og uddyber, at det ikke har været muligt at udnytte et sådant potentiale i Hedensted, fordi virksomhederne har haft travlt og derfor tænkt mere på drift frem for opkvalificering af medarbejdere.

- Havde de seneste år været en mere stille tid, havde virksomhederne måske været mere åbne for at sende medarbejdere på uddannelse, vurderer hun og anbefaler derfor de nye uddannelser som for eksempel i Tønder at se samarbejde med de lokale virksomheder som en vigtig mulighed.

38-årig mand sigtet for drab på kvinde i Sønderborg

Politi har det meste af lørdag været til stede i et afspærret område ved Damgaard og Kastaniealle i Sønderborg. Foto: Presse-fotos.dk
M
Udgivet

En 38-årig mand er blevet sigtet for at have dræbt en 67-årig kvinde denne lørdag i Sønderborg.

Lørdag rykkede Syd- og Sønderjyllands Politi klokken 11:02 ud til Damgade i Sønderborg, hvor man fandt en død 67-årig kvinde fra lokalområdet, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Kort efter meldte den 38-årige mand, der nu er sigtet for drab, sig selv. Han fremstilles søndag klokken 10:00 i grundlovsforhør ved retten i Sønderborg.

- Den foreløbige efterforskning – heriblandt omstændighederne omkring kvindens død og de foreløbige afhøringer – har vist, at kvinden er blevet dræbt af knivstik. Vi er fortsat tidligt i vores efterforskning, og vi kan af hensyn til netop efterforskningen ikke komme ind på nærmere detaljer end dem, vi har oplyst, siger vicepolitiinspektør Brian Skovrup Christensen.

Den afdødes pårørende er underrettet.

Søndag vil Syd- og Sønderjyllands Politi være til stede ved den mobile politistation i Sønderborg, som følge af dagens massive tilstedeværelse. Her kan borgere, der måtte ønske tryghedsskabende dialog, henvende sig.

Erlings honning er et hit i Sydkorea - betaler flere hundrede kroner for ét glas

Foto: TV 2
Udgivet

Biavler Erling Atzen sælger sin honning i en vejbod på Rømø og så i Sydkorea. Hos sidstnævnte er honningen så populær, at de betaler næsten ti gange så meget for det flydende guld, som det koster i vejboden.

Både Erling Atzen og hans bier har travlt. Hvert år producerer og sender de nemlig mellem ét til to tons honning til Sydkorea.

At lige præcis honningen fra Rømø skulle være et hit så langt fra Danmark, har biavleren lidt svært ved at forstå.

- Det er jo nogle unge mennesker, der ønsker at købe honning til eksport. Og så er vi jo sådan lidt indrettet, at selvfølgelig er vi med på den. Men jeg tror nok ikke rigtig på det, forklarer Erling Atzen til TV2.

Honning i Erling Atzens vejbod på Rømø. Foto: TV 2

Først lød aftalen på 300 kilo honning, men nu er det minimum et ton honning, der sendes de cirka 8.300 kilometer sydøst på.

- Man kan godt blive lidt stolt, når man ser sin honning blive solgt på den måde, fortæller honningproducenten.

Hvad er honning

Honning er nektar fra blomster som bierne har bearbejdet, så den kan gemmes som forråd til vinteren. Honningbierne lagrer honningen i vokstavler, som biavleren efterfølgende høster.

Bierne samler nektar i forskellige blomster ved at suge nektaren op i deres honningmave. I honningmaven er der enzymer som reagerer med nektaren. Hjemme i bistadet inddampes nektaren så vandindholdet kommer under 20%. I hele processen nedbrydes nektarens store sukkermolekyler, ved hjælp af enzymerne, til hovedsagligt drue- og frugtsukker – honningen modner.

Når honningen er moden, lukker bierne honningcellerne med et låg af voks.

Sådan laves den cremede honning

For at frembringe den velkendte cremede, smørbare honning, rører biavleren i den flydende honning, så undgås de store krystaller der gør honningen grynet.

Honning består hovedsagligt af frugt- og druesukker, lidt protein og mineraler, samt naturlige duft- og smagsstoffer. Smag og duft stammer fra de blomster bierne har hentet nektaren i. Derfor smager honning forskelligt, alt efter hvilke blomster bierne har besøgt.

Kilde: Danmarks Biavlerforening

At honningen fra Danmark er i høj kurs i det asiatiske skyldes, at honningen har et særpræg, som de kvalitetsbevidste sydkoreanere gerne betaler for.

Flydende dansk guld

Erling Atzen sælger ikke kun sin honning i Sydkorea. Det foregår også i vejboden hjemme på Rømø. Her kan lokale og andre gøre et decideret kup - i hvert fald set fra sydkoreaneres side.

I vejboden, hvor han stadig sælger størstedelen, koster 380 gram 38 kroner. I Sydkorea må de slippe omkring 300 kroner for 225 gram Rømø-honning. Til sydkoreanerne kommer honningen dog også i et mere eksklusivt antræk end i vejboden.

Pakken med efterårs-, sommer- og forårshonning fra Erling Atzen. Foto: TV 2

Der kan de nemlig få en eksklusiv pakke af efterårs-, sommer- og forårshonning, hvor Erling Atzen har sat hvert enkelt mærkat på med egen hånd.

Ifølge Danmarks Biavlerforening er interessen for dansk honning voksende, og det er ikke tilfældigt.

- Det særlige ved biavlen i Danmark er, at den afspejler den natur, vi har i Danmark. Altså er det en honning, der bliver fast og cremet på grund af de planter, vi har her, forklarer Rune Havgaard Sørensen, der er sekretariatsleder hos Danmarks Biavlerforening.

Smilet er stort hos Erling Atzen, hvis honning går som varmt brød både på Rømø og i Sydkorea. Foto: TV 2

Skulle efterspørgsel på den danske råvare stige i endnu højere grad, så er biavleren på Rømø også klar til at skrue op.

- Jeg skal lave lidt tilretninger i produktionen for at kunne producere den større mængde honning, men det er ikke noget, der skræmmer mig. Det vil jeg kun synes er sjovt, fortæller Erling Atzen.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com