Ulvens blodige rester kan sætte skub i vild natur

Den største grund til, at ulven er tilbage, er, fordi EU totalfredede den i 1992. Og siden det første ulvepar ynglede på jysk grund i 2017, har Danmark været forpligtet til at overvåge ulven og til at dokumentere, at der ikke er noget, der forringer dens evne til at slå sig permanent ned i Danmark. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Udgivet / Opdateret
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når ulven har ædt og efterlader et kadaver, kan det sætte gang i en positiv spiral i den danske natur.

Ulven er Europas næststørste rovdyr på land og jager som oftest rådyr og krondyr.

Umiddelbart kan det lyde mærkeligt, at sådanne top-rovdyr, der æder andre dyr, faktisk skulle gavne den danske natur.

Men det gør de, mener Kent Olsen, der er forsknings- og samlingschef på Naturhistorisk Museum i Aarhus og leder af den nationale ulveovervågning.

Ulven understøtter altså livsgrundlaget for andre organismer

Kent Olsen, forsknings- og samlingschef, Naturhistorisk Museum, Aarhus

Biodiversitet kan meget forsimplet oversættes til ‘variationen i den levende natur’, og i TV SYDs familieprogram ‘Dyreræs’ zoomer kameraerne helt ind på de mærkværdige, sjældne og finurlige dyrearter, som findes i den syd- og sønderjyske natur.

Peter Skødt Knudsen og Jonas Gadgaard er gode kammerater og begge dyrenørder. I TV SYDs nye familieprogram 'Dyreræs' dyster de to mod hinanden for at se, hvem der kan finde flest dyr i den syd- og sønderjyske natur. Foto: Jeppe Michael Milwertz, TV SYD

I hvert af de otte afsnit udfordrer dyrenørderne Peter og Jonas hinanden til et vildt og vanvittigt dyreræs, når de på bare fem timer dyster om at finde flest fabelagtige dyr.

Alle afsnit af 'Dyreræs' er tilgængelig på TV SYD Play.

Ingen forskel med eller uden ulv

Ulvenes betydning for naturen og biodiversiteten oplevede man i Yellowstone Nationalpark i USA, da man genintroducerede ulvene i 1990’erne.

Ulve i Yellowstone

Ulvens betydning for Yellowstone er et eksempel på en såkaldt trofisk kaskadeeffekt eller top-down effekt: Et rovdyr genintroduceres, og det har så positive effekter hele vejen ned gennem fødekæden.

I Yellowstone var der, inden ulvene blev sat fri i 1995, alt for mange wapiti-hjorte. Bestanden havde ikke de store naturlige fjender, og den blev heller ikke holdt nede ved jagt.

Men med ulvenes indtog blev bestanden reguleret. Samtidig begyndte hjortene at undgå visse områder, der var særlig ulve-dominerede. Det betød, at planterne ikke blev spist som skud af hjortene, og derved fik de mulighed for oftere at blive til træer.

Så med ulvene kom der flere træer i naturområdet.

I træerne kunne mange fuglearter leve - og også bævere begyndte at trives efterhånden, som der kom træer, de kunne bruge til deres dæmninger.

Kilde: Yellowstonepark.com

Her satte ulvens tilstedeværelse gang i en kaskade af positive effekter for visse dyr og planter i området.

Blandt andet fik træer lov at vokse op, fordi bestanden af hjorte blev reguleret af ulvene. Dernæst fulgte flere fugle og bævere.

Den største grund til, at ulven er tilbage, er, fordi EU totalfredede den i 1992. Og siden det første ulvepar ynglede på jysk grund i 2017, har Danmark været forpligtet til at overvåge ulven og til at dokumentere, at der ikke er noget, der forringer dens evne til at slå sig permanent ned i Danmark. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Efter knapt 200 års fravær kom ulven tilbage til Danmark i november 2012, hvor den første bekræftede ulv blev fundet død i Nationalpark Thy i Nordjylland.

Kvoterne for jagt er de seneste år blevet tilpasset ulvene, så man kan derfor ikke se forskel på krondyr og andre hjortes adfærd i områder med eller uden ulve

Peter Sunde, biolog og professor, Aarhus Universitet

Siden er der observeret ulve og indsamlet DNA-spor i det meste af Jylland. Peter Sunde, der er biolog og professor ved Aarhus Universitet, følger ulvenes indtog tæt, og han mener ikke, at vi kan forvente samme effekt herhjemme som i Yellowstone.

For der er stor forskel på den vilde natur i Yellowstone og den danske regulerede natur, forklarer han:

- Herhjemme reguleres bestanden af krondyr og andre hjorte, som vil være ulvens primære fødekilde, af jagt. Kvoterne for jagt er de seneste år blevet tilpasset ulvene, så man kan derfor ikke se forskel på krondyr og andre hjortes adfærd i områder med eller uden ulve. Slutresultatet er det samme.

Ti begrænsede områder

En anden forskel er, at man i Yellowstone med årene er kommet op på et naturligt reguleret antal ulve. Det, mener Peter Sunde, kommer ikke til at ske i Danmark.

- Ulvene slår sig først ned, hvor der er få mennesker og masser af byttedyr. Der er kun omkring ti af denne type steder i Danmark. Herefter vil ulvene være tvunget til at slå sig ned tættere på mennesker, og så går der nok ikke længe, før vi griber ind og regulerer bestanden. På den måde undgår vi, at ulve bliver for tillidsfulde, forklarer Peter Sunde.

Ti steder til ulve

Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet har udpeget ti steder i Danmark, hvor det vurderes sandsynligt, at ulve kan bosætte sig. Det drejer sig primært om de vestlige og nordvestlige egne af Jylland:

1. Kallesmærsk Hede og Oksby, Vejers, Bordrup, Ål, Vrøgum Klitplantager

2. Ulfborg og Stråsø Plantage og Vosborg og Vind Hede

3. Kronhede og Klosterhede Plantage

4. Stenbjerg, Hvidbjerg og Lodbjerg Klitplantager

5. Hanstholm Vildtreservat og Tved, Vilsbøl, Nystrup og Tvorup Klitplantager

6. Vester Torup, Lild, Hjardemål og Østerild Klitplantage

7. Rold Skov, Siem Skov, Lille Vildmose, Tofte Skov og Høstemark Skov

8. Estvadgård Plantage, Hjelm og Hjerl Hede

9. Løvenholm, Fjeld Skov og Fuglsø Mose

10. Gludsted, St. Hjøllund og Skærbæk Plantage.

Kilde: Miljøstyrelsen

Normalt vil ulve holde sig inden for et areal af en radius på 10 kilometer, fortæller Peter Sunde, og forklarer, at ulvens tilstedeværelse kan medføre lokale påvirkninger i disse særligt begrænsede områder.

Det gælder netop antallet af hjortevildt samt ræve, ørne, ravne og krager, der vil kunne nyde godt af de kadavere, som ulvene efterlader.

Vi bør nok betragte ulvens påvirkning på den danske natur på linje med øvrige rovdyr som ræv, odder og skovmår

Peter Sunde, biolog og professor, Aarhus Universitet

Ud fra sine observationer og kendskab til andre studier og undersøgelser mener Peter Sunde dog ikke, at vi i Danmark skal regne med, at flere ulve i den danske natur vil få mærkbare effekter på vores biodiversitet.

- Vi bør nok betragte ulvens påvirkning på den danske natur på linje med øvrige rovdyr som ræv, odder og skovmår. Disse arter kan hver især påvirke deres bytte lokalt og under bestemte forhold, men i det store billede er deres biologiske betydning minimal i forhold til effekten af menneskets drift af landskabet.

Sagt med andre ord får ulven næppe nogen større betydning for den danske biodiversitet.

12 Vejle-spillere var sneet inde: - Ærgerligt for forberedelserne, siger profil

Vejle Boldklub måtte aflyse dagens træning grundet snevejret. Kristian Kirkegaard var en af 16 spillere, som kunne møde ind til styrketræning indendørs. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd
Udgivet

Torsdagens snevejr gik udover Vejle Boldklub, da det kun lykkedes lidt over halvdelen af truppen at finde vej til klubbens træningsanlæg.

Vejle Boldklubs træningsbaner var torsdag perfekte til en sneboldskamp. Desværre var de ubrugelige til det, som klubben gør sig bedst i.

Fodbold.

Dagens træning var derfor aflyst. Klubben rykkede i stedet indendørs, hvor spillerne styrketrænede i knap to timer.

12 ud af klubbens 28 førsteholdsspillere kunne slet ikke komme frem til træningsanlægget.

Sådan så der ud på hele Vejles træningsanlæg klokken 11.30. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

Midtbanespilleren Kristian Kirkegaard var en af 16 spillere, der kom gennem snemængderne.

Vejle Boldklub spiller om tre dage mod Randers FC. Optakten til kampen var derfor alt andet end ønsket ifølge den fremmødte Kirkegaard.

- Det er selvfølgelig ærgerligt for forberedelserne, men det ville jo ikke være anderledes, hvis det gik udover en af de andre klubber. Det er bare om at være omstillingsparat i måden at forberede sig på kampen, siger han.

En af kunstgræsbanerne var ved at blive ryddet for sne først på eftermiddagen. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

En af kunstgræsbanerne blev ryddet for sne først på eftermiddagen. Kristian Kirkegaard regner derfor med at spille fodbold i stedet for snebold de næste to dage, medmindre vejret gentager sig.

- Planen er helt sikkert, at vi møder ind i morgen, og så må vi se, om det er muligt at få ryddet banerne. Ellers finder vi på et eller andet, siger han.

Vejles kamp mod Randers FC fløjtes i gang søndag klokken 14. Opgøret kan ses på TV 2 Sport og TV 2 Play.

Superligaklubben var langtfra ene om at blive generet af dagens vejr. Du kan følge vejrets udvikling herunder.

Iskold nat i vente - ned til minus 10 grader

Solen går ned ved Billund. Foto: Dorthe Eithz Vandt
Udgivet

Efter solen er gået ned, er temperaturen styrtdykket de steder, hvor der ligger sne. Pas på glatte veje derude.

Her er et billede fra Billund, hvor der lige nu måles minus 6,4 grader. På billedet kan ses dannelse af rimtåge.

Det skriver TV2 Vejr

Det klarer op i løbet af natten, og temperaturen ventes at styrtdykke.

Mange steder -7 til -3 og lokalt -10 grader.

TV 2 Vejr forventer, at det bliver den koldeste nat dette efterår indtil nu.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com