Aarø og Endelave er med i opløbet om at blive årets ø
Aarø og Endelave er blandt kandidaterne til titlen "Årets Ø". Vinderen kåres til oktober.
De to små danske øer Aarø og Endelave får de kommende måneder besøg af en bedømmelseskomité.
De skal indsnuse stemningen og se nærmere på de særlige initiativer og tiltag, der er taget for at skabe et aktivt ø-samfund, som har fået livet på øerne til at blomstre.
Komité vil se, høre og mærke engagement
Jens Otto, der er formand for komiteen for kåring af 'Årets Ø' og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit, glæder sig til at besøge øerne i slutningen af august og begyndelsen af september:
- Vi håber at se noget og mærke og høre noget særligt på hver af øerne. Vi vil netop besøge dem for at mærke engagementet og møde menneskene, der har skabt det her, forklarer han.
Udvikling er en fællesnævner på øerne Aarø ud for Haderslev og Endelave ved Horsens Fjord, som er to af de tre øer, der kæmper om titlen 'Årets Ø'. Også Strynø i det sydfynske ø-hav er med i opløbet.
Ø-udvikling båret af flere ildsjæle
- Noget af det, vi lægger vægt på, er, at man gennem samarbejde har været i stand til at lave noget bæredygtigt og levedygtigt - altså at det ikke er båret af én lokal ildsjæl, men mange ildsjæle, forklarer Jens Otto.
Prisen for 'Årets Ø' uddeles af Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer.
Hovedpræmie på 50.000 kroner
I år er første gang prisen uddeles, og vinderen findes i begyndelsen af oktober. Hovedprisen er på 50.000 kroner, og anden og tredje pladsen modtager hver 25.000 kroner. Pengene skal gå til øernes udvikling.
Elleve danske øer har ansøgt om at blive Årets Ø.
Årets finalister 2020:
Aarø: Fra en ø i afvikling til en ø i udvikling
For godt ti år siden var antallet af beboere og turister på Aarø dalet kraftigt, og antallet af færgeafgange var truet.
En stærk beboerforening tog derfor initiativ til en udviklingsplan, hvor stort set hele øens befolkning deltog. Med aktiviteter for både ældre og unge med at udvikle turisme, erhverv og bosætning er det lykkedes at vende Aarø til en aktiv ø i udvikling med naturen.
Aarø i Lillebælt er 5,66 kvadratkilometer stor.
Der er daglig færgeforbindelse til Aarøsund ved Haderslev, hvortil overfartstiden er på syv min.
Øen har campingplads, vingård og bryggeri samt flere spisesteder og overnatningsmuligheder.
Aarø har 150 beboere (2019).
Endelave: En aktiv ø - hele året
Som mange andre småøer har Endelave haft store udfordringer med at opretholde befolkningsantallet.
Da øens skole lukkede, gik en gruppe fastboende endelavitter sammen for at løfte øen på rette vej mod et levedygtigt – og aktivt – samfund. Under overskriften ”Aktiv Ø” har Endelaves idrætsforening formået at tilbyde et mangfoldigt udbud af sportsaktiviteter hele året, som er målrettet øens beboere, turister og fritidsgæster.
Endelave ligger i Kattegat ud for Horsens Fjord. Øen er 13 kvadratkilometer.
Der er daglig færgeforbindelse til Snaptun ved Horsens. Overfartstid er 55 min. Endelave har dagligvarehandel, kro og egen læge.
Endelave har 156 beboere (2019).
Strynø: Børnene vælger Strynø
På Strynø bor 41 børn under 18 år. Bæredygtighed og levedygtighed er drevet af beboernes stærke ønske om at Strynø et attraktivt sted at blive født, vokse op, gå i skole, leve og arbejde samt blive ældre.
Øens skole er rammen for aktiviteter som filmmaraton, fællesspisning og foredrag. Og en bedsteforældreordning, hvor ældre beboere tager sig af de yngste på tværs af familierne, er et blandt mange eksempler på øens sociale sammenhængskraft.
Strynø er en ø i det sydfynske, 4,94 kvadratkilometer stor.
Der er daglig færgeforbindelse til Rudkøbing på Langeland, hvortil rejsetiden er 30 minutter.
Strynø har dagligvarehandel, spisesteder, overnatningssteder og en skole, der kan tilbyde undervisning til og med 4. klassetrin.
Strynø har 188 beboere (år 2019).
(Kilde: Komiteen Årets Ø)