Følg med: Her volder vejret stadig problemer – og her står beredskaberne standby
Det har regnet ufatteligt meget den seneste tid, og ifølge vejrprognoserne vil det fortsætte. Følg med her for at se, hvor det kommer til at skabe problemer.
Seneste: Klokken 21 har slusen stået åben i 3 timer, og noget af bagvandet bag diget er løbet ud i havet. Men diget vil blive lukket igen om kort tid for at holde nattens højvande ude. Situationen er ellers stabil, oplyser beredskabschef Jens Mølgaard.
Det har været en våd start på det nye år. Og det bliver ikke tørt foreløbig.
De massive regnmasser, man har oplevet over hele landet, har skabt oversvømmelse og ødelæggelse. Og kigger man fremad, er der lange udsigter til, at det bliver tørt vejr. Allerede i weekenden lover vejrprognoserne endnu en omgang regn. Indtil på søndag vil der falde regn svarende til totalmængden af nedbør i februar måned sammenlignet med tidligere år.
Her skaber regnmasserne og forhøjet vandstand stadig problemer i Syd- og Sønderjylland:
Vejle:
Containerne med sandsække er fjernet fra Vestergade og ved Spinderihallerne. Der er opsat tomme containere, hvor man kan aflevere sandsække.
De tomme containere bliver stående de to steder indtil tidligt mandag morgen.
Munkebjergvej og Ibækvej er spærret pga. jordskred. Omkørsel via Vejle by.
Vandet på vejen har nu trukket sig så meget tilbage, at Vejle Kommune har åbnet Vesterbrogade i begge spor i vestgående retning.
Det ser ud til, at risikoen for oversvømmelse er mindsket en hel del fra lørdag aften og frem til og med søndag. Vandstanden nåede meget højt op i Mølleåen ved Abelones Plads og var kun 8 cm fra at løbe over kanten. Slusen ser ud til at have holdt Vejle Midtby fri for oversvømmelse i denne omgang.
TrekantBrand oplyser på twitter lørdag eftermiddag, at de får mange opkald og derfor har kaldt ekstra mandskab ind.
Ved Grejsdalens Planteskole og ved Vejle by er vandstanden stigende, oplyser kommunen ved middagstid lørdag. Der er derfor risiko for, at vandet vil komme til at løbe over ved Abelones Plads. Sandsække er på vej til Vestergade og Spinderihallerne. Kommunen skriver på sin hjemmeside, at beboere i Vestergade, Staldgaardsgade og Vedelsgade skal holde riste på vejen fri for blade og andet, der kan blokere for vandet.
Valdemarsgade er lørdag formiddag lukket for gennemkørsel pga. for meget vand på vejen. På Nørretorv har kommunen af sikkerhedshensyn sat afspærringer op ved Mølleåen.
Sluserne er lukket og pumpesystemet startet, da vandstanden i åerne i Vejle er høj, oplyser kommunen på sin hjemmeside. DMI har lørdag morgen nedjusteret sin prognose til 10 mm nedbør lørdag, Hvis det holder stik, er risikoen for oversvømmelse i Vejle by mindre. Også i fjorden er vandstanden stigende.Hvis man alligevel er nervøs for oversvømmelse, kan man hente sandsække på Materielgården, Vardevej 268, 7100 Vejle.
Man kan også tilmelde sig kommunens gratis SMS-varsler, hvor man får en SMS, når kommunen vurderer, at der er overhængende risiko for oversvømmelse i Vejle By. Man tilmelder sig ved sende en SMS med indholdet ”KRISEINFO” til 1910.
Jellingvej ved Lerbæk er delvis spærret på grund af jordskred og udstyret med lysregulering
Birkelundvej (grusvej) i Jelling Skov er spærret på ubestemt tid.
Munkebjergvej er spærret. Vejen risikerer mudderskred oven for tunnelen og er spærret fra tunnel op til Munkebjerg Hotel.
Cykelstien ved Lille Grundet Hulvej er spærret på grund af risiko for mudderskred.
Ribe:
Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser søndag formiddag på twitter, at på Ribe Landevej ud for Enderupskov er vejen oversvømmet, med ca. 10 cm. vand. Man kan passere stedet, men man skal nedsætte hastigheden, så man ikke aquaplaner og kører galt.
Søndag morgen er Kammerslusen åbnet igen, efter at sluseportene har været lukket hele natten på grund af den voldsomme blæst, fortæller beredskabschef ved Sydvestjysk Brandvæsen, Jens Mølgaard. Han forventer, at vandet nu vil falde i Ribe og omegn, da sluserne kan stå åbne det meste af søndagen, da den voldsomme vestenvind har lagt sig.
Lørdag morgen er der åbnet for Kammerslusen ved Ribe, så noget af den megen regnvand i baglandet kan løbe ud i havet. Vandstanden i havet er her til morgen lav, så det betyder, at alt bagvandet lige nu kan komme væk. Men ved 15-tiden kommer der højvande i Vadehavet, så man er nødt til at lukke sluseporten, og det kan komme til at udfordre de lavtliggende områder ved Ribe, da regnen fortsat siler ned.
Ifølge beredskabschef Jens Mølgaard, følger beredskabet situationen tæt, og mandskab tjekker jævnligt digerne hele døgnet. Hvis man føler, at der er behov for at sikre sin bolig, kan man hente sandsække ved et depot på Ørstedsvej 69 i Ribe (ved Genbrugspladsen).
Ved Skærbæk Fritidscenter står vandet fortsat højt lørdag. Sydvestjysk Brandvæsen pumper på andet døgn vand væk fra området. Beredskabschef Jens Mølgaard oplyser, at situationen lige nu er stabil, men at beredskabet fortsat holder skarpt øje med vandstanden de kommende døgn.
Tønder:
40 mand har frem til klokken 01 natten til søndag arbejdet på at lappe et dige ved Sønderå i Tønder. Indsatsleder Kenneth Achner, siger til TV SYD søndag morgen, at man regner med, at diget ved Sønderå nu er tæt, men at man efterser det igen, når det er blevet lyst.
I Tønder Kommune står vandet højt, og der bliver holdt nøje øje med digerne, siger miljømedarbejder Susanne Bekker fredag eftermiddag.
Haderslev:
Beredskabsstyrelsen Sydjylland oplyser lørdag kl. 13.40, at de assisterer med seks redningsfolk og lænsepumpecontainer ved at pumpe vand væk i et hus i Kelstrup syd for Haderslev. - Det er et hus, der ligger meget uheldigt placeret, og som får vand ind. Så her pumper vi vand væk forebyggende, siger indsatsleder Jesper Damm, der samtidig oplyser, at der ikke ellers er problemer med oversvømmede huse, men at der ligger meget vand på vejene rundt omkring på grund af fyldte grøfter.
Bredsten:
En strækning af Vejlevej er lukket, fordi vejen er ved at skride ud mod grøften. Jordlaget under kørebanen er mættet med vand og skal derfor graves op. Arbejdet forventes at tage mellem tre og fire uger.
Kolding:
Langs Kolding Å, i Alpedalen, Plovfuren og Vestre Ringgade står vandet fortsat højt, men der er ikke udsigt til flere oversvømmelser. Hvis regnen i weekenden bliver voldsommere end forventet og giver problemer, så er vi klar til at rykke ud, fortæller beredskabschef Casper Christensen fra Trekant Brand fredag. Han oplyser, de har brugt de seneste dage på at forberede sig på den kommende weekends regn- og blæsevejr. - Vi har ladet vores udstyr ligge ude på de kritiske steder langs åen, så vi på meget kort tid kan rykke ud og begynde at pumpe vand væk. Desuden er depoterne med sandsække fyldt op.
Hvis man opdager en vejstrækning, hvor vandet står så højt, at der kan opstå farlige situationer for trafikken, bedes man ringe til Vej og Park på telefon 7979 1400. Der er omstilling på, så der svares døgnet rundt.
Fredericia:
Fredag er der ikke problemer med vand i Fredericia, og beredskabschef Casper Christensen forventer heller ikke, der vil komme problemer i denne weekend. - Men vi er selvfølgelig klar til at rykke ud der også. Volden ved Østerstrand er fortsat afspærret, efter at dele af volden er revnet i forbindelse med den megen regn, der faldt i forrige weekend.
NYT: Fredag eftermiddag meddeler voldpasser ved Museerne i Fredericia, Mikael Nielsen, at endnu et stykke af Volden ved Østervoldgade er spærret af: - Vi har spærret et stykke af volden af ud for Østervoldgade 32, da vi her fredag middag har funder revner i volden. Det er i den anden ende af volden, end hvor de første skader opstod. Nu holder vi øje hele weekenden, og så skal også det stykke repareres, forklarer Mikael Nielsen.
Horsens og Hedensted:
I Horsens er vandstanden i Bygholm Sø tilbage til normalt niveau efter den voldsomt forhøjede vandstand mandag, som betød evakueringer af beboere i Bygholm Åvænge og kolonihaveforeningen Enghaven. - Kommunerne har meddelt os, at der ikke er udsigt til problemer med større oversvømmelser i området, fortæller beredskabsdirektør ved Sydøstjyllands Brandvæsen René Hemberg til TV SYD og fortsætter: - Men vi er selvfølgelig klar, hvis der skulle komme mere regn end ventet.
Billund:
Ifølge DMI's opgørelse over nedbøren i februar er Billund den kommune, der har fået mest nedbør - hele 113,5 millimeter er det blevet til. Særligt Billund Lufthavn drukner i vand - dele af lufthavnen er oversvømmet, men det påvirker ikke flytrafikken. Mange landmænd er hårdt ramt med oversvømmede marker, men endnu er der ikke overblik over, hvor store ødelæggelser vandet har lavet.
Mandø:
Beboerne må væbne sig med tålmodighed, hvis de gerne vil til fastlandet. Mandø er på fjerde døgn afskåret fra fastlandet.
Esbjerg, Fanø og Varde:
I Esbjerg by og på Fanø samt i Varde Kommune giver vandet ikke umiddelbart problemer, selvom vandet står højt.
Man skal dog regne med, at vandet omkring havneområderne på Fanø og Esbjerg i løbet af weekenden ved højvande vil nå over kajkanten. Det kan betyde, at vandet når op over rampen på Fanøfærgen og på p-pladserne ved færgelejet på både Fanø- og Esbjerg-siden.
Sønderborg:
I Sønderborg har vandet ikke skabt problemer fredag. Beredskabschef Holger Rostgaard Andersen forventer heller ikke, at Sønderborg bliver voldsomt ramt hen over weekenden - dog er det frivillige brandværn blevet gjort opmærksom på situationen.