Fra i dag kan du udskyde ekstraregningerne på gas og el
Som en del af folketingets vinterhjælpepakke kan man som husstand eller virksomhed fra i dag indefryse ekstraregningerne på gas og el.
Selvom folketingsvalget fylder meget denne 1. november 2022, så træder en ordning i dag i kraft, der kan få betydning for tusindvis af syd- og sønderjyder.
Det er den såkaldte indefrysningsordning, som et bredt flertal i Folketinget tidligere på året vedtog som en del af vinterhjælpen til nødstedte danskere.
Ordningen betyder, at såvel husholdninger som virksomheder fra i dag kan få indefrosset deres ekstraregning til el og gas, så den først skal betales på et senere tidspunkt.
Det glæder ifølge dr.dk Kamilla Thingvad, der er direktør for energiproduktion og handel i interesseorganisation Green Power Denmark.
- Det er en rigtig god håndsrækning til en masse kunder og virksomheder den kommende vinter, siger hun til DR.
Dog vil det kun være muligt at indefryse den del af regningen, som overskrider den pris, man betalte for samme mængde energi i fjerde kvartal sidste år.
Ordningen fungerer som et lån, så hvis man vælger at indefryse sin energiregning, skal man afdrage lånet til energileverandøren over en årrække.
Indefrysningsordningen har indtil nu afventet en statsstøttegodkendelse fra Europa-Kommissionen, men da den netop er kommet mandag, kan ordningen træde i kraft tirsdag som planlagt.
Processen med at få lavet og godkendt ordningen er ifølge Kamilla Thingvad gået stærkt.
Selvom energiselskaberne har knoklet for at være klar til tirsdag, kan man godt forvente, at alt ikke kører helt problemfrit.
- Det er klart, at det ikke er alt, der spiller, når ordningen går i gang, siger direktøren, der af den grund opfordrer kunder til at væbne sig med tålmodighed.
I et skriftligt svar til TV SYD skriver elselskabet NRGI, at deres kunder allerede nu har mulighed for at tilmelde sig indefrysningsordningen, men at det er for tidligt at sige noget om, hvor stor interessen blandt deres kunder er.
NRGI har desuden øget bemandingen, så de er klar til at hjælpe og servicere deres kunder på bedst mulig vis.
Det er ikke kun el- og gaskunder, der er omfattet af ordningen. Fjernvarmekunder er også indtænkt i politikernes aftale, men de vil først kunne indefryse ekstraregningerne fra 1. januar 2023.
Ordningen starter senere for fjernvarmekunder, fordi fjernvarmeselskaberne typisk afregner kvartalsvist, men præcis som for el- og gaskunder vil ordningen gælde et år.
Pressede købmænd siger nej til 'kviklån'
En aktuel undersøgelse fra De Samvirkende Købmænd (DSK) viser, at kun fire procent af de selvejende købmænd har tænkt sig at benytte sig af muligheden for at indefryse ekstraregningerne på energi.
Samtidig viser undersøgelsen, at 70 procent af købmændene frygter for butikkens eksistens hovedsageligt på grund af energiregninger, der i mange tilfælde er tre gange større end normalt.
Umiddelbart kan det virke paradoksalt, at man som hårdt presset købmand ikke vil benytte sig af regeringens vinterhjælp, men det hænger ifølge vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Kegel Nielsen, sammen med en generel usikkerhed for fremtidens energimarked.
- Købmændene er utrygge ved at skubbe en ukendt gæld foran sig. Det er en slags kviklån, hvor man ikke aner, hvad det ender med, siger han og fortsætter:
- Vi ved, hvad energipriserne er i september og oktober, men vi har ingen anelse om, hvad den bliver til marts eller senere.