Minister venter på Ankestyrelsen i sag om konsulenter
Flere kommuner i Syd- og Sønderjylland bruger konsulenter til at finde besparelser på udsatte. Torsdag var Astrid Krag (S) i samråd om det.
Det bliver ikke lige nu, at social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S), kommer efter de kommuner, der bruger konsulenter til at jagte besparelser på udsatte.
I dag havde de lokale folketingspolitikere Anni Matthiesen (V) og Karina Adsbøl (DF) kaldt ministeren i samråd for at få hendes holdning til, at en række kommuner bruger konsulenter på psykiatri- og handicapområdet.
Disse kommuner bruger konsulenter
I TV SYDs område skal seks kommuner stå skoleret for ankestyrelsen og forklare, hvordan de bruger konsulenter på det sociale område. Det er:
Horsens
Hedensted
Vejle
Fredericia
Kolding
Billund
Men ministeren vil ikke gøre noget ved brugen af konsulenter lige nu. Ankestyrelsen er i gang med at undersøge, om det er lovligt at bruge konsulenter på den måde, og det svar afventer Astrid Krag:
- Jeg bliver nødt til at vide, hvad ankestyrelsen konkluderer. Er det her ulovligt eller lovligt? Hvis det er lovligt, så har jeg brug for at vide, på hvilke måder det er, før vi kan finde ud af, hvor der skal ændres i lovgivningen, siger hun.
Konsulenterne hjælper kommunerne med at finde sager, hvor disse kan spare penge, og de er resultatlønnede. Det betyder, at de får løn, hvis de finder steder, hvor kommunerne kan spare penge.
Astrid Krag kan godt forstå, at det skaber en utryghed, og hun synes, det virker som en voldsom metode at bruge for at finde besparelser.
Lang svartid skaber bekymring
Venstres Anni Matthiesen var en af de lokale folketingspolitikere, der havde bedt ministeren om at forklare, hvad hun mener om, at kommuner bruger resultatlønnede konsulenter.
Hun synes, det er rimeligt, at Astrid Krag venter med at gøre noget, til hun ved, hvad Ankestyrelsen kommer frem til. Men hun er bekymret over, at der først kommer til at ske noget hen mod sommerferien.
- Der kommer til at gå rigtig lang tid, og der tænker jeg, at Astrid Krag måske kunne sende et brev til kommunerne og opfordre dem til at sætte brugen af konsulenter lidt i bero, siger Anni Matthiesen.
I Kolding Kommune har man haft brugen af konsulenter sat på pause, men onsdag blev et politisk flertal i to udvalg i kommunen enige om at begynde at bruge konsulenter igen.