Sosu-assistent blev uventet viceborgmester
Det danske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), bruger ugerne i juni på at få borgmesterposter i Slesvig-Holsten, så de kan få mere indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet i de tyske kommuner.
Efter et succesfuldt kommunalvalg i Slesvig-Holsten er det danske mindretalsparti SSW i gang med at sikre sig vigtige poster.
Ud af de i alt 1.100 kommuner i delstaten har partiet fået repræsentanter i byrådene i 64 kommuner.
Her er de nogle steder blevet 'offer for deres egen succes', da de i blandt andet i kommunerne Sønder Løgum og Garding pludselig stod til at få en borgmesterpost uden at have en officiel kandidat.
Borgmestrene styrer meget i kommunerne i Tyskland. De er matadorer, og derfor er det vigtigt at være borgmester
Martin Klatt, Forsker, Europæisk Center for Mindretalsspørgsmål
I Garding steg partiets mandater fra tre til seks og blev dermed lige så store som det konservative parti CDU, der har siddet på borgmesterposten de sidste fem år i kommunen.
Derfor skulle mindretalspartiet finde ud af, hvem af de seks medlemmer i byrådet, der skulle stille op som borgmesterkandidat.
Valget faldt på Anne Andresen, der er enlig mor med tre børn og et deltidsjob som udekørende social- og sundhedsassistent.
- Det var en overraskelse. Da vi fik resultatet fra valget, kan jeg huske, at vi slet ikke lige talte sammen i gruppen, fordi vi var så overrasket, siger Anne Andresen.
Hun endte med at stille op som borgmesterkandidat, men blev fravalgt af byrådet og er til gengæld blevet viceborgmester. Det er første gang nogensinde for mindretalspartiet i Garding.
Keno skal være borgmester
Men i landsbykommunen Store Vi, hvor der bor omkring 3.500 indbyggere bliver det SSW'eren Keno Jaspers, der får nøglerne til borgmesterkontoret.
Selvom partiet fik et dårligere valg i netop den kommune end ved sidste valg i 2018, fik Keno Jaspers derimod flest personlige stemmer, og det var altså nok til at kunne samle et flertal for ham som borgmester - hvilket også er første gang for partiet.
- Vi var forbavsede over, at vi fik så godt et valg. Jeg er spændt på det, og jeg er glad for, at jeg bliver borgmester i Store Vi. Nu kan vi måske få mindretallets interesser højere op på dagsordenen, siger den 48-årige nyudpegede borgmester.
At være borgmester i en kommune som Store Vi er en frivillig stilling, hvor man får en godtgørelse på cirka 12.000 kroner om måneden.
Han håber, at flere vil gøre ligesom ham og sætte sig for bordenden, hvis muligheden byder sig.
- Vi er blevet givet en tillid fra vælgerne, og det er nu vi skal gribe den chance og tage de poster på os, vi kan, siger Keno Jaspers.
Mere folkenært end i Danmark
I Danmark har kommunerne et ansvar for områder som skoler, veje og affaldshåndtering. Det samme er gældende for de tyske kommuner, men de er generelt langt mindre både i størrelse og økonomi.
For eksempel har Store Vi et årligt driftsbudget på cirka 35 millioner kroner, mens Sønderborg Kommune har 5,6 milliarder kroner.
Størrelsen på kommunerne betyder, at de tyske borgmestre og lokalpolitikere er tættere på borgerne, fortæller Martin Klatt, der i over 20 år har forsket i emner, der vedrører grænselandet og mindretallene.
- Det er meget mere folkenært, hvor borgmesteren er en, der sætter ting i gang og man kan komme til som borgere. Det kræver, at det er en person, der kender byen, siger han.
Til gengæld har borgmesteren ofte mere magt end de andre byrådsmedlemmer, da små kommuner går sammen om en forvaltning, hvor borgmestrene som de eneste har direkte kontakt.
- Borgmestrene styrer meget i kommunerne i Tyskland. De er matadorer, og derfor er det vigtigt at være borgmester, siger han.