32 droner har generet borgere: Sådan er reglerne, hvis du opdager en drone over din have
Der er sket en stigning i antallet af anmeldelser om overtrædelse af luftfartsloven og droneflyvning i Syd- og Sønderjylland.
Siden nytår er der tikket 32 anmeldelser om problemer med droneflyvning ind hos Syd- og Sønderjyllands Politi, hvor borgere har følt sig generet af af dronerne.
Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.
- Vi oplever heldigvis få sager i forhold til, at droner bliver stadig mere udbredte, både som hobby og som udstyr til professionelt brug, siger politiinspektør Kaj Nielsen fra Syd- og Sønderjyllands Politi i pressemeddelelsen og fortsætter:
- Men vi vil appellere til, at droneførerne er meget opmærksomme på de regler, der gælder og viser hensyn til deres omgivelser, når de sender deres droner i luften.
I hele 2021 blev der anmeldt 49 sager med droner.
Sikkerhed i luftrummet
Særligt i forbindelse med droneflyvning omkring lufthavne og militære installationer, har der været en stigning i antallet af anmeldelser om overtrædelser af luftfartsloven. Det er blandt andet tilfældet omkring Flyvestation Skrydstrup vest for Vojens.
- Reglerne handler både om sikkerhed i luftrummet og på jorden, ligesom dronerne ikke skal være til gene. Derfor er det vigtigt, at du som droneejer sætter dig ind i både risici, regler og ansvar, før du begynder at flyve med dronerne, siger kontorchef i Trafikstyrelsen, Lars Korsholm.
I otte af anmeldelserne blev der sat en efterforskning i gang omkring husfredskrænkelse, overtrædelse af luftfartsloven eller overtrædelse af bekendtgørelsen om droneflyvning.
Kender du reglerne for droneflyvning?
- Din drone skal hele tiden være inden for synsvidde, når den er i luften, uanset tidspunkt på døgnet. Ønsker du at flyve uden for synsvidde, falder din operation ind under en specifik kategori, og du skal have særlig tilladelse af Trafikstyrelsen.
- Din drone må ikke være tættere end fem kilometer fra en civil lufthavn, otte kilometer fra en militær flyveplads og to kilometer fra en lægehelikopterflyveplads.
- Du skal holde mindst 150 meters afstand fra f.eks. politiets ejendomme, skadestuer eller gerningssteder, hvor politi og redningsberedskab arbejder og 300 meters afstand fra f.eks. militære områder.
- Du skal holde mindst 15 meters vandret afstand til jernbaner og bybaner. Ønsker du at flyve tættere på, skal du have tilladelse fra den ansvarlige infrastrukturforvalter på strækningen, f.eks. BaneDanmark.
- Du må ikke flyve over offentlige veje, hvor fartgrænsen er over 70 km/t, med mindre du har en tilladelse fra den ansvarlige infrastrukturforvalter på strækningen, f.eks. en kommune eller Vejdirektoratet.
- Du skal have særlig tilladelse fra Trafikstyrelsen for at flyve i naturfølsomme områder.
- Du må ikke overflyve private områder, fx boliger og ejendomme, der er omkranset af hegn, hæk, mur eller lignende, uden ejernes eller beboernes tilladelse.
- Du skal desuden holde mindst 2,5 meters afstand til øvrige boliger og ejendomme – eller have tilladelse fra ejer.
- Den maksimale flyvehøjde er 120 meter. Ønsker du at flyve højere, falder din operation ind under en specifik kategori, og du skal have særlig tilladelse af Trafikstyrelsen.
Kilde: Droneregler.dk
Dyre overtrædelser
To af sagerne fra i år er afgjort.
Den ene fandt sted den 27. april, hvor en hollandsk statsborger fløj med en drone i 47 meters højde inden for sikkerhedszonen ved Flyvestation Skrydstrup. Det medførte en straksbøde på 5.000 kroner og konfiskation af dronen.
Knap tre uger senere, den 18. maj, var endnu en drone i flyvehøjde på 40 meter på samme område. Al flytrafik blev dengang standset, men da politiet fandt frem til til droneføreren, viste det sig at være en dreng under 14 år, som fik sin drone beslaglagt med henblik på konfiskation. Grundet alderen undgik drengen bøde.
Hvis man som borger ser en drone og føler sig utryg skal man anmelde det til den politikreds, man hører til, så forsøger de at finde ud af, om der er noget ulovligt i flyvningen.