Er vand på motorvejene et problem? Trafikanter er uenige
Vand på kørebanen på motorvejen er ikke et problem, så længe jord og sand i rabatten bliver fjernet, så vandet kan løbe væk, siger Vejdirektoratet.
Efter dage med heftigt nedbør tog TV SYD til rasteplads Ustrup ved Vojens for høre, hvordan vand på vejen påvirker køreturen, og om vandet kan løbe væk.
TV SYD har nemlig fået meldinger om, at der i perioder ligger store mængder vand på hele vejen lige ved rastepladsen, hvilket Vejdirektoratet også selv bekræfter.
Og tilbage i januar advarede Vejdirektoratet også selv om, at der kunne ligge overfladevand på motorvejene i Syd- og Sønderjylland og opfordrede derfor trafikanterne til at fare med lempe.
Det ligger i store plamager ude i kanterne
Jens Christian Poulsen, lastbilchauffør, Næstved
Men hvordan oplever trafikanterne det selv?
- Jeg oplever, at vandet har svært ved at trække væk fra vejene. Det ligger i store plamager ude i kanterne. Jeg tænker, at det er kloakkerne, der ikke bliver vedligeholdt, siger Jens Christian Poulsen fra Næstved.
Han er lastbilchauffør og passerer Ustrup rasteplads fem eller seks gange om ugen og har godt oplevet, at vandet hober sig op på motorvejen her.
- Der er mere vand her end på Sjælland. Men det er nok også, fordi tingene ikke bliver vedligeholdt. Kloakkerne burde tømmes engang imellem. Jeg tænker, at de er stoppet af blade og alt muligt, siger Christian Poulsen.
En anden har også lagt mærke til store vandpytter ved Ustrup.
- Når du kører i sydgående retning i overhalingsbanen, ligger to vandpytter, hvor man lige skal sænke hastigheden. Hvis ikke du gør det, så akvaplaner du lidt, siger Jonas Petersen fra Genner.
Men om stillestående vand på motorvejen er et isoleret problem i Syd- og Sønderjylland, er andre skeptiske over for.
- I dag lå der meget vand på vejene, men det var det samme nordpå, siger Kenneth Kristensen fra Spentrup ved Randers.
Andre syntes torsdag hverken, at der lå vand på vejene i Trekantområdet eller på Sjælland.
- Nej, det har jeg ikke lagt mærke til. Vi kommer fra Sjælland og har været i Vejle, og vi har ikke oplevet det i dag, siger Lonnie Nørregaard fra Svenstrup på Sjælland.
Claus Kristensen fra Kolding kører meget rundt i Trekantområdet som sælger, og han har lagt mærke til de små søer af vand.
- Ude i siden af vejen ligger der sommetider meget vand. Helt ud mod rabatten. Det virker som om, vandet ikke kan trække væk. Det kan både være dræningen rundt om motorvejen eller bare mere vand generelt, siger Claus Kristensen fra Kolding.
Og andre lader sig ikke påvirke af regnen:
- Jeg lægger ikke mærke til, om der ligger vand på motorvejene. Og jeg føler mig ikke mere utryg ved at køre, når det regner, Nicky Bastholm Bach fra Kolding.
FDM: Vand på vejen kan føre til ulykker
Generelt er det ikke FDM's indtryk, at stillestående vand på statsvejene er et problem.
Men sommetider kan det regne så kraftigt, at det ikke fysisk kan lade sig gøre, at vandet dræner hurtigt nok væk.
- Det kan man i sidste ende ikke gardere sig imod. Men der kan være enkelte steder, hvor der kan være kloakker og afvandingssystemer, der skal renses. Men det er ikke et generelt problem, siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.
Hvem ejer vejene?
Grundlæggende er der to typer veje: Statsveje og kommuneveje.
Statsvejene er motorveje og nogle store landeveje, og dem er Vejdirektoratet myndighed på.
Kommuneveje er de mindre veje, og her er det de enkelte kommuner, der er myndighed.
Her kan du se et kort over, hvilke veje der er stats- eller kommuneveje (husk at krydse af i "rutenummereret vejnet" og "CVF veje/stier" i knappen "lag" øverst til højre).
Han mener, at Vejdirektoratet fint løser opgaven med at følge vejenes tilstand - også når det kommer til afvanding.
- Men hvis der står vand i køresporet, så er risikoen for akvaplaning større, og det kan føre til ulykker. Derfor konstruerer man også vejene, så vandet løber af, siger Dennis Lange.
Der er nogle rabatter, hvor der er sand og jord i rabatten, der forhindrer vandet i at løbe ned i afløbene
Bent Nielsen, afdelingsleder, Vejdirektoratet
Jord og sand stopper afløb til
TV SYD har fået flere henvendelser fra borgere, der er generet af vand på motorvejen - især ved Ustrup.
Og selvom motorvejene er allerede udstyret med systemer, der skal lede vandet væk fra kørebanen, så kan det ikke undgås, at der ligger stillestående vand på vejene.
- Men der er nogle rabatter, hvor der er sand og jord i rabatten, der forhindrer vandet i at løbe ned i afløbene. Men det høvler vi løbende af. Det var vi i gang med ved Ustrup i efteråret, men vi blev nødt til at stoppe på grund af sne, så der kan godt ligge vand på kørebanen nu, siger afdelingsleder i Vejdirektoratet, Bent Nielsen.
Kan man ikke lave asfalt, der får vandet til at løbe hurtigere af vejen?
- Det kan man ikke gøre med asfalt på motorvej. Det handler om at have det rigtige fald, og når det så løber ud i rabatten, så skal det have det rigtige nedløb.