En "falliterklæring" hvis Pernille Vermund skal tilbage som formand
Nye Borgerliges hovedbestyrelse valgte torsdag aften at ekskludere Lars Boje Mathiesen helt fra partiet efter "uhørte" krav.
RETTELSE: Ved en fejl havde vi skrevet, at Lars Seier Christensen er en del af Nye Borgerliges folketingsgruppe. Det er nu rettet til at være hans bror, Peter Seier Christensen. TV SYD beklager.
Pernille Vermund havde egentlig trukket sig som formand for Nye Borgerlige og oplyst, at hun ville træde ud af Folketinget efter næste valg.
Men efter Lars Boje Mathiesens eksklusion fra partiet har Pernille Vermund fredag formiddag atter stillet sig til rådighed som formand.
- Jeg er klar til at bære faklen videre, hvis I medlemmer ønsker det, skriver hun i en mail til medlemmerne, som TV SYD har set.
Pernille Vermund har ved de seneste folketingsvalg høstet høje personlige stemmetal.
Alligevel er det ikke entydigt godt, hvis hun vender tilbage som formand.
- Det er jo en falliterklæring og det samme som at sige, at partiet ikke har andre, der kan løse opgaven. Spørgsmålet er nu, om hun genopstiller til Folketinget, eller om håbet er, at de finder en anden formand inden næste valg. Det er rimelig afgørende for, hvordan det stiller partiet i Syd- og Sønderjylland.
Sådan lyder analysen fra Rikke Baltzer, nyhedsredaktør hos JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD.
Nye Borgerlige bare i en situation, hvor Dansk Folkeparti sagtens kan lukrere på det
Rikke Baltzer, nyhedsredaktør hos JydskeVestkysten og politisk analytiker for TV SYD
Afgørende hvor længe Vermund bliver
Særligt ét parti står lige nu klar i kulissen og håber at kunne høste de stemmer, Nye Borgerlige måtte sætte til.
- Der er nogen i Dansk Folkeparti, der sidder og gnider sig i hænderne lige nu. For med den her situation så står Dansk Folkeparti langt bedre nu, end end de har gjort tidligere, siger Rikke Baltzer.
Hvor meget Dansk Folkeparti kan drage fordel af Nye Borgerliges "nedsmeltning" kommer til at afhænge af Pernille Vermund, som er den helt store joker.
- Det er straks værre for Dansk Folkeparti, hvis Vermund genopstiller, for hun er en nøglefigur. Men omvendt står Nye Borgerlige bare i en situation, hvor Dansk Folkeparti sagtens kan lukrere på det, siger hun.
Der er rift om de "gule" stemmer i Syd- og Sønderjylland. I 2015 blev Dansk Folkeparti det største parti i Sydjyllands Storkreds med undtagelse af Esbjergkredsen og Vardekredsen.
Men efter Dansk Folkeparti ikke gik med i regeringen dengang, begyndte det at gå tilbage for partiet, og flere andre partier overtog Dansk Folkepartis indvandrerkritiske politik.
- En stor del af vælgerne her i landsdelen stemmer indvandrerkritisk. Men selvom Dansk Folkeparti gik meget tilbage ved valget i 2019, så var det ikke fordi, der var færre, der stemte på et indvandrerkritisk parti. De er bare gået til Nye Borgerlige og Inger Støjberg. Så det er hele dynamikken mellem det gule Danmark, der er på spil, siger Rikke Baltzer.
Nye Borgerliges folketingsgruppe tæller nu Pernille Vermund, Peter Seier Christensen og Kim Edberg Andersen.
Læs Jesper Hammers brev til medlemmerne
Kære (medlem, red.)
Det er dybt beklageligt, at jeg skal orientere jer om dette, da det kun er lidt over en måned siden, vi valgte ny formand for Nye Borgerlige. Men der er ingen anden udvej, efter at Lars Boje Mathiesen mere eller mindre har valgt at sætte en pistol for panden af partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg.
Lars Boje Mathiesen har helt uhørt henvendt sig med et krav om at få overført cirka 350.000 kroner, der står på en intern underkonto i partiet, til sin egen private konto til en personlig brandingkampagne. En kampagne som partiet ikke indgår i og som ikke har en direkte relevans og sammenhæng med Lars Boje Mathiesens medlemskab og formandskab i Nye Borgerlige.
Hvis ikke pengene blev overført senest fredag morgen, har Lars Boje Mathiesen gjort det klart, at han øjeblikkeligt ville træde tilbage som formand for Nye Borgerlige og melde sig ud af vores parti. Samtidig har Lars Boje Mathiesen oplyst, at hans udmeldelse vil koste partiet 350.000 kroner månedligt på grund af tab af støttemidler til folketingsgruppen.
Lars Boje Mathiesen er af den opfattelse, at midlerne på partiets interne konto er hans donationspenge og private ejendom, hvilket klokkeklart er blevet afvist af vores revisionsfirma EY, der fastslår, at de modtagne donationer er til partiet, da de er gået ind på partiets konto og administreres af partiet. Det er indiskutabelt ikke Lars Boje Mathiesens personlige donationer, fastslår revisorerne.
Det er juridisk muligt at foretage en overførsel fra Nye Borgerlige til Lars Boje Mathiesen. Dog kun som donation til Lars Boje Mathiesen der vil blive skattepligtig af beløbet. Dispositionen af donationsmidler sker i overensstemmelse med love og regler i regi af hovedbestyrelsen, hvorfor denne trådte ekstraordinært sammen torsdag aften.
På hovedbestyrelsesmødet var der en aktiv stillingtagen til det etiske og anerkendelsesværdige i, hvorvidt en sådan donation er i tråd med partiets politik, program, budget, anerkendelsesværdige initiativer, etiske donationsregler og andre relevante beslutninger og lovgivningsmæssige forhold. Det er og har altid været vigtigt for Nye Borgerlige, at donationer og brug af donationsmidler håndteres efter gældende lovgivning.
Vi har så sent som i efteråret 2022 i hovedbestyrelsen vedtaget et sæt etiske retningslinjer for håndtering af donationer, hvor der er truffet beslutning om en høj etisk standard, der ønsker at overholde såvel lovgivning som intentionen med lovgivningen. I den konkrete sag her har det oplyste formål ikke noget med partiet at gøre, og det anerkendelsesværdige formål mangler ligeledes.
På hovedbestyrelsesmødet valgte vi derfor ikke at imødekomme Lars Boje Mathiesens krav om at få overført donationsbeløbet til sin private konto.
At Lars Boje Mathiesen desuden de seneste uger har afkrævet hovedbestyrelsen og forretningsudvalget over 2,6 millioner kroner i alt – foruden sit folketingsvederlag på over 65.000 kroner om måneden eksklusiv pension – for at forblive som formand for vores parti, har selvsagt ikke gjort os mildere stemt.
En 4-årig uopsigelig kontrakt med et formandshonorar på 55.000 kroner om måneden inklusiv pension, som Lars Boje Mathiesen ville have udbetalt til sin virksomhedskonto frem for sin lønkonto for at spare penge i skat, rimer slet ikke på at være formand for Nye Borgerlige.
Hvad der driver Lars Boje Mathiesen, ved vi ikke. Men i hovedbestyrelsen og i forretningsudvalget er vi forundrede over de abnorme krav, som Lars Boje Mathiesen har sat for at bestride det ærefulde hverv, det er at være i front for vores parti.
Hvis vi var gået med til dem, ville det være gået ud over både jer medlemmer, vores sekretariat og dermed det organisatoriske og politiske arbejde i partiet. Det er ikke rimeligt, for ingen personer er vigtigere end sagen og partiet.
Derfor har vi i enstemmighed været nødsaget til at sige fra over for Lars Boje Mathiesens krav og metoder og ekskludere ham fra partiet samt folketingsgruppen.
Processen med at finde en ny formand går nu i gang. I vil selvfølgelig blive orienteret, når vi ved mere om dette. Indtil da vil hovedbestyrelsen tage et fælles ansvar for at lede partiet.
Med venlig hilsen
Jesper Hammer på vegne af hovedbestyrelsen
Krævede 2,6 mio. kroner
Ifølge Jesper Hammer, der er organisatorisk næstformand i hovedbestyrelsen, skulle Lars Boje Mathiesen "helt uhørt" have henvendt sig med et krav om at få overført cirka 350.000 kroner fra partiet til sin egen private konto.
Pengene skulle gå til en personlig brandingkampagne, "som ikke har en direkte relevans og sammenhæng med Lars Boje Mathiesens medlemskab og formandskab i Nye Borgerlige".
Jesper Hammer skriver videre, at Lars Boje Mathiesen stillede et "uhørt" ultimatum ved at sige, at han ville trække sig som formand, hvis ikke pengene stod på hans konto fredag morgen.
Hovedbestyrelsen hævder desuden, at eksformanden i løbet af de seneste uger har afkrævet bestyrelsen og forretningsudvalget i partiet over 2,6 millioner kroner i form af en uopsigelig kontrakt på fire år for at forblive som formand for partiet.
Det fik hovedbestyrelsen til at ekskludere Lars Boje Mathiesen og i samme ombæring sendte Jesper Hammer et brev til alle medlemmer.