Fra nogle tusinde til flere millioner: Det løber havnes ødelæggelser op i
TV SYD har sammen med TV2 Fyn opgjort skaderne efter stormfloden i oktober. Se det her.
Stormfloden ramte meget forskelligt rundt om i vores sydjyske havne. Mommark Marina, der lå lige for hug, da stormen gik i land, er hårdest ramt. Ejeren anslår, at det kommer til at koste mere end otte millioner kroner.
Haderslev Sejlforening mener, at de skal bruge omkring to millioner kroner til at udbedre skaderne.
Klubhusets gulv er ødelagt, og så er en meget stor mængde træ, som skulle bruges til at bygge broer ubrugeligt. Det lå i en lade på havnen, men blevet gennemblødt og har slået sig, mens det tørrede.
Bådebroer slap billigt
Til gengæld er bådebroerne sluppet nådigt.
- Vi gik også rundt hernede i waders hele torsdag for at forlænge fortøjninger, så bådene ikke rev broerne i stykker, da vandet kom, fortæller Henrik Preben Schrøder, formand for Haderslev Sejlforening.
Til gengæld er alle de mange el-standere, hvor bådene kunne lade deres forskellige apparater, blevet ødelagt. De koster 15.000 kroner stykket og er ikke dækket af forsikringen.
Det samme er en pumpe og en betalings-terminal til dieselolie. Dieselolien var også ved at udvikle sig til en større katastrofe.
- Vi så, at den store dieseltank begyndte at bevæge sig. Så skyndte vi os derned og fik den gjort fast. Senere kom beredskabet og surrede den helt fast. Ellers kunne 4000 liter dieselolie være endt ude i Haderslev Fjord, og i det vejr var det ikke til at lægge flydespærringer, hvis olien skulle slippe ud, beretter Henrik Preben Schrøder om den dramatiske dag.
Stor forskel i udgifter
Lidt mod syd er Aabenraa Sejl Club sluppet billigere. De regner med en udgift på en million kroner.
Her er nogle pullerter blevet revet op, og træværket på broerne er blevet ødelagt mange steder. To flydebroer er også blevet beskadiget, og så har klubhuset også her stået under vand.
- Det er ærgerligt, men det kommer ikke til at vælte klubbens økonomi. Vi kommer nok til at udskyde nogle reparationer af bygningerne. Alligevel er det da sure penge at skulle af med, fortæller Jens Christian Clausen, formand for Aabenraa Sejl Club.
I Skærbæk Fiskerihavn ved Fredericia skraber de bunden - i hvert fald når det gælder udgifter efter stormfloden. 26.000 kroner til tre el-standere er, hvad det blev til.
- Vi advarede bådejerne, så de kunne forlænge fortøjningerne, så bådene ikke rev i broerne, fortæller havnefoged Poul Erik Jepsen.
Han havde sat en plade op foran døren til sit havnefogedkontor og fuget med silikone, og der kom ikke en dråbe ind på kontoret, fortæller han.
- Så holdt jeg øje med vandet, og da jeg så, at det steg mere, end vi havde regnet med, klodsede jeg en varmepumpe op uden for kontoret, så vandet ikke kunne nå den, forklarer Poul Erik Jepsen.
Vand i fiskebutikken
Fiskebutikken på havnen nåede også at klodse fryse- og kølediske op, så selvom der kom vand i butikken, kunne det ikke ødelægge noget.
- Der kom godt nok vand på gulvet, men der ligger fliser, så det var ikke noget problem, fortæller havnefogeden.
Han måtte dog ud for at køre adskillige trillebør-fulde grene, blade og blomster væk, som vandet havde efterladt. Men det er trods alt billigt sluppet.