Alle skriger på flere - Nu går Tønder i gang med at uddanne dem

Trin for trin vil de 24 studerende på pædagogstuderende indenfor de næste tre et halvt år blive uddannet i Tønder. Med overordentlig gode jobmuligheder.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag åbnede den nye pædagoguddannelse på Campus Tønder. Det er blot den seneste af en række af nye uddannelser i byen med flere på vej.

3-2-1 Værsgo. 

Og så blev den røde snor klippet. Af et trekløver bestående af en pædagogstuderende, en næstformand for UC Syds bestyrelse og en borgmester. Klip-klip-klip. 

Og så blev der klappet, holdt taler og skålet. Det er bestemt ikke hver dag, der åbner en nyt studie i Tønder. Men sidste år åbnede en datamatikeruddannelse og nu en pædagoguddannelse på Campus Tønder med 24 studerende. 

Det er min forventning, at det kan være med til at imødegå nogle af de udfordringer, som vi har med at rekruttere pædagoger

Jørgen Popp Petersen, borgmester, Tønder Kommune, Slesvigsk Parti

Foto fra den første dag i skole for de 24 pædagogstuderende. Nu er de i gang.

Jobgaranti

De har været i gang i en uges tid, og foran dem venter tre et halvt års studie, men der er nærmest jobgaranti, når de er færdiguddannede. På landsplan har Kommunernes Landsforening, KL, regnet sig frem til, at der kommer til at mangle 8.000 pædagoger på landsplan om 10 år.  

Også lokalt vil der være bud efter dem. For Tønder Kommune har uforholdsmæssigt mange institutioner, som i sin tid hørte under amtet. 

- Jeg ser frem til, at vi nu også kan uddanne pædagoger her i kommunen, og det er min forventning, at det kan være med til at imødegå nogle af de udfordringer, som vi har med at rekruttere pædagoger – en udfordring vi deler med landets øvrige kommuner, siger borgmester i Tønder Kommune, Jørgen Popp Petersen, Slesvigsk Parti. 

Der blev sandt mange "mange tak" afsted fra talerstolen til hinanden. Tre års samarbejde mellem UC Syd og Tønder Kommune - og andre - har nu materialiseret sig som et nyt studie. Foto: Finn Grahndin

Familien kan passe ind

Mange af de studerende kommer fra lokalområdet og har netop valgt studiet i Tønder for at undgå transporttid til enten Esbjerg eller Aabenraa, som er de to nærmeste alternativer. 

- Jeg kommer fra Møgeltønder, og det passer mig meget godt, at studiet ligger i Tønder. Det gør det meget nemmere med hensyn til at få det hele til at gå op i forhold til afhentning af barn og mandens vagter, siger Marlene Post Bertelsen, studerende på den nye uddannelse.

- Jeg tror, mange af de studerende vil gennemføre uddannelsen netop fordi, de ikke skal bruge så megen tid på transport, siger tidligere uddannelsesminister Jesper Pedersen, Socialdemokratiet, der har været med til at "føde" den beslutning, der økonomisk har gjort det lettere at etablere studiet. 

Rektor på UC Syd, Alexander von Oettingen, var rundt til de 24 studerende for at give hånd og sige tillykke med studiet. Foto: Finn Grahndin

Sårbar uddannelse

At der kun er 24 studerende på uddannelsen, gør den mere sårbar end hvis der var for eksempel 100. Det erkender Alexander von Oettingen, der er rektor på UC SYD.

- Men det betyder blot, at der skal arbejdes på at fortælle om uddannelsen her, og der har vist sig at være en meget stor opbakning fra de studerende, der gerne vil gøre noget for uddannelsen, siger han. 

- Det passer mig rigtigt godt, at holdet ikke er større, så man ikke behøver at forholde sig til 50 andre studerende og 10 lærere, siger studerende Rikke Kragh.  

- Det er meget op til os, at skabe rammerne for vores uddannelse. Det har vi jo ingen erfaring med, men det bliver en spændende udfordring, siger studerende Nicole Outzen fra Tønder. 

Silas Caspersen, Husum, er den eneste mand på holdet. - Men det skal nu nok gå, siger han helet roligt. Foto: Finn Grahndin, arkivfoto
Borgmester Jørgen Popp Petersen var en glad mand i dag. Her i samtale med bestyrelsesmedlem Mette Bossen Linnet, professionshøjskolen University College Syddanmark. Foto: Finn Grahndin

Plads til flere

Den nye pædagoguddannelse i Tønder bor på Campus Tønder, hvor blandt andre også VUC, Tønder Handelsskole og Erhvervsakademi Sydvest holder til. En stor del af førstesalen skal bruges af de nye pædagogstuderende, hvor de har adgang til undervisning, gruppelokaler, spisning og sågar gymnastik.

Region får rekordbøde efter sjusk med personfølsomme oplysninger

Foto: Chris Birkekær Pedersen
Af Ritzau
Udgivet

Retten i Kolding straffer Region Syddanmark for to tilfælde af overtrædelse af databeskyttelsesloven.

Region Syddanmark er mandag idømt en bøde på en million kroner for sjusk med personfølsomme oplysninger. Det oplyser Retten i Kolding.

Uvedkommende kunne få adgang til mange tusinde borgeres personfølsomme data. Tiltalen drejede sig om to lovbrud, som fandt sted fra 2018 til 2020.

Datatilsynet havde indstillet til en bødestraf på en halv million kroner for hvert lovbrud.

I det ene tilfælde var der for nem adgang til oplysninger om 3.915 patienter. De lå i en PowerPoint-præsentation på regionens hjemmeside og kunne tilgås i de bagvedliggende data til et diagram.

Dette udgjorde en unødig høj risiko for de registrerede borgere og tab af fortrolighed af deres oplysninger, står der i anklageskriftet.

Dadelværdigt

I Datatilsynet har it-sikkerhedsspecialist og jurist Allan Frank tidligere oplyst til Ritzau, at den halve million kroner er den højeste bødestraf, som tilsynet nogensinde har indstillet en offentlig institution til.

- Det er en stor bøde for en offentlig myndighed, har han bemærket.

- Vi går ikke til en politianmeldelse, medmindre vi mener, det er noget særdeles dadelværdigt, udtalte han for nylig.

Flere elementer gør, at episoderne er vurderet alvorlige.

- Det er, at det er helbredsoplysninger, at det er en offentlig myndighed, at regionen er professionel part på det her område, og at den burde vide bedre, har Allan Frank fastslået.

23.000 patienter

Det andet forhold i sagen handler om data om 23.000 patienter.

Her havde regionen ikke sikret et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau i forbindelse med opsætning af en database til forskningsmæssige og kliniske formål.

Problemet var, at uvedkommende ved at ændre en URL-adresse kunne få uautoriseret adgang til PDF-dokumenter.

Borgere der var med i registret, kunne få personlige oplysninger om de mange tusinde andre i databasen. For eksempel om mindreårige, der var tilknyttet psykiatrien.

Retten lægger i dommen vægt på, at regionen tidligere havde fået en alvorlig kritik for en overtrædelse, som lignede det ene forhold. Også det faktum at der var tale om oplysninger om flere tusinde mennesker, indgår i bedømmelsen.

Selv om regionen har taget skridt til at undgå lignende databrud, er der ifølge retten ikke grund til at fravige det oplæg, som Datatilsynet er kommet med om bødens størrelse.

Regionen har nægtet sig skyldig. Inden for 14 dage kan dommen ankes til landsretten.

August bliver dårligere og dårligere: Nu har familien ét sidste håb tilbage

Familien Jarl Christensen med deres søn August, der lider af en sjælden gensygdom.
Udgivet

Seksårige August vil kun blive dårligere og dårligere, som tiden går. Nu håber forældrene, at den sidste mulighed vil redde sønnen.

Seksårige August kan stadig drille. Han ved, hvad han må, og hvad han ikke må. Og han elsker - med et stort grin - at gøre netop det, han ikke må. På de områder er August som de fleste andre børn på seks år.

Men på andre områder, er August ikke som de fleste børn.

Han kan næsten ikke tale. Han kan kun gå med hjælp, men sidder det meste af tiden i sin kørestol. Mentalt er han cirka 1-1,5 år gammel. Og det går kun en vej, og det er ned ad bakke for ham.

Han har den sjældne gensygdom SPG50, der gør, at han langsomt visner hen og mister flere og flere evner.

Siden TV2 Østjylland første gang i marts fortalte om den 6-årige dreng, er det kun blevet værre, og for kort tid siden konstaterede førende læger i Boston, at August har fået det dårligere fysisk, og at han får brug for mere hjælp.

- Vi har vidst, lige siden vi fik diagnosen, at det var den vej, det ville gå. Men at erkende det og se på det, det har ramt os, siger Augusts far, Søren Jarl Christensen og tilføjer:

- Vi har haft så meget fokus på at finde en behandling og finde måder, hvor August kunne få det bedre, at vi har fortrængt hans diagnose. Men vi har fået en påmindelse om, hvilke konsekvenser det har, hvis han ikke får behandling, og det er mega hårdt.

Midt i de hårde nyheder, har familien dog fået fornyet håb.

Seksårige August elsker stadig at lege.

Noget var galt

Alt var lykke og glæde for forældreparret Søren og Tina Jarl Christensen fra Horsens, da August kommer til verden i marts 2018.

Men August når kun at blive to måneder gammel, før det går op for forældrene, at noget er helt galt. Han kan ikke se dem i øjnene, men ser nærmest henover hovedet på dem.

Først da August er 4,5 år gammel får han diagnosen AP4M1. En sjælden sygdom, der er en sygdomskategori under spastisk paraplegi, SPG50.  Sygdommen ødelægger langsomt nervecellerne og gør, at August får spasticitet i ben, arme og hænder, og til sidst rammer den synkefunktionen og hjernen. Han vil med tiden blive multihandicappet, og han risikerer at dø af sygdommen.

August har i sit seks år lange liv været på utallige hospitalsbesøg.

Det er cirka to år siden, diagnosen blev stillet, og forældreparret har siden kæmpet for at finde en behandling til deres søn, mens han tiltagende har fået det værre.

August har fået behandling på Aarhus Universitetshospital, som ifølge faderen har gjort alt, der kan gøres. Men fordi sygdommen er så sjælden, så har de ikke noget, der kan hjælpe August.

Derfor er forældrene selv gået på jagt efter mulige behandlinger, der kan hjælpe deres søn. Men kampen har været hård.

- Tiden går, og den går ikke i Augusts favør. Det har været en enormt hård kamp, det er klart, når man kæmper for sit barn, fortæller Søren Jarl Christensen.

En lang og sej kamp

Men en morgen i maj måned 2023 fandt Søren Jarl Christensen ud af, at der var startet kliniske forsøg i USA, der skulle hjælpe på sygdommen.

Derfor startede den benhårde jagt. Behandlingen kostede 15 millioner kroner, og familien startede derfor indsamlingen 'Sammen for August.

Den drøm er dog brast. Forsøget gik fra fase to til fase tre, og August passer ikke længere i målgruppen.

- Han er for dårlig i benene til at deltage. Man vil gerne tage dem i det tidlige stadie for at kunne se, om genterapien bremser spasticiteten, og der er han simpelthen for dårlig til at kunne være med. Så håbet om, at han kunne få hjælp i USA forsvandt, fortæller han.

Siden forsøgte familien at finde hjælp i Europa, men det mislykkedes også.

- Fordi tiden går, har vi følt, at vi har været nødt til at gøre noget, siger Søren Jarl Christensen.

Derfor håber familien nu, at man kan starte forsøg op i Danmark. I januar har de fået et møde med Rigshospitalet om muligheden.

- Mit fokus er lige nu på, at det her skal lykkes. Hvis det ikke lykkes med Rigshospitalet, så begynder jeg at frygte for Augusts fremtid, for så kan jeg godt se, at vores muligheder er ved at være udtømte. Der er ikke andre steder at få behandling, og hvis der endelig kommer det om mange år, hvor meget August er der så tilbage?, siger Søren Jarl Christensen.

Familien har nu samlet over 900.000 kroner ind, og de penge, håber de, kan gå til, at August kan starte op i kliniske forsøg på Rigshospitalet. Samtidig håber de, at de kan få lov til at købe enkeltdoser af behandlingen, og dermed ikke betale de fulde 15 millioner kroner.

- Vi bliver klogere, når vi har haft mødet, men det er min overbevisning, at de penge, vi har samlet ind og samler ind, skal gå til at få sat forskningsstudiet op på Rigshospitalet. Pengene vil ikke kun gå til behandling, men også til yderligere forskning, siger Søren Jarl Christensen

Familien har startet Facebook-gruppen 'Sammen for August', der har næsten 2000 medlemmer.

Flere privat indsamlinger

TV2 Østjylland har tidligere dækket private indsamlinger til behandlinger. I juni 2023 fortalte vi historien om Hailey, hvis kind vokser. Forældrene startede en indsamling til den dyre behandling i USA, og på kort tid samlede de 1,2 millioner kroner ind, som behandlingen kostede. 

Indsamlingsnævnet, som godkender private indsamlinger, har også tidligere udtrykt, at det er blevet mere almindeligt.

- Der er ingen tvivl om, at vi oplever flere og flere private indsamlinger. Engang skulle man sætte en annonce i en avis eller gå rundt med sparebøssen, så det er blevet meget nemmere med sociale medier at komme i kontakt med mange mennesker i dag, har formand for Indsamlingsnævnet, Christian Lundblad, tidligere sagt til TV2 Østjylland.

Der er nu næsten 2000 medlemmer i Facebook-gruppen 'Sammen for August', hvor familien deler opdateringer og prøver at samle ind. 

Familien håber, at man på sigt kan udvide gruppen til også at hjælpe andre sjældne sygdomme.

August med sin far, Søren Jarl Christensen.

Et kapløb mod tiden

De kliniske forsøg, som familien håber på, Rigshospitalet vil starte op, er de samme, som er blevet udført i USA, og som nu er i fase tre i godkendelsesproceduren.

Behandlingen, som ikke er godkendt, men blot er i gang med forsøg, ser ikke ud til at kunne genoprette den skade, der er sket fysisk, men måske kan den stoppe udviklingen af sygdommen. Mentalt, fortæller Søren Jarl Christensen, at børnene ser ud til at udvikle sig, når de kommer i behandling.

Det betyder, at August ser ud til at være bundet til en kørestol, men at han ikke vil få det værre. Kognitivt håber forældrene, at han kan blive mere alderssvarende.

- Han er jo en skøn og sjov dreng, og han er bare super dejlig. Men jeg tænker jo også længere ind i fremtiden, når han for eksempel er 18 år eller ældre, hvordan skal han så klare sig? Hvordan skal han klare sig selv når vi ikke længere lever.

- Drømmen er, at han kommer til et punkt, hvor han kan klare sig selv, og hvor han får større livskvalitet og får en mening med hans tilværelse, siger Søren Jarl Christensen.

Det er en dyr behandling, som endnu ikke er godkendt, kan du forstå, at man ikke bare kan give den i Danmark?

- Hvis ikke han får behandling, så vil han skulle have 24 timers pleje i al den tid, han lever. Så både samfundsøkonomisk og rent livskvalitetsmæssigt giver det kun mening, at han får den her behandling, siger Søren Jarl Christensen.

Familien håber, de vil opleve endnu mere af, hvem deres søn er.

Hans største frygt nu er, om August når at få behandlingen, inden han bliver for dårlig.

- Det er meget svært at acceptere, at der sidder en fugl på taget, og vi kan bare ikke nå den. Det er et kapløb mod tiden, siger Søren Jarl Christensen, der fortæller, at mange børn med Augusts sygdom ender med at få epileptiske anfald, der kan give yderligere skader i hjernen.

- Jeg vil slet ikke kunne bære, hvis han ikke får mulighed for at få behandling. Hvis han kan udvikle sig kognitivt og få en større forståelse, betyder det jo, at vi får mere at se af vores dreng, siger Søren Jarl Christensen.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com