Mand i skybrudsramt landsby tvunget til at flytte i telt

M
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Weekenden kan byde på store mængder regn. Derfor varsler DMI 'Farligt vejr', og det skal tages alvorligt. For konsekvenserne af vandskader er store, mærker Mikael Johannesen.

Utrygheden og frygten er atter oven vande i Fole forud for weekenden.

Det er bare to uger siden, at voldsomt regnvejr satte størstedelen af byen under vand, og i den kommende weekend varsles igen vand fra oven.

- Hver gang det regner, er det stressende. Når der varsles regn, tør jeg næsten ikke at forlade huset i frygt for skader, siger Mikael Johannesen fra Fole.

Mikael Johannesens hus led under skybruddet den 27. juni store vandskader. Forsikringen har endnu ikke behandlet sagen, hvorfor de siden skybruddet ikke har måttet røre de beskadigede områder i huset.

Skaderne i Mikael Johannesens hus er omfattende. Video: Mikael Johannesen

Med blot soveværelset og badeværelset ubeskadiget, kunne familien kun opholde sig der, den første uge efter skaden. Voldsom kloaklugt og tiltagende skimmelsvamp tvang dem dog efter en uge ud i et pavillontelt i haven, da forsikringsselskabet ikke ville genhuse dem. Der har de sovet siden.

- Vi er meget sure og frustrerede over forløbet. Nu varsles der igen regn, så vi må tage en nat i huset. Jeg har dækket alle døre med træplader og fuget dem til, og så håber jeg, at vandet bliver ude i weekenden, lyder det fra Mikael Johannesen.

Teltet er blevet Mikael Johannesen og konens hjem grundet vandskader i huset. Foto: Mikael Johannesen

Mængden af regn, der rammer Syd- og Sønderjylland, er, ifølge TV2 Vejret, dog en dråbe i havet i modsætning til, hvad venter resten af Danmark. Mellem 5-15 millimeter siger prognosen, der dog er forbundet med en del usikkerhed.

Sydvest for landsdelen lurer 45 millimeter nedbør, mens der nordøst vil falde omkring 65 millimeter. En forskydning på bare få kilometer vil derfor kunne betyde, at der igen skal grues for vandskader.

Den forventede mængde nedbør fra fredag eftermiddag til søndag kl. 23:00. Foto: Grafik: TV2 Vejret

I Fole garderes der derfor mod yderligere skader, mens flere borgere også er begyndt at kigge længere ud i fremtiden.

- Haderslev Kommune er ved at bringe sandsække ind forud for weekenden, men mange har også allerede bestilt vandtætte vinduer og døre til fremtiden, beretter Asger Kristensen, tidligere formand i Fole Landsbyråd om stemningen i byen.

På landsplan ventes der ifølge TV2 Vejret at falde mellem 20 og 50 millimeter regn og lokalt op mod 85 millimeter. Hos DMI betyder det, at der for den nordlige del af Syddanmark varsles mod 'Farligt vejr'.

Tre kategorier

Hos Danmarks Meteorologiske Institut varsles der i weekenden for størstedelen af Syd- og Sønderjylland om kraftig regn. For Billund, Vejle, Fredericia, Hedensted og Horsens hedder varslingen dog 'Farligt vejr'.

Betegnelsen 'Farligt vejr' er anden kategorisering af tre, som DMI bruger til at betegne niveauet og potentielle følger af vejret.

Selvom navnene kan lyde drastiske, har de en vigtig beskrivende funktion og er søgt tilpasset vejrniveauets intensitet.

- Navnene kunne egentlig blot have været Kategori 1, 2 og 3. Men ser vi eksempelvis kloakvand i kældre, kan det indeholde sundhedsskadelige bakterier fra rotter, hvorfor det er farligt at være i kontakt med vandet med åbne sår. Derfor kategoriseres det 'Farligt vejr', fortæller Knud-Jacob Simonsen, Beredskabschef hos DMI.

Sådan kategoriserer DMI regn

De tre kategorier hos DMI ser ud således og skiller ved regnvejr ved følgende mængder:

Kategori 1: Voldsomt vejr (Gul):

25-34,9 millimeter nedbør på 6 timer / 30-50 millimeter nedbør i en bestemt varslingsperiode

"Vær opmærksom på, at vejrudviklingen kan påvirke dine omgivelser og udendørsaktiviteter."

Kategori 2: Farligt vejr (Orange):

35-50 millimeter nedbør på 6 timer / 50-80 millimeter nedbør i en bestemt varslingsperiode

"Vær forberedt på, at vejrudviklingen kan påvirke dine omgivelser og forstyrre trafik og forsyning. Følg myndighedernes råd, og vær ekstra opmærksom, når du færdes ude."

Kategori 3: Meget farligt vejr (Rød):

Over 50 millimeter nedbør på 6 timer / Over 80 millimeter nedbør i en bestemt varslingsperiode

"Følg myndighedernes råd. Vær forberedt på, at der er høj risiko for, at vejrudviklingen kan påvirke dig og dine omgivelser og forstyrre samfundets funktioner."

Kilde: Danmarks Meteorologiske Institut.

Altså følger der med de forskellige varslinger advarsler mod potentielle farer. Derfor opfordrer DMI til, at man holder øje med råd fra myndighederne.

Alvorlige følger efter vandskade

I Fole venter en stor del af borgerne, heriblandt Mikael Johannesen, fortsat på, at deres forsikringsselskaber vurderer skaderne fra slutningen af juni. Mikael og hans kone har dagligt rykket for handling, og situationen tærer på det mentale.

- Det går ud over psyken og er meget ødelæggende. Man går rundt i uvished, fordi man ikke tør røre noget i huset. Skimmelsvampen spreder sig, så jeg føler, at huset bare står og bliver ødelagt, fortæller Mikael Johannesen.

Hos Beredskabsstyrelsen rettes appel mod borgerne, som bør tage sine forbehold, så man ikke ender i samme situation, som Mikael Johannesen.

Det er ifølge Beredskabsstyrelsen forventeligt, at kloaksystemer og vejnet påvirkes af den kraftige regn, ligesom elforsyninger, vand og varme samt telefonnet kan blive ramt af problemer.

Skulle vandet alligevel oversvømme kælder og/eller hus, er der råd at hente.

Sådan skal du gøre ved oversvømmelse

  • Prioritér redningsindsatsen: Red det vigtigste først.

  • Undgå så vidt muligt at røre ved kloakvand, da det kan indeholde sundhedsskadelige bakterier.

  • Hvis du har en pumpe, så sæt den til med det samme.

  • Meld skaden til dit forsikringsskab og/eller et skadeservicefirma.

  • Tjek situationen hos dine naboer. Hvis de ikke er hjemme, så giv dem gerne besked.

  • Når vandet er væk, skal rummene udluftes og udtørres, eventuelt med en affugter. NB! Skru ikke op for varmen, da det fremmer skimmelvækst i våde bygningselementer.

Læs mere på Klimatilpasning.dk

Hvor våd en weekend der venter Syd- og Sønderjylland er der fortsat tvivl om. Der er dog ikke tvivl om vigtigheden af at gøre, hvad man kan for at gardere sig; det understreger konsekvenserne, som Mikael Johannesen oplever.

- Selvom det nok bliver umuligt at sælge, så overvejer vi at sætte huset til salg. Vi magter ikke at få det ødelagt huset igen. Det ødelægger psyken, siger Mikael Johannesen.

Her kan du opleve kongeparrets besøg i Vejle i dag

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Udgivet

Kongeparrets besøg i Vejle byder blandt andet på virksomhedsbesøg, en tur i daginstitution og på plejehjem samt frokost i Fjordenhus.

Der bliver rig mulighed for at opleve kongeparret på nært hold, når de torsdag besøger Vejle som en del af deres sommertogt.

Lige fra Kongeskibet Dannebrog ligger til kaj i Vejle Havn klokken 10:00 og til det igen afsejler klokken 21:00 er der skemalagt en lang række oplevelser, der skal give kongeparret et indblik i alt det bedste, som Vejle og omegn har at byde på.

Kongen og dronningen skal blandt andet opleve en daginstitution og plejehjem i én og samme bygning med fælles arealer og aktiviteter for børn og ældre, et besøg hos én af Vejle Kommunes mest succesfulde virksomheder samt frokost i den ikoniske bygning Fjordenhus.

Se det fulde program for kongeparrets besøg:

10.00-10.30: Kongeparret ankommer med Kongeskibet Dannebrog, hvorefter de modtages af borgmester Jens Ejner Christensen (V) samt blomsterbarn Le Vestergaard Kristensen på ti år, der overrækker H.M. Dronningen en buket.

10.40-11.15: Kongeparret bliver officielt budt velkommen på Vejle Rådhus, hvor seksårige Sean Berg Kure Kristensen står klar til at overrække dronningen endnu en buket, inden kongeparret i byrådssalen møder samtlige byrådsmedlemmer i Vejle Kommune. Herefter vil borgmesteren holde en kort tale for kongeparret, inden der er overrækkelse af byens gave.

11.40-12.20: Kongeparret besøger Kong Gauers Gård, der er daginstitution og plejehjem i én og samme bygning med fælles arealer og aktiviteter for børn og ældre. Her vil de blandt andet få en rundvisning samt møde både børn og ældre fra Kong Gauers Gård.

12.50-14.20: Kongeparret besøger Fjordenhus, hvor de også nyder en dejlig frokost.

15.00-15.25: Kongeparret besøger virksomheden Welcon A/S i Give, som primært beskæftiger sig med nøglefærdige tårnkonstruktioner af stål til den internationale vedvarende energisektor baseret på vindmøller. Her står den på rundvisning med borgmesteren og virksomhedens direktør Jens Pedersen. Desuden er der arrangeret folkefest for de fremmødte ved Welcon med blandt andet livemusik, ansigtsmaling og ballonklovn.

15.55-16.35: Kongeparret besøger Vejle Klimapark, der er kendetagenet ved at rumme diverse boligformer samt Rødkilde Gymnasium. Her møder de blandt andet rektor og to elever fra gymnasiet, ligesom de bliver præsenteret for Kunstværket HavObservatoriet, der er det første af en række kunstværker i Vejle Ådal og Fjord under projektet ”Byen, Vandet og Kunsten”, som er støttet af Statens Kunstfond. Desuden bliver kongeparret vis rundt i Den Flydende Kajakklub, hvor gymnasiet har undervisningslokaler, der benyttes både til aktiviteter på vandet og som en del af biologiundervisningen, inden de med chalup bliver sejlet tilbage til Kongeskibet Dannebrog.

19.30-21.00: Kongeparret afholder reception ombord på Kongeskibet Dannebrog for indbudte gæster. Med til receptionen er blandt andet repræsentanter fra Vejle Kommune og værter fra dagens besøgssteder. På kajen vil der være musikalsk underholdning af Prinsens Musikkorps.

21:00: Kongeskibet Danneborg afsejler fra Vejle Havn til lyden af KorDania, der synger ”I Danmark er jeg født”, ligesom der vil være Opvisning af gymnaster fra DGI Sydøstjyllands REPhold samt affyring af fyrværkeri fra Skyttehushaven.

Tidspunkterne for de enkelte elementer kan afvige fra planen, ligesom der kan forekomme ændringer i programmet.

Kilde: Vejle Kommune

Virksomhedsbesøg skal være en folkefest

Der bliver mange muligheder for at fange et glimt af kongeparret under deres besøg i Vejle, og et af dem er i Give, hvor der er planlagt et besøg hos virksomheden Welcon A/S.

Men udover at kongeparret sammen med borgmesteren og virksomhedens direktør skal på rundvisning i en del af de mere end 60.000 kvadratmeters produktionshaller, så er der også arrangeret folkefest for de fremmødte.

Rundt om det kongelige besøg på Welcon planlægges en fest, hvor alle er inviteret. Foto: Give Handel & Erhverv

Der vil blandt andet være livemusik, korsang, ansigtsmaling, ballonklovn og ikke mindst masser af kaffe, te, saftevand og gratis kage fra Dancake.

Hjerneskadet skal cykle til Paris

Video: Finn Grahndin og Michael Nielsen
Udgivet

35-årig mand vil sammen med 21 andre - alle med cerebral parese - til den franske hovedstad for at hylde de danske atleter i De Paralympiske Lege.

Det er tydeligt, at han har prøvet det før. At komme ud af døren i kørestol og med et par raske bensving smutter han over i sin cykel.

Ritssssch, siger velcroen, og så sidder først den ene fod og derefter den anden fod i cykelklemmen af stof. Jacob Nørtoft tager fat i pedalerne, som er placeret lige foran hans ansigt og så begynder han at dreje pedalerne rundt og rundt. Langsomt kommer cyklen i gang, men snart suser han afsted.

- Det er nemmest at dreje med cyklen, når der er fart på, råber han på afstand.

Munden hænger

Han har siddet i kørestol siden han som niårig var gennem en operation i hjernen. Som han selv gør opmærksom på, så hænger hans mund. Han taler lidt snøvlet og lidt utydeligt. Han har ofte smerter, og han får kramper i benene.

Det bekymrer ham selvfølgelig i forhold til den 1.200-1.300 km lange cykeltur til Paris. Men han har fået hjælp af en fysioterapeut.

- Jeg har aldrig påtaget mig så stor en opgave, men det skal nok gå. Det bliver mit livs cykeltur, siger han.

Deltagere fra TV Syds område:

  • Jacob Nørtoft (Vamdrup)

  • Anita Bro (Horsens)

  • Daniel Ladegaard Hansen (Fredericia)

  • Benjamin Germansen (Vejle)

  • Jeanet Hein (Vejle)

  • Jesper Pedersen (Vejen)

Mål: Færre kramper

Onsdag begyndte han og 21 andre cyklende på Tour de Elsass. Det skete fra Hotel Scandic i Kolding. En bette cykeltur til den franske hovedstad for at se de danske paralympiske atleter til åbningen af De Paralympiske Lege 2024. Alle har de CP. Cerebral parese. Altså de deltagende cyklister. På jævnt dansk hedder det spastisk lammelse.

Ved siden af sig har han Astrid Skovbakke på 25 år. Hun har overtalt sin mor Mette Skovbakke til at tage cykelturen - på tandem.

Datteren har sat sig i front, mens mor tramper godt i pedalerne på "bagsædet"..

Astrid har udfordringer med at tale meget mere end med enstavelsesord, men hun fortæller ved hjælp af sin mor, at interessen for cykling startede under coronapandemien, hvor hun prøvede sin mors spinningcykel. Siden da er glæden ved at cykle taget til og er nu blevet en stor fælles aktivitet for hele familien.

Det giver Astrid et stort energiboost at cykle. Hvis man er træt eller tung i hovedet en dag, så er humøret altid bedre efter en cykeltur, fortæller Astrid og Mette.

Cerebral parese - og det er?

CP viser sig tidligt i livet som en påvirkning af hjernens kontrol af bevægelser og giver ofte varige udfordringer af både motorisk og kognitiv karakter – dog med store individuelle forskelle. Man lever med cerebral parese hele livet. Det er ikke en sygdom i klassisk forståelse, som kan kureres, men det er muligt at modvirke eventuelle følger af CP.

Følgerne kan være nedsat kraft i muskler, nedsat bevægelighed, ufrivillige bevægelser, vanskeligheder med at spise, tale og udføre fysiske aktiviteter, føleforstyrrelser, nedsat syn og hørelse og kognitive udfordringer. Epilepsi ses også hyppigt.

Diagnosen CP gik tidligere under navnet spastisk lammelse.

Kilde: Elsass Fonden

Kørestol eller håndcykel. Jacob Nørtoft skal nok få fart på. Foto: Finn Grahndin

På med JA-hatten

For Jacob Nørtoft er målet både at få et større socialt netværk og at komme i endnu bedre form, så han får færre smerter og færre kramper.

Han er vant til at kæmpe og sætte JA-hatten på hovedet. Så de er glade for ham her i bofællesskabet Sydhjørnet i Vamdrup midtby. Og i SuperBrugsen lige rundt om hjørnet er de også glade for ham og hans arbejde. Han er gerne på farten. Han er lige kommet hjem fra USA, fortæller han.

- I torsdags, siger han.

Fitness og kørestolsrugby i Bredballe IF i Vejle er også med til at holde ham i gang og smilet stort. Nu står den altså på en rask cykeltur til Paris, hvor de skal være klar til at hylde deres helte ved åbningen den 29. august.

Bag cykelturen står Elsass

Elsass Fonden arbejder på at skabe størst mulig livskvalitet for mennesker med cerebral parese (CP). Det sker især via forskning, udvikling, undervisning og aktivitetstilbud.

Kilde: Elsass Fonden

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com