Så meget er varmepriserne steget - se hvor mange i din kommune der er ramt
Naturgaspriserne er på himmelflugt, og det kan mærkes på varmeregningen i flere kommuner i landsdelen.
I mange af de syd- og sønderjyske kommuner er det over de sidste mange måneder blevet en dyr fornøjelse at varme sit hjem op.
Endnu dyrere er det blevet i hjem, der varmes op med et gasfyr eller i hjem, hvor fjernvarmen kommer fra naturgas.
Nye tal viser, at det er blevet 1.900 kroner dyrere per måned at opvarme sit hjem med naturgas sammenlignet med samme måned sidste år.
Det viser tal fra Danske Bank, der har foretaget en standardberegning for en familie, der bor i et 140 kvadratmeter stor hus.
Derfor er energipriserne steget
De høje energipriser tager udgangspunkt i naturgaspriserne, eftersom energiproducenterne skruede ned for produktionen af energi, da coronapandemien brød ud.
Energiproducenterne forventede, at produktionen ville være nede i længere tid, end den viste sig at være, og derfor havde de ikke lavet et tilstrækkeligt antal reservelagre, som de kunne trække på.
Det har gjort, at naturgaspriserne er steget voldsomt, da el ikke er blevet produceret i den mængde, der er behov for. Dette har også gjort, at elpriserne er steget.
Kilde: Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi ved videnscentret Bolius.
Og det tal overrasker ikke Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik og energi ved videnscentret Bolius.
- Det er selvfølgelig en ærgerlig situation for dem, der varmer deres hjem op med naturgas, særligt når det ikke ser ud til, at det stopper lige foreløbigt. Vi skal nok regne med, at 2022 bliver et dyrt år, hvor både el- og varmepriserne vil ligge højt, selvom priserne formentligt kommer til at falde noget, siger Tue Patursson.
Mange penge at spare
Særligt i Hedensted, Haderslev og Vejen Kommuner mærker mange de stigende energipriser. Her opvarmes som minimum hver fjerde husstand med naturgas.
Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Herunder kan du se, hvor stor andelen af husstandene i de syd- og sønderjyske kommuner der bliver varmet op med naturgas.
Der er dog gode råd at hente, hvis man gerne vil spare lidt på varmeregningen.
Først og fremmest kan det være en fordel at sænke temperaturen med få grader i sit hjem.
- En tommelfingerregel siger, at sænker man temperaturen med én grad, så sparer man fem procent på energiregningen. Hvis man er vant til at gå med shorts og t-shirt indenfor, så kan det være en mulighed at tage lidt mere tøj på og sætte temperaturen lidt ned, siger Tue Patursson.
Det kan også være en fordel at investere i en varmepumpe, da der er mange penge at spare.
Tal fra videnscentret Bolius viser nemlig, at hvis en familie i januar 2021 havde brugt naturgas til at varme deres hjem op med, så ville familien have brugt 1.800 kroner. I år ligger det tal på 3.400 kroner, hvilket er godt og vel en fordobling.
Hvis familien derimod havde brugt en varmepumpe i januar 2021, så havde det kostet 800 kroner, mens det i januar i år koster 1.460 kroner. Dermed vil man kunne spare omkring 2.000 kroner om måneden på varmeregningen.
I denne uge mødes Folketingets partier med klimaminister Dan Jørgensen (S) for at drøfte de stigende energipriser. Det sker efter, at flere partier har foreslået, at staten skal give en hjælpende hånd til de personer, der er hårdt ramt af de stigende priser.