Efterkommere begraver 21-årig, som døde i kugleregn for 108 år siden

Foto: Jonas Johansen, Peter Elgaard, Benjamin Nielsen, TV SYD
Udgivet

Omkring 30.000 sønderjyder måtte drage i krig for Tyskland, selvom det var mod deres vilje. 5.270 af dem endte deres liv på slagmarken.

108 år skulle der gå, før familien til Erik Petersen Skøtt nu kan begrave de jordiske rester af deres slægtning, der døde 21. juni 1916 under 1. Verdenskrig i slaget ved Verdun i Frankrig.

Et særdeles blodigt slag på ti måneder, der kostede mere end 300.000 mennesker livet. Det til trods rykkede fronten sig knapt nok.

Lørdag den 15. juni 2024 kan Erik Petersen Skøtt så endelig stedes ordentligt til hvile på den sønderjyske kirkegård i den franske by Braine - to år efter hans jordiske rester dukkede op af jorden ved Verdun.

Det sker på kirkegårdens 100 års-jubilæum, der for nylig er blevet udnævnt til verdensarv af UNESCO.

Braine og Haderslev er venskabsbyer, og tager man en tur gennem byen i den nordøstlige del af Frankrig, ses forbindelsen til Danmark tydeligt. Haderslevs våbenskjold og Dannebrogsflag pryder byen.

Byen Braine tager deres status som venskabsby med Haderslev alvorligt. De markerer mærkedage såsom Den sønderjyske kirkegårds 100 års jubilæum 15. juni 2024.

Erik Petersen Skøtt havde ingen direkte efterkommere, men med hjælp fra Museum Sønderjylland fandt man frem til hans søskendes børnebørn, som lørdag deltager i begravelsen.

Selvom de ikke kendte ham, så er de vokset op i en historisk bevidst familie, som har lært dem, at man ikke skal tage danskheden for givet. En bevidsthed der stadig ligger dybt i mange sønderjyder, der indtil 1920 var under tysk herredømme.

- Begravelsen er et stykke interessant Danmarkshistorie. Jeg tror også, det bliver lidt følelsesladet. Bare tanken om, at han faktisk er en slægtning, gør det specielt, siger Charlotte Bang fra Esbjerg.

- Der kommer et historisk vingesus. Det bliver interessant at være med til. Det er ikke bare en begravelse. Der er meget i det, siger hendes bror, Morten Bang fra Vejle.

Charlotte Bang bor i Toftlund og arbejder som psykolog i børne- og ungdomspsykiatrien i Esbjerg. Foto: Jonas Johansen, TV SYD

Lige nu kan du på TV SYD PLAY også se serien 'Min oldefars krig', hvor en anden efterkommer, Jens-Christian Hansen, går i fodsporene på sin oldefar, der døde under 1. Verdenskrig.

I krig mod sin vilje

Erik Petersen Skøtt blev født 30. januar 1895 i Gl. Haderslev, men boede indtil krigen i Varnæs.

Han var en af de 30.000 sønderjyske soldater, der på grund af tabet af Sønderjylland i 1864, måtte kæmpe for Tyskland i 1. Verdenskrig - for en sag, der ikke var deres.

Tyske tropper bryder ud af deres skyttegrave for at angribe franske soldater ved højdedraget "Den døde mand" ("Le Mort Homme" på fransk) 15. marts 1916 - tre måneder før Erik Petersen Skøtts død i samme område. Foto: Wikimedia Commons

De håbede paradoksalt på et tysk nederlag, så de kunne komme hjem.

Det er især dén større historie, der rører Anne Vibeke Gregersen fra Haderslev. Hun er kusine til Charlotte og Morten Bang.

- De familiære relationer er der af gode grunde ikke, fordi det er så lang tid siden. Så det er ikke det, der rører mig. Det er fortællingen og bevidstheden om, at der har været så mange sønderjyder, som kæmpede for tyskerne, selvom de håbede, at tyskerne tabte. De kæmpede for nogle, som de ingen sympati havde for, siger hun.

Anne Vibeke Gregersen bor i Haderslev og arbejder som advokat. Foto: Jonas Johansen, TV SYD

Men dér, et sted ved Verdun, endte den unge sønderjydes liv en sommerdag i 1916.

Hans navn er mejslet ind i en mindested ved Varnæs Kirke.

Mindesten ved Varnæs Kirke over faldne soldater fra sognet. Foto: Den store krig 1914-1918

Kendte intet til Erik Petersen Skøtt

De tre efterkommere kendte ikke Erik Petersen Skøtt. Faktisk havde de aldrig hørt om ham indtil for to år siden.

Charlotte og Morten Bang vidste godt, at deres morfar havde været med i Første Verdenskrig og havde overlevet, men de vidste ikke, at morfaren havde en bror, der faldt i krigen.

Alligevel betyder det noget for dem, at deres morfars bror endelig får en værdig begravelse.

- Det har noget med den sønderjyske historie at gøre, så på dén måde betyder det noget. Vi sørger ikke over en mand, som vi aldrig har kendt, men det betyder noget, at vi kan være med til at opleve den sønderjyske historie udspille sig her i nutiden, siger Morten Bang.

Morten Bang arbejder som it-medarbejder hos Lego. Foto: Jonas Johansen, TV SYD

Morfaren talte aldrig om krigen på grund af de krigstraumer, den havde ført med sig.

Med undtagelse af én gang. En juleaften, hvor han fortalte, hvordan de udvekslede julegaver med englænderne.

Jord fra Adsbøl og teglsten fra Egernsund

Den sønderjyske kirkegård i Braine blev indviet 15. juni 1924 som sidste hvilested for de dansksindede soldater.

På den hvidkalkede mur rundt om kirkegården blev der lagt teglsten fra Egernsund Teglværk, og kirkegården blev indviet med tre skovlfulde jord fra Adsbøl Kirke.

På kirkegården ligger 79 sønderjyder begravet. De mistede livet i kampen for et land, de ikke selv havde valgt at blive en del af, efter at Danmark mistede hertugdømmerne, og dermed Sønderjylland, i 1864.

Kirkegården blev oprettet i 1924 af foreningen Sønderjyske Soldatergrave, fordi foreningen ønskede at få opgravet og overflyttet dansksindede faldne soldater til en fælles kirkegård. Kun 254 af de omkring 5.270 faldnes familier gav tilladelse til flytning af grave, og det var kun muligt at lokalisere en lille del heraf.

På kirkegården er der mindehøjtideligheder på våbenstilstandsdagen, og kirkegården har fået status som erindringssted for alle faldne sønderjyder, selv om langt hovedparten af de faldne ligger på tyske krigskirkegårde.

I 2023 udnævnte UNESCO alle begravelses- og mindesteder fra Første Verdenskrigs vestfront i Belgien og Frankrig til ny verdensarv.

I 2013 lavede TV SYD serien 'Breve fra skyttegraven' kirkegården. Se den her.

Kilde: Graenseforeningen.dk

Fundet under gravearbejde

Var det ikke for et kommunalt gravearbejde uden for byen Verdun, var Erik Petersen Skøtts jordiske rester måske aldrig blevet fundet. 

For 31. maj 2022 stødte franske arbejdere på resterne af den unge sønderjyde.

Det er de vant til, for der dukker ofte jordiske rester op i området ved Verdun, hvor mere end 300.000 soldater døde.

De kunne identificere Erik Petersen Skøtt på hans "hundetegn", som soldaterne gik med, så man netop kunne identificere dem, hvis de døde i kamp.

Erik Petersens Skøtts "hundetegn", som soldaterne bar, for at man kunne identificere dem, hvis de døde. Som man også kan se på hundetegnet, gjorde han krigstjeneste i Reserve-Jäger-Bataillon Nr. 2, 3. kompagni. Foto: Office National des Anciens Combattant et Victimes de Guerre

De franske myndigheder kontaktede i første omgang de tyske myndigheder, som orienterede Rigsarkivet i Danmark om opdagelsen.

Rigsarkivet kontaktede Museum Sønderjylland, og derefter gik der et større efterlysningsarbejde i gang.

Franske kanoner ødelagt af tyske tropper i slaget ved Verdun. Billedet er fra 1916. Foto: Wikimedia Commons

Fandt familie gennem Facebook

Her satte museumsinspektør René Rasmussen et større efterlysningsarbejde i gang.

Han driver også hjemmesiden Den store krig 1914-1918 om sønderjydernes ufrivillige medvirken i Første Verdenskrig.

Museet har en en database med navne på 12.500 af de 30.000 sønderjyske soldater, der deltog i krigen.

Program for 15. juni

10:00: Begravelse af Erik Petersen Skøtt

  • Taler ved præsten og soldatens familie

11:00: Hundredårs-ceremoni

  • Bøgetræ plantes uden for kirkegården

  • Tale af borgmesteren i Braine

12.30: Reception ved kirken m. taler

Her kunne de identificere Erik Petersen Skøtt på navnet og hans data.

Men de manglede at finde potentielle efterkommere.

En efterlysning på Facebooksiden 'Sønderjyderne og Den Store Krig 1914-1918' gav pote.

- Min kusine havde fundet en artikel om det. Der stod, at hvis man var pårørende, måtte man gerne henvende sig, og det gjorde jeg så på vegne af familien til Haderslev Kommune. Det var mig, der officielt skulle sige god for, at min morfars bror blev begravet dernede, fordi vi var den tætteste familie, siger Morten Bang.

Her er Erik Pedersen Skøtt hvilested ved at bliver forberedt. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD.

180 kilometer fra, hvor Erik Petersen Skøtt faldt i krig, bliver han nu endelig stedt til hvile i viet jord.

Sammen med 79 andre sønderjyske mænd, der led samme skæbne for en sag, der ikke var deres.

Massive mængder regn og stærk storm ramte regionen

Udgivet

Syd- og Sønderjylland blev lørdag aften og nat ramt af stærk storm og store mængder regn. Få overblikket her.

På Rømø blev der målt vindstød på 30,9 m/s. Det betegnes som stærk storm og er dermed de stærkeste juli-vinde i 26 år. Gårsdagens voldsomme vejr har givet udfordringer i store del af regionen.

Vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi Jacob Matthiesen fortæller, at man i løbet af lørdag aftenen fik omkring 50 opkald vedrørende stormvejret.

- Det drejer sig om en del væltede træer, men noget af det er også skilte, der er væltet. Butiksskilte og sådan noget, siger han til Ritzau.

Der er ikke sket nogen færdselsuheld som følge af de væltede træer, understreger vagtchefen.

Jonas Olsens æbletræ måtte lægge sig på græsset efter lørdagens uvejr. Han har taget fotoet ved Gredsted ved Ribe.

Kraftig nedbør ved Haderslev

Ulla Post fra Starup ved Haderslev har sendt videoen herunder til TV SYD. Hun har målt nedbør i en mængde, der er tæt på skybrud.

- Indtil videre har vi fået 34 mm i dag (red. ved 18-tiden). Denne byge på ca. ti minutter gav 13 mm regn, skriver hun til TV SYD.

Ved Flyvestation Skrydstrup viser DMIs officielle målinger, at der i tidsrummet 14.30 til 15.00 faldt 11,6 mm regn. Det er tæt på at være et skybrud, da det betegnes ved 15 mm nedbør på 30 minutter.

Blæsten ramte vestkysten hårdest

På vestkysten kender de til blæst og storm. Men vindstød tæt på orkanstyrke hører dog til sjældenhederne i sommermånederne. Ved kysten blev der målt vindstød kategoriseret som stærk storm. Der blev dermed ikke målt vindstød af orkanstyrke, som der var varslet.

Så kraftig var vinden

Flere steder i Syd- og Sønderjylland var vinden så kraftig, at det var tæt på vindstød af orkanstyrke. Dog holdt hastighederne sig under 32,6 m/s, svarende til 117 km/t, der kategoriseres som vindstød af orkanstyrke.

  1. Røme/Juvre 30,9 m/s

  2. Kegnæs Fyr v. Sønderborg 29,3 m/s

  3. Blåvandhuk fyr 28,8 m/s

  4. Flyvestation Skrydstrup 24,7 m/s

  5. Esbjerg Lufthavn 24,7 m/s

  6. Kolding Lufthavn 23,7 m/s

  7. Sønderborg Lufthavn 21,6 m/s

  8. Store Jyndevad 20,6 m/s

  9. Billund Lufthavn 19,5 m/s

Kategorier af vindstød:

Storm er 24,5- 28,4 m/s

Stærk storm er 28,5 - 32,6 m/s

Orkan er over 32, 7 m/s

Solveig Jensen har sendt denne video herunder. Hun skriver, at de målte 18 mm regn på under et kvarter i Løgumkloster.

Lone Rytter optog denne video ved Møgeltønder lørdag eftermiddag.

Han har gået legendarisk rute 33 gange - hun skal med for første gang

Foto: Privatfoto/Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet

For 50. gang begiver 150 vandrere fra hele verden sig ud på de 300 kilometer ad den gamle Hærvej med vandreforeningen Fodslaw. På syv dage går de turen fra Slesvig til Viborg.

Kurt Vingborg vandrede for første gang på Hærvejen i 1975 med vandreforeningen Fodslaw. Søndag går han sin 33. tur på den legendariske vandrerute.

- Jeg kan ikke forklare, hvad det gør ved en at gå så langt. Men jeg nyder det, og jeg kan bare godt lide at bevæge mig og har altid gjort det, fortæller den 73-årige pensionerede tømrer fra Nørre Snede.

Hærvejen også kendt som Oksevejen

  • Hærvejen er kendt som en gammel vej ned gennem Jylland fra Viborg til Dannevirke.

  • De jyske hærveje eller alfarveje forbandt Danmark med Tyskland og dermed det øvrige Europa over land. I middelalderen blev de bl.a. benyttet af mange pilgrimme.

  • Inden for handelen var det okseeksporten (se studehandel), der fra 1400-tallet satte sit præg på ruterne (drivvejene) langs den jyske højderyg, hvoraf flere fik navne som Oksevejen og Studevejen.

Kilde: Den Store Danske

Pernille Westergaard har aldrig før gået hærvejsruten. Men søndag morgen klokken 07 snører hun og Kurt Vingborg sammen med 148 andre vandrere støvlerne foran A. P Møller skolen i Slesvig, for at begive sig ud på den 300 kilometer lange tur, som de skal gå på syv dage.

- Jeg glæder mig virkelig meget. Det er så skønt at komme ud og bare nyde naturen og bare gå, fortæller Pernille Westergaard, der bor i Vojens.

Pernille Westergaard begyndte at gå i 2021. Hun ville være sundere. Her er hun på vandretur i Harzen i 2023.

Begyndte at gå for at blive sundere

Det er første gang, hun skal gå turen. Og det med at gå langt er også forholdsvis nyt for den 49-årige kvinde.

- Jeg begyndte at gå i 2021 under corona, fordi jeg gerne ville bevæge mig mere og trængte til at tabe mig. Jeg havde set det ene tv-program efter det andet med folk, der lagde deres livsstil om, og det ville jeg også, fortæller Pernille Westergaard.

Pernille Westergaard gennemførte 50 kliometer-vandreturen 'over stok og sten' sammen med sine venner i 2023. Foto: Privatfoto

Hun tog først en måned i et træningscenter og fik en coach til at hjælpe med træningen.

- Jeg har en diskusprolaps i nakken, som genererede mig meget, så jeg skal passe med, hvad jeg laver. Men jeg kan gå uden problemer.

Et hold venner fik lokket Pernille med på nogle af deres vandreture, og så var hun 'hooked', og begyndte at gå jævnligt.

- De første to kilometer var forfærdelige, fortæller den efterhånden erfarne vandrer.

- Men nu går jeg snildt mellem en tur på mellem 10 og 20 kilometer to og tre gange i ugen. Og nu her op til hærvejsturen, hvor nogle af de længste dagsvandringer er op mod 50 kilometer, har jeg trænet lidt mere intensivt, forklarer hun.

Pernille Westergaard går mellem 10 og 20 kilometer flere gange om ugen. At gå får hende til at tømme hovedet og bare nyde naturen. Foto: Privatfoto

Pernille går nogle gange med sin datter, som ikke kan forstå, hvorfor moren ikke sætter propper med musik i ørene under turene.

- Det kommer ikke til at ske, for så kan man ikke tømme hovedet og bare nyde naturen og se den hare, der hopper på marken, rådyret med kid, eller høre fuglene synge, lyder fra Pernille Westergaard.

Kurt har gået langt hele livet

Også Kurt Vingborg har de seneste måneder været i skarp træning til turen på den berømte Hærvej, hvor de længste dagsture nærmer sig 50 kilometer.

- Sidste fredag gik jeg 50 kilometer. Det tog 12 timer, fortæller han.

Kurt Vingborg er en erfaren vandrer, der har gået langt det meste af voksenlivet.

- Jeg har ikke noget fast gå-program, men jeg er ofte ude at gå 10 kilometer, og jævnligt bliver det også til 18-20 kilometer.

73-årige Kurt Vingborg (th) gå den 300 kilometer lange tur på Hærvejen for 33. gang i år. Hans bror Ib Vingborg (tv) deltager en gang i mellem på den årligt tilbagevendende tur. Foto: Privatfoto

Han tager også gerne Danmark på tværs eller langs. Alene eller med en af sine brødre og med sin lille trækvogn med telt og sovepose i.

- Jeg har gået ture fra Blåvandshuk til Helsingør og fra Gedser til Skagen. Så spænder jeg den lille trækvogn med fornødenheder i, og så går jeg bare.

Kurt Vingborg gik de 300 kilometer på Hærvejen med vandreforeningen Fodslaw første gang i 1975.

Kurt Vingborg nummer to bagerst th på billedet, der er taget af en fotograf ved Vejle Amts Folkeblad i 1975. Her gik Kurt turen for første gang. Foto: Privatfoto

- På turen er det, udover glæden ved at gå, også det at slå følgeskab med nogle mennesker og dele det at gå med dem. Flere af dem kender jeg fra de tidligere år.

I år gå han med sin 81-årige bror Ib Vingborg.

Kurt Vingborg bagerst th under en frokost, han havde arrangeret under vandreturen for sin bror, Ib, da han fyldt 80 år i 2023. Ib Vingborg sidder i midten tv. Foto: Privatfoto

Pernille Westergaard glæder sig bare til at opleve, hvordan det er at gå turen. Og hvis du nu er nysgerrig på, om det med at gå langt har fået betydning for Pernilles vægt og sundhed, så er hun klar i mælet.

- Jeg har tabt 30 kilo og har det fremragende. Jeg mærker stort set ikke noget til diskusprolapsen i nakken, så det med at gå og træne har bare været livsændrende for mig.

Udover de danske vandrere er der i år også deltagere fra USA, Belgien, Tyskland, Italien, Israel, Luxembourg, Holland, Tjekkoslovakiet, Litauen, England, Frankrig, Østrig og Norge.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com