Hækledesigner besøger hjemsøgte steder for at bevise, at spøgelser eksisterer

Gruppen Ghosthunting har besøgt Tørning Mølle ved Vojens for at undersøge, om det spøger, som rygterne siger, at der gør. Forrest ses Louise Jensen. Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Louise Jensen fra Fredericia har altid været draget af det paranormale, og som voksen er hun blevet spøgelsesjæger.

- Tag bedre fat. Tag bedre fat. Tag bedre fat.

Ordene løber taktvist ud af Louise Jensens mund.

Natten har for længst lagt sig som en dyne over Tørning Mølle ved Vojens og de omkringliggende boliger.

I herredsfogedens hus sidder fredericianeren ved et aflangt træbord sammen med to andre spøgelsesjægere i et dunkelt rum, der lyses op af de hvidkalkede vægge.

Som navnet antyder, tilhørte huset engang områdets herredsfoged - den øverste juridiske myndighed og dommer i et herred - og rygterne vil vide, at herrefogedens genfærd går igen.

- Tag bedre fat. Tag bedre fat. Tag bedre fat, siger de tre spøgelsesjægere nu i kor.

De tre ord skulle eftersigende have udgjort en sætning, som herredsfogeden yndede at bruge. Håbet er, at den genkendelig sætning skal få ham til at vise sig for spøgelsesjægerne, og for at kunne påvise at han er i huset, har gruppen placeret en lille bold, der normalt er et stykke kattelegetøj, i enden af rummet.

Gruppens teori er, at et spøgelse har et magnetfelt, og hvis det viser sig, vil det få boldens sensor til at blinke.

Spørgsmålet er bare, om bolden kommer til at blinke i nat?

Huset, hvor den tidligere herredsfoged boede, er mere end 200 år gammelt. Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Mystiske oplevelser

Om dagen er Louise Jensen hækledesigner, men om natten er hun spøgelsesjæger.

I altid den tid, som hun kan huske, har hun haft interesse for det paranormale.

- Jeg tror på det paranormale, fordi jeg selv har haft mange specielle oplevelse gennem tiden, siger Louise Jensen.

Hun husker for eksempel, at hendes kontorstol en gang imellem kunne finde på at dreje rundt uden nogen have fat i den, og at hendes fjernsyn kunne finde på at tænde en gang imellem af sig selv.

I sin jagt på svar er Louise Jensen blevet en del af gruppen Ghosthunting. Her tager hun sammen med andre spøgelsesjægere et par gange om måneden på jagt efter spøgelser for at finde beviser på, at de findes.

- Vi giver folk en vished om, at de ikke er skøre. At det, de ser, hører og oplever, faktisk er sandt, og hvis vi er heldige, så får vi det også på video som dokumentation, siger Thomas Andersen, der er stifter af gruppen Ghosthunting.

Kan du forstå, hvis det er svært for nogle af tro på spøgelser?

- Jeg kan godt forstå, at man kan have svært ved at tro på det paranormale. Det har jeg fuldt respekt for. Lige så vel som jeg ikke skal overbevise andre om, at det findes, skal andre ikke overbevise mig om, at det ikke findes, siger Thomas Andersen.

Tørning Mølle er i dag et kultur- og konferencecenter. Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Et behov for at tro på noget

Louise Jensen og Thomas Andersen er langt fra de eneste, der tror på spøgelser i Danmark.

Troen på overnaturlige væsener og fænomener er nemlig noget, som altid har fulgt mennesket.

Her ses herredsfogedens hus, hvor spøgelseshunden Dot ifølge rygterne også skulle gå rundt efter midnat. Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Danskerne tror i vid udstrækning på spøgelser

Et flertal af danskerne er nemlig enige i, at der findes mere mellem himmel og jord.

Det viste en undersøgelse af Epinion fra 2016, hvor 63 procent af de adspurgte var enige eller helt enige i, at der er mere mellem himmel og jord, end vi kan se og måle.

Og det er tal, der ikke kommer bag på Dorte Toudal Viftrup.

- Jeg tror faktisk, at det er langt mere end hver syvende dansker, der tror på ånder, spøgelser og skytsengle, som den ene undersøgelse også viser. De, der har svaret ja, går jo ikke nødvendigvis og dyrker spirituelle eller religiøse fællesskaber, men de oplever, at der på en eller anden måde er en forbindelse mellem livet og døden, som ikke behøver at være negativ, siger lektoren.

Gruppen Ghosthunting blev dannet i august 2008 af Thomas Andersen (midten i bagerste række). Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

Er her mon spøgelser?

Regnbuens farver rammer den hvidkalkede væg.

Bolden for enden af bordet registrerer en bevægelse og giver med det samme besked.

- Så I det?, siger Thomas Andersen.

Der er ingen tvivl om, at boldens sensor har registeret noget. Spørgsmålet er bare, hvad det er.

Thomas Andersen begynder at fløjte i retningen af bolden, og bolden blinker. Han fløjter i modsatte retning af bolden, og bolden blinker.

Er her mon spøgelser?

Gruppen laver altid nogle forsøg, når udstyret reagerer på det, som kan være spøgelsesaktivitet. Men det er det næppe denne gang.

- Vi fandt ud af, at hvis du målretter din lyd mod bolden, så er kraftige lydbølger og vibrationer nok til at tænde bolden, siger Thomas Andersen.

Tørning Mølle blev første gang brugt ved hjælp af vandkraft i 1494, da Kong Hans erhvervede møllen. Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

"Det kan ikke være en fejl"

Det er dog ikke kun i det ene rum, at gruppen har opsat en bold. Det har de gjort i fire rum med et dertilhørende overvågningskamera i nærheden af hver bold.

Pludselig begynder alle bolde at lyse samtidigt, og kameraet inde i tjenestepigerummet begynder at filme, inden det manuelt er sat i gang til at optage.

- Normalt vil man sige, at det er en fejl, men det kan det ikke være her. Man kan kun trykke optag på én måde, og det er på computeren, siger Thomas Andersen.

Om det har været herredsfogeden, andre spøgelser, eller der bare ligger en mere jordnær forklaring bag, er svært at sige entydigt for gruppen.

Men én ting er de i hvert fald sikre på.

- Vi er ikke i tvivl om, at det spøger i huset og i området ved Tørning Mølle. Men vi bruger også et princip om, at man selv skal bedømme, om man er enig med os. Det er folks egen sag. Vi ved bare, hvad vi har oplevet, siger Louise Jensen.

By i højeste beredskab - atter risiko for oversvømmelser

Sådan så det ud i Vedelsgade i februar under den første oversvømmelse i Vejle i 2024. Foto: Peter Elgaard, TV SYD
Udgivet

Vejle stod under vand to gange i 2024. På årets første dag truer endnu en oversvømmelse.

To gange i 2024 var der voldsomme oversvømmelser i Vejle, og nu truer vandmasserne fra åerne at oversvømme byen allerede på første dag i det nye år.

I februar og september sidste år stod Vedelsgade og sidegaderne under så meget vand, at man kunne padle rundt i gummibåd. Så vidt er det ikke nået endnu, men meget regn det seneste døgn har sendt byen i nyt alarmberedskab.

- Vi har fået 20 millimeter regn siden i aftes, og vi kan forvente 30 millimeter mere, inden dagen er omme, fortæller højtvandsvagt Annette Bonde, som nytårsdag har været vågen og på vagt i et døgn.

Slusen ved Omløbsåen pumpede i februar 2024 store mængder vand over i Vejle Å for at forhindre oversvømmelser i midtbyen. Foto: Peter Elgaard, TV SYD

Følg med på nettet

Højtvandsvagten har onsdag morgen svært ved at vurdere risikoen for oversvømmelser i byen. Dog er kommunen så forberedt som overhovedet muligt.

- Vi forventer stadig, at vandstanden bliver kritisk sidst på formiddagen og først på eftermiddagen. Derfor har vi kaldt al mandskab ind og er kørt op i højeste beredskab, tilføjer hun.

Annette Bonde opfordrer vejlenserne til at følge med på kommunens egen hjemmeside samt facebookside, hvor der løbende orienteres om situationen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få dagens vigtigste nyheder direkte i din indbakke

2/2

Nu skal vi blot bruge dit navn og dit samtykke

Stage 3

Sandsække kan hentes

Slusen i Omløbsåen, hvor den løber ud i Vejle Å, er sat i drift, og plankerne i stemmeværket ved Fårup Sø er sat i for at tilbageholde vand, oplyser kommunen.

Allerede nu står der vand i den yderste vejbane på Vesterbrogade, som derfor er spærret.

Vejlenserne kan forsyne sig med sandsække fra to depoter: i container ved Spinderihallerne og ved Materielgården på Vardevej.

Uheld og påvirkede trafikanter gav Syd- og Sønderjyllands Politi noget at se til nytårsnat

Ulykken i Haderslev på Hoptrup Hovedgade, hvor en bilist var påvirket og endte i grøften. Foto: Poul Berg / Local Eyes
M
Udgivet

Natten over havde Syd- og Sønderjyllands Politi nok at se til i trafikken. Her var der flere ulykker og personer, der havde begivet sig påvirket ud i trafikken.

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi betød nytårsnat flere opgaver i trafikken.

- Vi har haft flere situationer, hvor der var spiritus og narkokørsel, fortæller vagtchef, Henrik Sønderskov.

I Ølgod var det tidligt på natten, klokken 01:05, en 21-årig mand, der røg i jorden på sin knallert.

- Det var et mindre færdselsuheld uden alkohol involveret. Han kommer kørende på Herningvej, hvor han blokerer sin bremse og vælter. Han blev sigtet for narkokørsel i samme ombæring, siger vagtchefen.

I Esbjerg fandt lidt efter et uheld sted, hvor en yngre kvinde ikke havde styr på vigepligten. En 19-årig kvinde kom kørende af Torvegade, hvor hun ikke overholdt sin vigepligt, hvorfor hun kørte ind i en anden kvinde. Der var 'betydelig materiel skade', forklarer vagtchefen, men ikke alkohol involveret. Den 19-årige blev sigtet for ikke at have overholdt vigepligten.

I Haderslev på Hoptrup Hovedgade skete et uheld med en påvirket bilist.

- I krydset ved Hoptrup Næsvej mister en mand herredømmet i sin bil under et venstresving. Han kører i grøften, hvor han fortsat sad i sin bil, da vi ankom. Der var ikke personskade, men han blev taget med ambulance til sygehuset i Aabenraa til en blodprøve, forklarer Henrik Sønderskov.

Umiddelbart derefter blev manden løsladt.

Udrykning til uhelde i Haderslev på Hoptrup Hovedgade Foto: Poul Berg / Local Eyes

Slutteligt stoppede Syd- og Sønderjyllands Politi en bilist i Aabenraa klokken 05:58, hvor vedkommende var mere end uegnet til at køre.

- Vedkommende blev stoppet og sigtet for at køre uden førerret, men også for narkokørsel, så der var to sigtelser, fortæller Henrik Sønderskov.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com