God start på mindretals-EM for de Nord- og Sydslesvigske hold

Foto: Europeada
M
Udgivet

Søndag rullede bolden for første gang i 2024-udgaven af mindretals-EM i fodbold, Europeada. Kun ét af de fire hold fra Nord-/Sydslesvig tabte i første runde.

EM i fodbold for europæiske mindretal blev søndag blæst i gang i Slesvig. Her blev det til en fin start for tre af de fire deltagere fra Nord- og Sydslesvig, bestående af både et kvinde- og herrehold fra hver del. De sydslesvigske hold startede begge ud med sejre, mens Nordslesvigs herrer spillede uafgjort og kvinderne tabte.

Europeada afholdes hvert fjerde år, og i år har de danske og tyske mindretalshold ikke skullet rejse langt, da de er værter for turneringen. Mere end 1000 deltagere er i disse dage i kamp, og de dyster om at gå hele vejen i turneringen, der strækker sig frem til d. 7. juli, fremgår det af Europeadas hjemmeside.

På første spilledag var det tyske mindretal i Danmarks herrer, Team Nordschleswig - Æ' Mannschaft, oppe mod Ils Rumantschs, som de spillede 0-0 mod, mens kvinderne fra samme mindretal var oppe mod vinderholdet fra 2016, Sydtirol, der levede op til favoritværdigheden og slog værterne 1-6.

'Sydslesvig - Dänen in Deutschland' fik en stærk start på Europeada, da herrerne vandt 9-0 over det bulgarske mindretal i Rumænien, Pobeda. Kvinderne var også overlegne, da de sejrede 6-1 i deres duel med SERBSKE MUSTWO, bestående af sorbere bosiddende i Tyskland.

Fællesvisning af nabodyst

Allerede før kampene begyndte, var deltagere af turneringen og øvrige fodboldinteresserede samlet i Flensborghus til fællesvisning af EM-braget mellem de to mindretals nationer, Danmark og Tyskland.

Omkring 200 mennesker var mødt op til kampen, der var det første mellem de to nationer i en gældende turnering, siden Danmark slog Tyskland 2-0 og vandt EM i 1992. Denne gang var det dog Tyskland, der vandt med samme cifre. Trods udfaldene i naboopgørene, så er den efterfølgende stemning altid god, fortæller Hendrik Vestergaard fra Sydslesvig, der både deltog ved fællesvisningen i lørdags og så opgøret i Flensborg tilbage i 1992. Han erindrer om stemningen for 42 år siden:

- Tyskerne var i overtal, men klappede alligevel med, da Danmark førte 2-0. Alle krammede hinanden efter kampen. Sådan er det her i Flensborg, fortæller han til Europeadas hjemmeside.

Hvad er Europeada?

Europeada er mindretallenes svar på EM i fodbold, hvor mindretal fra hele Europa mødes til et ugelangt stævne.

I år Syd- og Nordslesvig værter for arrangementet for første gang.

Turneringen spilles samtidig med herrernes EM hvert fjerde år. Europeada blev første gang spillet i 2008.

Både kvinde- og herrelandshold spiller om at kalde sig europamestre. I kvindeturneringen er ni hold med, mens 26 mandskaber er tilmeldt herrernes turnering.

Professionelle spillere er forbudte at have på holdkortet. Niveauet beskrives af projektleder Ruwen Möller til at svare til Jyllandsserien eller den femtebedste tyske række.

Stoltheden var igen fælles for deltagerne, da manden, som flere i publikum i lørdags omtalte som "vores mand i Dortmund", Mads Buttgereit, kom til syne på storskærmen i Flensborghus. Mads Buttgereit er en del af det danske mindretal, født i Danmark og opvokset i Flensborg, og så er han ansvarlig for taktikken omkring dødbolde på det tyske landshold. En rolle han forinden havde for det danske landshold. Mads Buttgereit er ambassadør for Europeada, og stod tilbage i december for lodtrækningen til turneringen, der nu foregår i Nord- og Sydslesvig.

Masser af fodbold de kommende dage

Der er fuld gang i kampene ved Europeada de kommende dage, der spilles på 14 forskellige stadioner fordelt i det nord- og sydslesvigske. Allerede igen i dag, mandag, spiller de sydslesvigske herrer kl. 10:45 mod Armânamea, mens Nordslesvigs ditto kl. 17:30 møder Sydtirol.

I morgen skal kvinderne i kamp, når Sydslesvig kl. 10:45 møder Les Ladines og Nordslesvig møder FC DFK Oberschlesien kl. 15:00. Kampene kan ses på Europeadas hjemmeside.

Hun forulykkede med sin datter og barnebarn i fly

Foto: Kaninen Kathrine fra Endelave
Af Kenneth Elkjær
Udgivet
I samarbejde med TV2 Østjylland

Det blev en dramatisk start på ø-ferien for Marie Søe-Knudsen og hendes datter og seks-årige barnebarn, da de forulykkede under en landing på Endelave.

Marie Søe-Knudsen har fløjet i mere end fire årtier, men hun har aldrig oplevet noget lignende det, der skete mandag, da hun skulle lande sin 50 år gamle Cesna F172M Skyhawk på Endelaves primitive landingsbane. 

- Jeg kan da ikke forstå, at jeg kunne lave det, men det kunne jeg, sagde hun dagen derpå til TV2 Østjylland. 

'Ren pilotfejl'

Flyet skred ud for enden af landingsbanen og endte i et buskads, der standsede flyet, inden det røg ned på stranden. Marie Søe-Knudsen er ikke i tvivl om, hvad der gik galt. 

- Det er ren pilotfejl. Banen er i orden, og flyet er i orden. Jeg tror, jeg er godt nok nede med hjulene, og så bremser jeg ikke helt med det samme. Og så glider jeg, da jeg så får bremset, og så glider jeg ud af banen, siger hun. 

Historien blev mandag delt på Facebooksiden Kaninen Kathrine fra Endelave, der deler nyheder og historier fra den lille ø i Kattegat. Her beskrives det, hvordan de tre i flyet hurtigt fik hjælp fra lokale kræfter. 

Tirsdag stod flyet stadig i buskadset. Foto: Marie Søe-Knudsen

Marie Søe-Knudsen beskriver stor taknemmelighed over hjælpen.

- Der gik en dame ude på stranden, der ringede 112, nærmest inden flyet holdt stille. Alt beredskab stillede indenfor utrolig kort tid. Der er utrolig stor hjælp herovre, siger hun. 

Tirsdag skulle hun bruge dagen på efterspillet af ulykken. Marie Søe-Knudsen har allerede talt politiet, og tirsdag fik hun besøg af Havarikommissionen. 

Og så skal hun have sit fly, der har fået mindre skader, på værksted. Men ingen af de tre personer ombord kom noget til.

- De rokkede sig dårligt i sædet. Mit barnebarn klagede over, at der var så mange brændenælder, da vi skulle ud af flyet, siger Marie Søe-Knudsen. 

Familie tog idé fra København med til Jylland

Udgivet

Mikrobagerier satser mere på kvalitet end på kvantitet. Med jyske huslejer er det nemmere at klare økonomisk. Og så tæller familien alt.

Det er ikke fordi, de havde det skidt i København. Slet ikke. De trivedes fint i Sydvestkvarteret og solgte brød fra deres Long John-cykel eller fra deres lillebitte butik. Men så skete der noget, der ændrede deres perspektiv.

- Vi fik børn, griner Pernille Møller Ølgod.

Så de vendte rundt på stenbroen og satte kurs mod deres hjemstavn. Hun er fra Nordenskov. Han er fra Lunde. Nu bor de i Lunde. Fem kilometer fra mikrobageriet lige udenfor Nr. Nebel.

Tættere på familien

Parret er på den måde et godt eksempel på den trend, der viser, at unge familier vælger land frem for by.

- Her er højere til “loftet”, men også tættere på vores familier, siger Niels Møller Ølgod.

Familie er kodeordet her. At kunne være tættere på både den ældre generation og den yngre. Som i dag består af Solveig på bare 1 år og August nu på 3 år.

- Vi vil gerne give dem samme barndom, som vi selv husker at have oplevet, siger Niels Møller Ølgod.

Solveig lige vågnet og op fra barnevognen går straks i gang med at charmere fotografen.

Se det

Men også huslejen spiller en rolle. Og her vinder Nr. Nebel med mange længder foran Sydvestkvarteret i København. Det betyder, at familien her har det langt nemmere end over there i hovedstaden.

Niels Møller Ølgod står og ælter surdejen på et bord i selve butikken, hvor også ovnene står og kører. Det er meningen. Folk skal kunne se, hvad han laver. Opskrifterne er heller ikke hemmelige. Gennemsigtighed kan de godt lide.

- Vi vil rigtigt gerne gøre folk nysgerrig på, hvordan vi laver brødet, og hvor vores brød kommer fra. Hele vejen tilbage til den enkelte kornmark, siger han.

Iværksætter, pædagog og bager. Niels Møller Ølgods hjerne og hænder arbejder hurtigt.

Nysgerrige

Hej med jer, siger et par, der er på nogenlunde samme alder som Pernille, 32 år og Niels, 33 år. De griner ved gensynet. Parret er også flyttet tilbage. Fra Århus. Snart griner de af, at de skal have en BMO. Bolle Med Ost. Forkortelsen er for de, der er unge og bor i København. Noget jyder kan grine længe af.

Det unge par sidder udenfor bageriet, mens bilerne lunter rundt i rundkørslen 100 meter fra bordene og deres røde saft lavet fra rabarber, der har groet i en forældre-have.

- Det er fantastisk, at vi har fået sådan et mikrobageri, siger den nygifte kvinde Lise Tarp Christensen - “før Hansen” - Vester Janderup.

Det er surdej. Det skal være kvalitet, insisterer parret.

Hjælp

Pernille og Niels er udmærket klar over risikoen for at blive stemplet som “københavnere”, men de er for meget jyder til at lade sig gå på af det, og har intet mærket til det. De er heller ikke spor bekymrede over, at de åbner et mikrobageri her i Nr. Nebel, hvor de lokale måske ville rynke på næsen.

- Vi synes folk har været meget nysgerrige på os - på den gode måde. Folk har virkelig bakket os meget op, siger Pernille Møller Ølgod.

- Og så vil folk alle steder gerne have kvalitet, siger Niels Møller Ølgod.

Skiltet Møllers mikrobageri er ikke kommet op endnu. Autocamperen ses til venstre. Familien skal snart på tur sammen.

Bager er pædagog

De har heller ikke set rynkede næser, når de nævner deres priser.

- Vi tager faktisk det samme for vores boller og brød her som i København, siger “bagermester” Niels Møller Ølgod - som egentlig er pædagog.

Hun er fotograf. Bryllupsfotograf for eksempel. Nu står hun og laver brownies, mens Solveig ligger og snuer i barnevognen udenfor ved siden af autocamperen.

Til Italien

Den skal nævnes her for til september - når turistsæsonen er ved at falme - så starter de fire den op og kører først til Spanien og dernæst til Italien. Ferie, jovist.

- Men vi skal også lige se på noget forskelligt mel, griner Pernille Møller Ølgod.

Iværksætterhjernen drøner konstant rundt. Snart holder de en aften foran bageriet med en masse hjemmebagte pizzaer.

- Kunne det ikke være hyggeligt, siger Niels Møller Ølgod.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com