Danmark redder liv: Så mange førstehjælpere er der i din kommune
Med kampagnen “Danmark redder liv” har knap 1.700 frivillige førstehjælpere meldt sig i Region Syddanmark, der lover at uddanne alle, der vil deltage.
Chancen for at overleve et hjertestop er ikke voldsom stor, men siden 2001 er den steget voldsomt. Det skyldes ikke mindst de knap 19.000 hjertestartere, som hænger rundt om i hele landet. I dag overlever over 12 pct. hjertestoppet, mens det i 2001 blot var under fire procent, viser tal fra Trygfonden, der står bag hjemmesiden hjertestarter.dk.
Vi uddanner alle de, der gerne vil være frivillige førstehjælpere.
Mads Skau (V), formand for regionens præhospitaludvalg
I Region Syddanmark rykker ambulancer ud til to-tre hjertestop dagligt et sted i regionen. Det svarer til ca. 800-1.000 årligt. For at få aktiveret hjertestarterne og redde liv har Region Syddanmark derfor meldt sig ind i projektet “Danmark redder liv”, hvor frivillige førstehjælpere kaldes ud til hjertestop via en app på deres mobil. Allerede nu har næsten 1.700 borgere i regionen meldt sig til ordningen, og det glæder den politisk ansvarlige Mads Skau (V), som er formand for regionens præhospitaludvalg.
Sådan tilmelder du dig
- For at komme i betragtning skal man tilmelde sig
- Gennemføre et førstehjælpskursus
- Underskrive en frivilligaftale
- Kunne fremvise en pletfri børneattest
- Her henter du app'en
- Jo flere, jo bedre. Vi kan ikke blive for mange. Vi uddanner alle de, der gerne vil være frivillige førstehjælpere, siger han til TV SYD.
I de 14 syddanske kommuner i Syd- og Sønderjylland har 844 personer tilmeldt sig ordningen, og de har været kaldt ud til knap 300 hjertestop. I hele regionen er antallet af frivillige førstehjælpere oppe på 1.683. Det er allerede flere, end Region Syddanmark fra begyndelsen havde turdet håbe på.
Det skal siges, at lidt mere end halvdelen af de frivillige i forvejen arbejder professionelt inden for sundhedssektoren. Det drejer sig for eksempel om læger, sygeplejersker og ambulancereddere.
Ingen spareøvelse
Bare de seneste otte år er antallet af hjertestartere steget med gennemsnit knapt 2.000 årligt. Det har i høj grad været med til, at chancen for at overleve et hjertestop uden for sygehus er steget betragteligt. Ifølge tal fra Trygfonden er det igennem de seneste 15 år lykkedes at tredoble overlevelsen efter hjertestop uden for hospital i Danmark.
Sådan fungerer systemet
- En borger kalder alarm 1-1-2
- Alarmcentralen sender en ambulance og en lægebil af sted
- En alarm sendes derefter til ud på Danmark Redder Liv-app’en, og alle de tilmeldte førstehjælpere, der er i området, melder tilbage, om de kan rykke ud for at give førstehjælp, indtil ambulancen når frem
- De tre nærmeste hjælpere får besked om at tage ud til patienten
- Den første hjælper rykker direkte ud for at begynde hjerte-lungeredning
- Den anden hjælper kører forbi den nærmeste hjertestarter og tager den med
- Den tredje hjælper rykker også direkte ud til patienten
Når et menneske falder om med hjertestop, træder vidner til med hjælp i mere end 65 pct. af tilfældene. Hurtig hjælp er vitalt for overlevelse, og det er netop kernen i “Danmark redder liv”.
- Jeg synes, det er et godt projekt, fordi vi her kan gøre en forskel og redde liv. Fordi skal man redde liv ved hjertestop, kræver det en hurtig indsats. Det er simpelthen ikke muligt at komme så hurtigt med en ambulance, som vil øge overlevelseschancen. Derfor er det så fint, at der er så mange frivillige, der gerne vil deltage i det her, siger Mads Skau, der understreger, at det ikke er en spareøvelse for regionen, som så kan nøjes med færre ambulancer hen ad vejen.
- Der er slet ikke tale om en spareøvelse, nej. Det her er en supplerende ordning, som vi kun er i stand til at have, hvis der er frivillige, som vil deltage. Der vil ikke blive sparet en eneste ambulance som følge af “Danmark redder liv”, lover Mads Skau, der selv er frivillig førstehjælper i ordningen og faktisk selv har været med til at redde et liv.
- Det var en meget stor oplevelse at være med til at redde et liv. Det bliver næsten ikke større. Jeg er rigtig glad for, at jeg havde fået et førstehjælpskursus inden, fortæller han.
I 2018 rykkede ambulancerne i Region Syddanmark ud til 1.388 mulige hjertestop i den jyske del af regionen.
Flest i Sønderborg
De 844 frivillige førstehjælpere i Syd- og Sønderjylland fordeler sig på alle kommuner. Sønderborg ligger på en suveræn førsteplads med 126 deltagere i ordningen, mens der er 109 i Esbjerg og 94 i Vejen på de næste pladser. Halvdelen af de tilmeldte finder man i aldersgruppen 30-50-årige, hvor 827 har gennemgået førstehjælpskurset og dermed kvalificeret sig til “Danmark redder liv”.
For at komme i betragtning skal man tilmelde sig og gennemføre et førstehjælpskursus, underskrive en frivilligaftale samt kunne fremvise en pletfri børneattest.
“Danmark redder liv” er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Region Sjælland, Dansk Folkehjælp og FirstAED.
Herunder findes en grafik, der illustrerer fordelingen på kommuner og på alder.