Klokkefrøen var uddød på Als - Tirsdag blev 900 frøer udsat
Klokkefrøen var ikke set på Als i 80 år. Men det blev der lavet om på denne tirsdag, hvor Naturstyrelsen Sønderjylland genudsatte 900 klokkefrøer.
Den sjældne klokkefrø fik tirsdag atter hjem på Als. Naturstyrelsen Sønderjylland satte nemlig 900 klokkefrøer ud på de statsejede arealer ved Egetofte i Sønderskoven og på Arnkilsøre.
- Det er over et år siden, at vi startede processen med at lave ansøgninger og få tilladelser til det her projekt. Nu sker det endelig, så det er bare mega fedt, lød det fra Lonnie Jessen, biolog hos Naturstyrelsen Sønderjylland, forud for genudsættelsen.
Genudsætningen bidrager til understøttelse af den samlede bestand i Danmark og sikrer diversitet i dyrelivet.
Til dagens genudsætning var alle interesserede inviteret med til at overvære begivenheden. Tanken bag at gøre aktiviteten åben, var at give de fremmødte forståelse for, hvorfor det er vigtigt at beskytte naturen og dyrelivet.
Den mulighed valgte flere naturinteresserede, trods vådt vejr, at benytte.
- Jeg er selv naturmenneske, og børnebørnene elsker frøer, som de også har hjemme havedammen. Det er vigtigt, at vi viser dem, at man skal passe på naturen, for ellers har vi den ikke i fremtiden, fortæller Rita Christiansen, der overværede genudsætningen med sine tre børnebørn.
At have egnede levesteder og naturområder, som passes på og indrettes til dyreliv, såsom klokkefrøernes, er i de kommende år et fokusområde hos Naturstyrelsen.
Vil etablere flere vandhuller
På Als har klokkefrøen i 80 år været ikke-eksisterende, da der ikke har været egnede levesteder. Noget der ifølge Lonnie Jensen kan tilskrives os mennesker.
- Vi har det med at fylde og tage meget plads. Infrastruktur, byer og landbrug har inddraget levesteder, hvorfor klokkefrøen uddøde lokalt på Als, forklarer Lonnie Jessen.
For at klokkefrøen kan klare sig, kræver den rene, lavvandede vandhuller omgivet af afgræssede enge.
Naturstyrelsen vil derfor i de kommende år etablere flere vandhuller, blandt andet ved Egetofte og Arnkilsøre, for at forbedre leve- og yngleforhold for klokkefrøen.
I områderne, hvor padden tirsdag blev sat fri, har kreaturer i mange år afgræsset engene, ligesom der er en del lavvandede vandhuller, hvorfor konsulentfirmaet Amphi Consult har udpeget lokationen som ideel.
- Der er vandplanter, som de kan gemme sig i og der er masser af mad, så de kan blive stærke. Forhåbentlig kan vi om et par år høre deres karakteristiske kvækken, som indikerer, at de er kønsmodne og kan begynde at holde bestanden i gang, siger Lonnie Jessen.
Det tager normalt to til tre år, før frøerne er kønsmodne.
Stor begejstring ved genudsætningen
I kasser ankom de 900 klokkefrøer tirsdag til Egetofte Naturskole, fra en samarbejdspartner, der havde udklækket dem.
Lonnie Jessen og de fremmødte måtte først afvente, at regnen lagde sig, men herefter begav de sig forventningsfulde ud på engene.
Her fandt de tre vandhuller, som skal være klokkefrøernes nye hjem, og således blev de atter sluppet fri i Als' natur.
- Det er gået super godt. Der har været nysgerrige folk, børn der har syntes det var spændende, så det har været en superfed dag. Jeg er mega glad, fortalte en tydeligt begejstret Lonnie Jessen.
Herfra må tiden vise, om klokkefrøerne overlever i området og kommer til at kvække, så der er håb for, at bestanden etablerer sig. Spørger man Lonnie Jessen, er hun fortrøstningsfuld.
- Med de mængder vi sætter ud, håber vi, at de overlever til de er kønsmodne. Fordelen er, at de er blevet udklækket under forhold, der sikrer, at de er sunde og raske. Ved genudsætningen på Kær Vestermark har vi, meget overraskende, set dem være kønsmodne efter ét år, så vi håber, at de klarer sig.