Regeringen vil give en større del af mediestøtte til lokale medier
Det er en investering i demokratiet at give mere mediestøtte til lokale og regionale medier, siger minister.
(Opdateret med kommentar fra formand for Foreningen af Lokale, Fritstående, Journalistiske Internetmedier Michael Kjær, der samtidig er ansvarshavende redaktør for SønderborgNYT)
I en kommende medieaftale vil regeringen omfordele mediestøtten og prioritere flere støttekroner til lokale og regionale medier fremfor de store landsdækkende.
Det fremgår af det udspil til en medieaftale, som kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (Socialdemokratiet) præsenterede torsdag formiddag.
Det er rart, at regeringen har fokus på lokal og regional journalistik, for jeg er enig i, at den er en vigtig del af den demokratiske samtale.
Betina Bendix, direktør, TV SYD
Forslaget skal understøtte, at der fortsat er journalister og medier tæt på borgerne uden for de fire store byer, lyder argumentet.
- De lokale medier binder os sammen som mennesker. Det er en investering i demokratiet og den offentlige samtale i samfundet, siger kulturministeren på et pressemøde, som blev holdt på den lokale avis Dagbladet i Ringsted.
Forslaget var også en del af udspillet "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund". Det udspil blev præsenteret i maj sidste år.
Regeringen vil desuden tilpasse mediestøtten, så den i højere grad tilgodeser den digitale virkelighed.
TV SYDs direktør: - En vigtig del af den demokratiske samtale
Og netop regeringens ønske om en stærkere lokal og regional journalistik bliver hilst velkommen af TV SYDs direktør, Betina Bendix.
- Det er rart, at regeringen har fokus på lokal og regional journalistik, for jeg er enig i, at den er en vigtig del af den demokratiske samtale. Vi har allerede stærke samarbejder med mediehusene i vores landsdel, og det er noget af det, der skal fremmes i det her medieudspil, og det er også noget, vi vil arbejde videre med, siger Betina Bendix.
Justering af mediestøtten
I dag går mediestøtten i høj grad til de etablerede medier. Men regeringen foreslår med udspillet at justere kravet til at få mediestøtte, så den i højere grad kan gives til medier, der arbejder med billede og lyd.
Derudover vil regeringen gerne hjælpe særligt de lokale medier med at omstille fra papir til digitale forretningsmodeller.
- En ny medieaftale må derfor handle om andet end fordeling af støttekroner. Vi skal helt grundlæggende styrke mediernes muligheder for at udfylde deres rolle i demokratiet.
- Vi skal ruste medierne til at håndtere den digitale udvikling, der skyller ind over os med stadig større styrke, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Formand for forening: Flere lokale nyheder
Regeringens udspil vækker begejstring hos SønderborgNYT, hvor ansvarshavende redaktør Michael Kjær, der også er formand for Foreningen af Lokale, Fritstående, Journalistiske Internetmedier, glæder sig over, at de små, innovative digitale medier for alvor er sat på dagsordenen.
- Det er glædeligt, at vi nu får opdateret krav til den redaktionelle mediestøtte og der åbnes op for, at der kan gives støtte til web-tv og podcast, siger han.
- Det må være indholdet, der er afgørende for en fremtidig mediestøtte sådan, at læserne kan få adgang til redigerede nyheder og ikke blot re-publicering af allerede publiceret indhold. Med andre ord skal mediestøtten gå direkte til produktion af unikt, journalistisk bearbejdet indhold.
Streamingtjenester skal betale bidrag
Medieudspillet indeholder også et forslag om, at store streamingtjenester som Netflix, HBO Max og Disney+ skal betale et kulturbidrag på fem procent af deres omsætning i Danmark. Det bidrag kan så omsættes til at producere dansk indhold.
Regeringen vil også forsøge at starte et opgør mod techgiganterne som Google og Facebook.
Techvirksomhederne skal blandt andet anmodes om at give indsigt i deres algoritmer. Det er dem, som styrer, hvilket indhold brugerne bliver præsenteret for.
På baggrund af udspillet bliver Folketingets partier nu indkaldt til forhandlinger.
- Vi står allerede stærkt, men verden ændrer sig, og det, der er opgaven her, er at ruste os til fremtiden. Det ser jeg rigtig meget frem til at drøfte med Folketingets partier i de kommende forhandlinger, siger Ane Halsboe-Jørgensen.