Landmand krydser fingre for, at fælden klapper ned over gasprojektet
Landmanden Anker Bruhn er glad for, at gasprojektet er sat på pause, men han håber på, at det bliver sløjfet helt.
Det store gasrør skulle gå hen over Anker Bruhns nu afblomstrede rapsmark, og nyheden, om at det nu er stoppet, skaber stor glæde hos landmanden.
- Jeg skulle lige læse det to gange, men så sagde jeg egentlig "yes!", siger Anker Bruhn, der er landmand og med i foreningen Stenderuphalvøen-initiativet, der består af en række lodsejere fra det sydlige Jylland.
Energinet i retten
Anker Bruhn er nemlig en af de landmænd, der har været med til at hyre en advokat og slæbe Energinet i retten for at stoppe Baltic Pipe-projektet. Advokaten repræsenterer 100 lodsejere langs gasledningen.
- Mit arbejde for de lodsejere består i at hjælpe dem på to fronter. Den ene front drejer sig om at få sikring for, at de får den rette erstatning, og den anden front drejer sig om at få vurderet, om projektet er lovligt, siger Søren Nørgaard Sørensen, der er advokat ved HjulmandKaptain.
En række ubesvarede spørgsmål
Meget af arbejdet er gjort. Rørene ligger klar, og de skal forsyne Danmark og Polen med naturgas. Planen er, at der bliver lukket op for hanerne i oktober 2022. Men hvad nu hvis projektet skrider tidsmæssigt, og der ikke er gas til polakkerne til den tid?
- Så er hele idéen i Baltic Pipe lidt smuldret. Så jeg synes, det er alvorligt. Energinet har jo selv sagt, at det kan få vidtrækkende konsekvenser, hvis arbejdet bliver stoppet, og det bliver det jo så nu, siger Anker Bruhn.
I øjeblikket arbejder Energinet med en plan for nedlukning af alle aktiviteterne ude i marken.
- Jeg er rigtig ked af alle de mennesker, der bliver berørte af den her afgørelse, der er kommet. Der er mange mennesker, der lever i uvished. For vores vedkomne så ved vi ikke helt konkret, hvad det betyder for tidsplanen, siger Marian Kaagh, der er vicedirektør og leder af afdelingen for anlægsprojekter i Energinet.
Men der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, hvis man spørger advokaten Søren Nørgaard Sørensen.
Hvad er det egentlig helt præcis, der er en økonomi for Danmark?
Hvorfor har det været nødvendigt for Polen at bruge dansk jord til det her?
Hvorfor har man ikke lagt den til vands i stedet for til lands?
- De spørgsmål har man ikke været i stand til at besvare, siger Søren Nørgaard Sørensen.
Håb om at projektet stopper
Landmanden satser på, at Folketinget, der har besluttet at starte projektet, nu sætter en stopper for det hele - med eller uden mus.
- Mit håb er, at man tager en politisk beslutning om, at det er en skidt idé, siger Anker Bruhn.
Men det er Energinets vicedirektør uenig i.
- Når man kigger i klagenævnets afgørelse, så handler det om nogle ting, de gerne vil have yderligere belyst. Når vi har en ny tilladelse for projektet, så fortsætter vi som planlagt, siger Marian Kaagh.
Træls ventetid
For landmændene, der har jord, der hvor gasledningen skal graves ned, er ventetiden træls, og Energinet ved i øjeblikket ikke, hvor lang ventetiden bliver.
- Baltic Pipe er et stort og kompliceret projekt. Lige nu ved jeg ikke, hvad der helt specifikt kommer til at ske på de enkelte ejendomme, men det håber vi, at vi ved indenfor den næste uge til 14 dage, siger Marian Kaagh, der er vicedirektør og leder af afdelingen for anlægsprojekter i Energinet.