Mens håndbold og gymnastik bløder medlemmer, er der godt gang i "hybridsporten"
Når syddanskere skal bevæge sig, vinder hybridsportsgrene som discgolf og padeltennis over mere traditionelle idrætstyper i foreningslivet.
31-årige Tommy Nielsen fra Tørring har dyrket badminton på eliteniveau som ung. Senere kom han på landsholdet i i den sportsgren, der hedder ultimate: en holdsport med frisbee.
Ligesom så mange andre blev han ramt af en coronanedlukning, hvor kontaktsport blev nedlagt, og holdånden kom på prøve. Og dér, midt i kaosset, fandt han sporten discgolf i begyndelsen af 2020. Først som sportsgren, senere som potentiel levevej.
- Discgolf fylder sådan cirka 70 procent af mit liv, siger han.
Sporten er Tommy Nielsen langt fra alene om at have fundet, ligesom et farvel til det store foreningsliv og den traditionelle holdsport er blevet mere udpræget de seneste år.
Medlemstal falder i otte kommuner
Tager man et kig på de traditionelle foreningssportsgrene i de 14 syd- og sønderjyske kommuner, tegner der sig et billede af medlemsfald.
I otte ud af fjorten kommuner er medlemstætheden faldet siden 2020. Det vil sige, at der er blevet færre aktive foreningsmedlemmer i forhold til antallet af indbyggere i kommunen. Det er blandt andet sportsgrene som håndbold, gymnastik, svømning og tennis, der i langt de fleste kommuner bløder medlemmer.
I alt 1.014 er stoppet med at spille håndbold i de 14 kommuner, mens kun 321 nye spillere er kommet til.
- Vi kan også se det fra vores løbeklubber. Folk havde løbet alene under corona, og så var det pludselig ikke lige så nødvendigt at betale kontingent, fortæller Dan Skjerning, der er formand for DGI Sydøstjylland.
I den lange liste af idrætsformer, man kan finde hos DGI, mangler Tommy Nielsens passion: discgolf. En sportsgren, der opstod i 1970'erne, men som i Danmark er blevet en bragende succes på ganske kort tid, særligt efter første coronabølge.
I 2015 var der 20 baner på landsplan, i 2021 var det steget til 114 baner - heraf 27 i Syd- og Sønderjylland. Bare i 2021 er der opført 31 nye discgolfbaner i Danmark, og i alt 8.310 er registrerede discgolfspillere - det tal er en fordobling set i forhold til 2020.
De traditionelle idrætter bløder til de fleksible hybrider
Dan Skjerning, formand, DGI Sydøstjylland
Hybridsport vinder
I Tommy Nielsens hjem i Tørring, bugner det med discs. Fordi Tommy Nielsen dyrker sporten, men også fordi han og to kammerater i april sidste år grundlagde virksomheden Disc Tree, der sælger forskellige former for udstyr til sporten.
- Jeg startede med at have dem i et lille rum, men nu har det overtaget hele min stue og hele underetagen, griner han.
Og det er en hurtigt voksende forretning, hvor særligt startsæt går som varmt brød. Nye medlemmer kommer til, og han har en idé om, hvor de kommer fra.
- Rigtig mange af dem, jeg spiller med, er skiftet fra andre idrætsgrene som fodbold, håndbold eller lignende, for der er bare en større grad af frihed og fleksibilitet ved discgolf, fortæller han.
Forskellige hybridsportsgrene
Det er blevet mere normalt at dyrke sportsgrene, der er opstået med inspiration fra andre sportsgrene.
Discgolf: I discgolf kaster man en mindre frisbee ned i kurve på et større udendørsareal. Sportsgrenen er sammensat af golf og frisbee.
Padel: Padel eller pedeltennis foregår på en bane, hvor man enten spiller single eller double med en stor, fast ketcher. Med den sender man en bold over et lavt net. Sporten er opstået med inspiration fra både tennis, bordtennis og squash.
Piloxing: Piloxing bygger på principper for pilates og boksning, hvor man slår ud i luften med handsker på. Man kæmper ikke mod andre, men udfører øvelserne selv.
Krolf: Krolf er et mix af kroket og golf, hvor man med klassiske kroketkøller skyder kugler i huller.
Koga: På samme måde som piloxing tager koga udgangspunkt i en kampsport, nemlig kick boksning, blandet med yoga. Sportsgrenen indeholder spark og konditionstræning, mens den har fokus på at forbinde krop og sind som i yoga.
Aqua Act: Aqua Act er en vandudgave af crossfit. Træningen kombinerer spinning, svømning og cirkeltræning.
Discgolf er en hybridsport. Et mix af allerede eksisterende sportsgrene, her golf og frisbee, som bliver til en ny måde at bevæge sig på. Det samme er tilfældet med padel, der er inspireret af både tennis, bordtennis og squash, som også har fået stor medvind på kort tid.
- Folk virker bare mere indstillede på at prøve noget nyt, spændende, eksotisk og nicheagtigt i stedet for bare at gå til badminton. Her tager man jo det bedste fra flere sportsgrene, siger Tommy Nielsen ud fra sine egne erfaringer.
Og det er netop fleksibiliteten og det, at man ikke er bundet op af faste træningstider, der lokker mange, lyder det fra DGI.
- Vi holder af den lidt mere fleksible tilgang. At vi kan cykle sammen, tage ud på discbanen og bare hurtigt komme i gang. Det er bedre end at være bundet så meget af to træninger og en kamp i weekenden, hvis man f.eks. dyrker fodbold. De traditionelle idrætter bløder til de fleksible hybrider, siger Dan Skjerning.
Kæmpeomsætning
Hele livet har Tommy Nielsen dyrket sport, men han har lagt både badmintonketcheren og den store ultimate frisbee på hylden til fordel for discgolf.
Discen har han også lagt på hylden, men kun for at sælge ud af sine godt 3.000 forskellige discs, og det er gået godt. På et år er der blevet købt tusindvis af dem.
- Vi er ikke så glade for at offentliggøre tal, der viser kroner og ører, men i indeværende år har vi omsat for lige så meget, som vi gjorde hele sidste år, siger Tommy Nielsen.
Selvom den syd- og sønderjyske medlemstæthed er faldet siden 2020, har DGI's foreninger på landsplan oplevet en lille stigning på 0,88 procent fra 2020 til 2021. Selvom Dan Skjerning ikke mener, at foreningsidrætten er fortid, så har fordelene ved den nye måde at dyrke sport på givet stof til eftertanke og inspiration hos DGI.
- Jeg tror ikke, der er nogen idrætsgrene, der dør lige nu, men nogen vil være sat under pres, og der må vi altså tænke på, om vi skal gøre dele af sportsgrene mere fleksible i foreningerne, ligesom f.eks. discgolf, siger Dan Skjerning.
For Tommy Nielsen er der i hvert fald ingen tvivl om, at han kaster sig videre ud i discgolfeventyret.
- Der er en enorm frihed, fordi man selv kan styre, hvornår man går ud og spiller, uden at organisere det med en større forening. Det er gratis at spille på næsten alle baner, man kommer ud i naturen, og så kan man jo selv styre, om man vil være alene, eller om man vil melde sig ind i en klub, siger Tommy Nielsen.
Sådan kommer du i gang med discgolf
Tommy Nielsen startede på discgolf, fordi han skulle finde en sport at dyrke under corona. Nu kommer han med gode råd til folk, der gerne vil i gang:
- Det smarteste er at gå ud og købe et startsæt af en art, så man får en fornemmelse af de forskellige discs.
- Tjek baner i nærområdet ud. De fleste er gratis og kan blandt andet findes gennem appen u-disc.
- Gå på YouTube og find gode tips og tricks. Der er masser at komme efter - og så er det megafedt at se discene flyve 120 til 150 meter.
- Find en lokal klub, hvor man kan møde op til klubaftener, hvis man bliver bidt. Alle discgolfmennesker er meget imødekommende.