Heftig regn får kantareller til at vælte op af jorden - sådan finder du dem
Kantareller er en af de første spiselige svampe på året til at skyde op af jorden. Og det gør de i stor stil lige nu.
Man kan lige så godt begynde at varme panden op.
For hvis man går de rigtige steder i naturen, er der god sandsynlighed for at kunne tage kantareller med hjem og lægge dem på panden ledsaget af en god portion smør og måske piskefløde - anrettet på en skive brød (se opskrift længere nede i artiklen).
Vi har fået så regn og varme, så de har alle betingelser til at vælte op af jorden nu
Jonas Gadgaard, naturvejleder, NaturKulturVarde
For kantarellerne - eller "skovens guld", som den fortrinlige spisesvamp også kaldes - vælter lige nu op ad skovbunden.
Sådan siger Jonas Gadgaard, der er naturvejleder ved NaturKulturVarde og har YouTube-kanalen 'Naturnørd', hvor han blandt andet fortæller om svampe.
- Typisk kommer kantarellerne op, når der første gang kommer masser af regn midt på sommeren. Vi har fået så meget regn og varme, så de har alle betingelser til at vælte op af jorden nu, siger Jonas Gadgaard.
Hvor findes den?
Almindelig kantarel er den, de fleste vil se for sig, når man siger kantarel. Men der er flere arter i kantarelfamilien. Blandt andre andre bleg kantarel og tragtkantarel.
Skal man finde almindelig kantarel er det vigtigste at lede et sted, hvor der er lys, og de vil gerne stå i sandet jord.
Når man først finder én, så står der som regel flere
Jonas Gadgaard, naturvejleder, NaturKulturVarde
Det er der især i Sydvestjylland, hvor Jonas Gadgaard mest går på svampejagt. Derfor er det også her, han er ekspert i at finde svampe. Men kantareller kan sagtens findes andre steder, siger han.
- Kantareller er typisk langs med veje og stier, hvor der er lys. Er man over ved vestkysten, skal man kigge, hvor der står lyng, græs og skovfyr. De er ikke ret store, så man går let forbi. Men når man først finder én, så står der som regel flere, siger han.
Almindelig kantarel
Beskrivelse:
Svampen er æggegul med farvevariation som æggeblommer. Svampen er ca. 3-10 cm. høj.
Hatten vokser frem hvælvet, men bliver snart tragtformet med en bølget rand. Diameteren kan blive op til 10 cm.
Svampen har nedløbende forgrenede lister under hatten og disse løber langt ned af stokken. Overgangen mellem hat og stok er uskarp. Stokken er lysere end hatten og er cylindrisk i formen. Stokken er 2-6 cm. lang og ½ - 1½ cm. i tyk.
Findested:
Almindelig kantarel vokser under træer som bøg, eg, birk og gran - og endda på heder, hvis der står fyrretræer i nærheden. Jorden må gerne være lidt sur i det, så på vindomsuste steder og i magre plantager er der mulighed for at finde en god portion kantareller. De kamuflerer sig som visne blade, men med det rette blik kan skovbunden blive helt levende af solskinsgule kantareller.
Løvskov og nåleskov – samt i kanten af birkemoser og skovområder med morbund.
Sæson:
Hvis det har regnet solidt, popper kantarellerne frem i stort antal allerede i løbet af de tidlige sommermåneder, men almindelig kantarel topper normalt i august.
Hele svampen: Juni, juli, august, september, oktober, november.
Kilde: Miljøstyrelsen og Vild Mad
Er det ikke farligt at gå på svampejagt?
Almindelig kantarel er en af de letteste spiselige svampe for nybegyndere at finde - ikke mindst fordi den mest oplagte forvekslingsmulighed (almindelig orangekantarel) ikke er giftig, men blot kan give ondt i maven.
Orangekantarel, som ved første øjekast kan ligne kantarellen, er faktisk ret let at adskille fra kantarellen (og faktisk er den slet ikke i familie med de førnævnte kantarelarter, så navnet er misvisende).
Almindelig orangekantarel er egentlig spiselig, men det giver som sagt ondt i maven. Den er meget blødere i købet, og så har den finere og tætte lameller på undersiden, hvor den almindelige kantarel har faste og tykke ribber.
Orangekantarel har en tyndere stok, der næsten altid har et hul inde i stokken, mens den almindelige kantarel har en tyk og solid stok.
Læs den grundige gennemgang af forskellene på de to svampe på NaturGuide.dk.
Herunder finder du Gastromand.dk's opskrift på det, de kalder 'Verdens bedste svampemad med kantareller' - verdens bedste fordi der skal Vesterhavsost i.
Verdens bedste svampemad med kantareller
Til 2 personer
Forberedelsestid
-
Tilberedelsestid
-
Samlet tid
-
Ingredienser
Du skal bruge:
- 2 skiver af verdens bedste brød
Du skal bruge:
- 1 bakke rensede kantareller
Du skal bruge:
- 1 finthakket skalotteløg
Du skal bruge:
- 2 spsk. hakket persille - helst bredbladet hvis du spørger mig
Du skal bruge:
- 1 tsk. hakket citronskal fra en usprøjtet citron
Du skal bruge:
- 0 Lidt høvlet Vesterhavsost
Du skal bruge:
- 2 spsk. smør
Du skal bruge:
- 0 Balsamico
Du skal bruge:
- 0 Olivenolie
Du skal bruge:
- 0 Salt
Du skal bruge:
- 0 Friskkværnet peber
Smør brødet med olivenolie og steg dem sprøde på den ene side på en grillpande
Skru en pande op på fuld skrald
Smid en skefuld smør på panden
Når smørret er brust af smides kantarellerne på panden
Efter et par minutter tilsættes løg, citronskal og persille og resten af smørret
Lad det hele stege endnu et par minutter
Hæld svampeblandingen i en lille
Stil panden tilbage på varmen og hæld lidt balsamico på og kog ind til en sirup
Jonas Gadgaard guide dig her til, hvordan du finder kantareller: