Hvis lokal uddannelse lukker – vil virksomheder mangle vigtig arbejdskraft
Flere syd- og sønderjyske virksomheder får problemer med at tiltrække arbejdskraft, hvis laborantuddannelsen i Esbjerg lukker.
Ifølge UC SYD får 83 procent af deres færdiguddannede laboranter deres første job i Syd- og Sønderjylland.
Derfor frygter flere virksomheder, at lokale kompetencer og arbejdskraft vil forsvinde, hvis UC SYD's laborantuddannelse i Esbjerg lukker.
- Det er rigtig trist, hvis det kommer til, at man vil lukke laborantuddannelsen her i Syd- og Sønderjylland. Det er jeg dybt ked af, siger Svend Aage Linde, der er direktør i Eurofins i Vejen.
Derfor lukker laboranuddannelsen i Esbjerg - måske
UC SUD, som lige nu tilbyder uddannelsen i Esbjerg, har meddelt, at institution ikke kan blive ved med at drive uddannelsen, fordi den ikke er økonomisk bæredygtig. UC SYD har et lille årligt optag, hvilket særligt er en udfordring.
Eurofins har mange ansatte laboranter og valgte i sin tid at placere sin hovedafdeling i Vejen, da der var en laborantuddannelse tæt på.
- Det betyder meget for os, hvis uddannelsen pludselig forsvinder fra lokalområdet. I dag beskæftiger vi mere end 100 laboranter bare i Vejen-området, og hvis ikke vi har uddannede laboranter i nærheden, så står vi og mangler arbejdskraft, siger Svend Aage Linde.
Ifølge tal fra UC SYD bliver flest af deres færdiguddannede laboranter ansat i virksomheder placeret i Vejen Kommune, derefter Esbjerg Kommune og så Varde Kommune.
Ikke-flytbare unge
Lokale laborantpraktikanter er eftertragtede af Syd- og Sønderjyske virksomheder.
Hos Valsemøllen i Esbjerg har næsten alle deres laborantpraktikanter gennem årene gået på UC SYD's laborantuddannelse, det fortæller laboratorieleder Vibeke Tingbjerg Sørensen.
Så at uddannelsen nu står til at lukke, er ifølge laboratorielederen et "kæmpeproblem" for virksomheden i Esbjerg.
- Det vil blive sværere for os at rekruttere praktikanter, fordi vi skal hente dem fra andre dele af landet. Tit og ofte er de unge mennesker, der ikke er flytbare for en praktikplads, siger Vibeke Tingbjerg Sørensen.
Vibeke Tingbjerg Sørensen oplever, at det er svært at få unge mennesker til at flytte til Esbjerg efter et job eller en praktikplads ved Valsemøllen. Når det kommer til stykket, så vælger ansøgere længere væk fra Valsemøllen fra på grund af lokationen.
Uddannelsen i Esbjerg betød, at praktikanterne allerede var bosat i Syd- og Sønderjylland. Men det vil de måske ikke være fremover, og det er skidt for virksomheden, fordi:
- Så er man jo på den. Hvis man har et laboratorium, hvor arbejdet er baseret på, at man er fire ansatte laboranter, og man kun kan få fat i tre, så kan man ikke få udført sine analyser eller få frigivet sine produkter, siger Vibeke Tingbjerg Sørensen.
En forsvindende faglighed
Også virksomheden Controlled Polymers, der ligger i Ribe, vil gerne have arbejdskraft fra lokalområdet, men uden en uddannelse tæt på vil arbejdskraften højst sandsynligt blive ufaglært.
- I en femårsperiode ville fagligheden begynde at dale, og vi ville få udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft og ville være nødt til selv at finde ud af, hvad kan vi trække ind som erstatning, siger Johannes Manner-Jakobsen, der er kvalitetschef hos Controlled Polymers.
Kvalitetschefen frygter derfor, at han vil se mindre og mindre til den faglighed, som laboranterne bringer til bordet.
UC SYD fortæller til TV SYD, at beslutningen om at lukke laborantuddannelsen rigtigt nok kan få betydning for syd- og sønderjyske virksomheder, og at uddannelsesstedet er ærgerlig over det udfald.